Barnekreftforeningen

70 % får seneffekter etter barnekreft

Del
- Vi tør drømme om en revolusjon i barnekreftbehandlingen, men vi har et stykke igjen, sier generalsekretær i Barnekreftforeningen, Trine Nicolaysen.
Aurora er kreftfri. Men ikke frisk. Foto: Atyp
Aurora er kreftfri. Men ikke frisk. Foto: Atyp

- Rundt 70 % av ferdigbehandlede etter barnekreft opplever seneffekter. Forskning og innovasjon kan muliggjøre mer presis diagnostisering og persontilpasset behandling. Slik kan flere barn overleve kreft, og behandlingen bli mer effektiv, men «snillere» med barnekroppen. 

Kreftfri. Men ikke frisk.

Den internasjonale barnekreftmåneden finner sted hvert år i september. Denne høsten benytter Barnekreftforeningen anledningen til å rette søkelyset mot barn og unges seneffekter etter kreftbehandling.

15 år gamle Aurora Pladsen Midtgård forteller sin historie i en av filmene Barnekreftforeningen lanserer i løpet av september. Etter at Aurora ble rammet av AML (akutt myelogen leukemi) som barn, måtte hun gjennom både cellegiftbehandling og benmargstransplantasjon. Hun er nå kreftfri, men er åpen om at den tøffe behandlingen har satt spor. 

- Barn har hele livet foran seg, og da er det viktig at behandlingen er skånsom slik at seneffektene minimeres, sier Nicolaysen. - Erfaringer fra Sverige viser at mer presis diagnostisering blant annet kan gjøre det mulig å komme raskere i gang med individuelt tilpasset behandling. Slik kan overlevelsen øke, og de negative konsekvensene av behandlingen reduseres. 

Jakob Ingebrigtsen løper for barnekreftsaken

Barnekreftmåneden markeres med en rekke arrangementer over hele landet. Et av høydepunktene finner sted på Bislett stadion den 11. september, når Jakob Ingebrigtsen stiller til start i veldedighetsløpet “Vitamin Well Løp for meg”. Alle som vil bidra kan løpe noen runder for en god sak på selveste Bislett, teste seg selv mot verdensmesteren og plukke opp noen gode løpetips. 

Det vil i løpet av september arrangeres over 60  “Løp for meg” i stor og liten skala over hele landet. Studentløpet i Bergen, med start og målgang på Torgallmenningen, har rundt 500 påmeldte. Når Stabæk Fotball møter Brann på Nadderud 17. september, vil over 220 barn tilknyttet klubben løpe runder på stadion i pausen. 

TV-aksjonen 2024 til Barnekreftforeningen

- Årets Barnekreftmåned er spesiell. Det er kun ett år til TV-aksjonen 2024, som holdes til inntekt for Barnekreftforeningen, sier Nicolaysen. - Midlene skal brukes til å bygge familiesentre for kreftsyke barn som er under behandling, men også for barn og ungdom som følges opp etter avsluttet kreftbehandling, og som i mange tilfeller er rammet av seneffekter. 

Barnekreftforeningen markerer Den internasjonale barnekreftmåneden også ved å lansere filmen om Aurora og flere filmer om seneffekter på sin YouTube-kanal. Filmene skal bidra til å øke kunnskapen om at kreftbehandling kan føre til både fysiske og psykososiale utfordringer, og at å være kreftfri ikke er ensbetydende med å være frisk. I tillegg lanseres den nye Barnekreftappen, som samler og tilgjengeliggjør informasjon om ulike kreftformer, behandling, rettigheter og seneffekter. Appen skal fungere som en støtte for pårørende til barn med kreft. 

Barna er vårt gull

Med seg på laget har Aurora og Jakob Ingebrigtsen et stort antall frivillige tilknyttet Barnekreftforeningens 13 fylkesforeninger. I hele september vil de bidra til å synliggjøre barnekreftsaken i det offentlige rom. Blant tiltakene er lyssetting av kjente landemerker med gullfarget belysning, og pynting av trær med gullsløyfer.

- Mange er kjent med Rosa sløyfe-aksjonen for fokus på brystkreft, sier Nicolaysen. - Gull er barnekreftsakens farge, for gull er blant våre edleste metaller - og barna er det mest verdifulle vi har! 

Gullsløyfen kan kjøpes på nett, men selges også over disk hos flere av Barnekreftforeningens samarbeidspartnere. Blant dem er Elkjøp, Nille og Espresso House. I tillegg arrangerer Flying Tiger Copenhagen “Superhero-month”, der de ansatte kler seg ut som superhelter og oppfordrer alle sine kunder til å “gi en tier” til barnekreftsaken. 

Lyser ut forskningsmidler

- Det er fantastisk å se støtten vi får fra medlemmer, frivillige og samarbeidspartnere, sier generalsekretær Nicolaysen takknemlig. - Innsatsen som legges ned for å sette fokus på, og samle inn midler til, barnekreftsaken, har en enorm verdi. 

- Støtten kommer kreftsyke barn direkte til gode gjennom aktiviteter og tiltak for å bedre deres hverdag. Midlene vil også komme fremtidens barn til gode, da vi hvert år deler ut betydelige summer til forskning. I år lyser vi ut 25 millioner kroner i anledning barnekreftmåneden, med søknadsfrist 1. november. Barnekreftforeningens mål er at ingen barn skal dø av kreft, og at kreftrammede barn skal ha god livskvalitet etter endt behandling!

For å se denne videoen, må du gi ditt samtykke øverst på denne siden.Kreftfri. Men ikke frisk. Aurora (15) forteller om livet etter kreftbehandling.Videokanal

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Aurora er kreftfri. Men ikke frisk. Foto: Atyp
Aurora er kreftfri. Men ikke frisk. Foto: Atyp
Last ned bilde
Aurora Pladsen Midtgård er kreftfri, men lever med seneffekter etter kreftbehandlingen hun fikk som barn. Foto: Stine Nevjar
Aurora Pladsen Midtgård er kreftfri, men lever med seneffekter etter kreftbehandlingen hun fikk som barn. Foto: Stine Nevjar
Last ned bilde
Avansert forskning kan gi presise diagnoser og målrettet behandling av barnekreft. Foto: Hanne Hafr.
Avansert forskning kan gi presise diagnoser og målrettet behandling av barnekreft. Foto: Hanne Hafr.
Last ned bilde
Barnekreftforeningen lyser ut midler til forskning på barnekreft for økt overlevelse og reduserte seneffekter etter kreftbehandling. Foto: Hanne Hafr
Barnekreftforeningen lyser ut midler til forskning på barnekreft for økt overlevelse og reduserte seneffekter etter kreftbehandling. Foto: Hanne Hafr
Last ned bilde
Gullsløyfen markerer støtte til barnekreftsaken, for barna er vårt gull! Foto: Mark Robert Mansfield.
Gullsløyfen markerer støtte til barnekreftsaken, for barna er vårt gull! Foto: Mark Robert Mansfield.
Last ned bilde
Veldedighetsløpet "Løp for meg" arrangeres over hele landet. Foto: Mark Robert Mansfield
Veldedighetsløpet "Løp for meg" arrangeres over hele landet. Foto: Mark Robert Mansfield
Last ned bilde

Lenker

Om Barnekreftforeningen

Barnekreftforeningen
Barnekreftforeningen
Tollbugata 35, 4 et.
0158 Oslo

02099http://www.barnekreftforeningen.no

Om Barnekreftforeningen
En selvstendig, landsdekkende og frivillig organisasjon som jobber for å støtte barn med kreft og deres familier. Målet er at ingen barn skal dø av kreft, og Barnekreftforeningen er en betydelig bidragsyter til forskning på barnekreft. I 2022 hadde foreningen en inntekt på 61,5 millioner kroner, hvorav mer enn 75 % var gaver fra samarbeidspartnere og enkeltgivere.

Følg pressemeldinger fra Barnekreftforeningen

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Barnekreftforeningen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Barnekreftforeningen

Barnekreftforeningen deler ut 22 millioner til livsviktig forskning på barnekreftdagen den 15. februar13.2.2023 16:52:40 CET | Pressemelding

Barnekreftforeningen deler nok en gang ut midler til livsviktig forskning på barnekreft, og inviterer til markering av Den internasjonale barnekreftdagen den 15. februar på Litteraturhuset i Oslo. Dagens avsluttes med lysmarkering og sang ved Sølvguttene på Slottsplassen i Oslo. Her vil Ordfører i Oslo, Marianne Borgen og daglig leder i Barnekreftforeningen, Trine Nicolaysen ta i mot familier som har eller har hatt kreftsyke barn.

Barnekreftforeningen deler ut 25 millioner til forskning på Barnekreftdagen15.2.2022 09:49:10 CET | Pressemelding

Tydelige bevis på at forskning nytter – På tampen av 2021 kom foreløpige resultater fra et av forskningsprosjektene Barnekreftforeningen støtter, der forskerne mener de har knekket en viktig kode som kan bety at unge pasienter med akutt lymfatisk leukemi (ALL), som i dag ikke overlever, kan bli friske. Tydelige bevis på at forskning nytter, sier Trine Nicolaysen, daglig leder i Barnekreftforeningen.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye