Med ekstra tung skolesekk
I høst begynner over 2000 barn som i år har flyktet fra krigen i Ukraina, på en norsk skole.
De starter med en ekstra tung skolesekk.

Av Lisbeth Fransplass Røren
Konstituert direktør i Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi)
Det samme har rundt 850 barn som har flyktet hit fra land, som Afghanistan, Syria, Kongo og Eritrea.
De begynner på skolen uten å kjenne andre barn, uten å kunne norsk språk, kultur, klassekamerater og vet ikke hvordan en vanlig skoledag i Norge ser ut. La oss gjøre oppstarten så god som vi kan.
42 000 ukrainere er bosatt i Norge siden krigen brøt ut for ett og et halvt år siden. I tillegg til skolebarna er det bosatt over 1000 ukrainske barn i alderen 0 til fem år. Mange gode krefter rundt om i landet gjør barnas overgang til det nye livet i Norge så trygg som mulig.
Lærere og andre ansatte i skoler og barnehager gjør en formidabel innsats. Det gjør også alle som jobber med tjenester til flyktninger i kommunene, klassekamerater, lokalsamfunn og frivillige organisasjoner.
På barnas premisser
FNs Barnekonvensjon gir alle barn og unge under 18 år rett til en trygg og god oppvekst uavhengig av hvem de er og hvor de bor.
Hva ønsker og trenger et barn etter å ha flyktet fra krig og uro? Det er individuelt og er forskjellig, også for barn med fluktbakgrunn. Hva slags hjelp og hvordan hjelpen gis må tilpasses det enkelte barn. Når en familie skal bosettes blir barnas behov kartlagt og skal være et bærende element. Det er viktig at barnet og familien møter tjenester som «snakker sammen.
Det overordnede svaret er likevel enkelt. De vil ha “det vanlige” livet sitt tilbake. De vil leke, være sammen med venner og familie og holde på med fritidsaktiviteter akkurat som andre barn. Og det er det vi som står rundt barna kan bidra til og så godt vi kan gjøre til virkelighet.
Rask oppstart er viktig
Det er viktig å innhente kunnskap om barnas egne erfaringer med bosetting og integrering, og hvordan kommuner jobber med denne tematikken. På oppdrag fra IMDi undersøker NOVA og Oslo Economics dette.
Første funn viser at rask oppstart i barnehage og skole er viktig. Det samme er godt samarbeid mellom kommunale tjenester, med foreldre og frivillige. Og det er viktig for barna å delta på fritidsaktiviteter.
Rapporten fra NOVA viser at en egen frivillighetskoordinator i en kommune, kan være en nøkkel til at barna kommer raskt i gang med aktiviteter. Å få dette i gang er enkelt og samtidig vanskelig fordi det er så store forskjeller mellom barna og deres situasjon.
Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS) gir god veiledning i hvordan man kan møte barn og familier på flukt på en god måte. IMDis råd til tjenestene i kommunen og krefter i lokalsamfunnet er å legge best mulig til rette for et godt samarbeid på tvers.
Sammen kan vi gi barna med den tyngste skolesekken en trygg og god hverdag.
Nøkkelord
Om oss
Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) er et fagdirektorat og kompetansesenter som skal bidra til å utvikle og iverksette regjeringens integreringspolitikk. IMDi skal
۰ ivareta arbeidet med bosetting av flyktninger
۰ legge til rette for at flere innvandrere deltar i arbeids- og samfunnsliv
۰ jobbe mot negativ sosial kontroll, tvangsekteskap og kjønnslemlestelse
۰ gi faglige innspill til videreutvikling av integreringspolitikken og sørge for god samordning på feltet
۰ produsere og formidle forskning, utredninger, statistikk og god praksis
۰ bidra til en profesjonell og serviceinnstilt offentlig sektor
۰ være fagmyndighet for tolking i offentlig sektor
Følg pressemeldinger fra IMDi
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra IMDi på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra IMDi
Norsk barnebokinstitutt og Strawberry AS er vinnere av Mangfoldsprisen 202329.11.2023 15:57:10 CET | Pressemelding
Norsk barnebokinstitutt ble i dag tildelt den nasjonale mangfoldsprisen i kategorien små virksomheter. Strawberry AS fikk prisen i kategorien mellomstore og store virksomheter. Mangfoldsprisen deles ut til virksomheter som har utmerket seg for fremragende bruk av innvandreres kompetanse i arbeidslivet. Prisen deles ut av Integrering- og mangfoldsdirektoratet (IMDi)
Presseinvitasjon til Mangfoldskonferansen 202327.11.2023 14:29:34 CET | Presseinvitasjon
Onsdag arrangeres Mangfoldskonferansen i Oslo sentrum. Konferansen arrangeres av Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) og er årets viktigste møteplass for etnisk mangfold i arbeidslivet. Mangfoldsprisen 2023 deles ut på slutten av dagen. Journalister er velkomne til å følge hele eller deler av konferansen. Tid: Onsdag 29.11 kl 1030-1550 Sted: Radisson Blu Plaza Hotel, Oslo
Ber kommunene bosette 37 000 flyktninger i 202410.11.2023 09:00:00 CET | Pressemelding
Krigen fortsetter i Ukraina, og millioner av mennesker er på flukt. Nå ber myndighetene norske kommuner forberede seg på å bosette 37 000 flyktninger neste år. Det er det høyeste innledende antallet noensinne.
Tønsberg kommune vinner Bosettings- og integreringsprisen30.10.2023 15:06:01 CET | Pressemelding
Tønsberg kommune er tildelt prisen for sitt gode arbeid med bosetting og integrering av flyktninger. Kommunene Harstad, Molde, Nordre Follo, Kristiansand og Ullensvang var nominert til prisen som ble delt ut under årskonferansen til Direktoratet for integrering og mangfold, IMDi, 30. oktober.
IMDis årskonferanse og utdeling av Bosettingsprisen26.10.2023 10:29:31 CEST | Presseinvitasjon
Mediene inviteres til å delta på den årlige konferansen om integrering og bosetting mandag 30. oktober kl.0930 på Clarion Hotel the Hub Oslo, der blant annet arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna og IMDis direktør Libe Rieber-Mohn deltar. Bosettings- og integreringsprisen deles ut til den kommunen som har arbeidet spesielt godt med bosetting og integrering. Seks kommuner er nominert.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom