PRIV TIL RED: FNs Naturpanel med ny rapport om fremmede arter
Mandag 4. september kl. 14 publiseres Naturpanelets første rapport om fremmede arter. Panelet kan tilby pressen materiale på forhånd.

Pukkellaks, havnespy, villsvin, stillehavsøsters og brunsnegle er fremmede arter som har gitt store utfordringer for naturen og samfunnet i Norge de siste årene. Spredning av fremmede arter er ifølge naturpanelet en av de fem viktigste årsakene til naturkrisen.
Rapporten vil gi status for spredning av fremmede arter globalt, hvordan dette påvirker naturen og råd om hva som kan gjøres for å stanse utviklingen og skadevirkningene.
Vigdis Vandvik, professor ved Universitetet i Bergen, har en viktig rolle i arbeidet med rapporten som koordinerende hovedforfatter.
Miljødirektoratet er norsk kontaktpunkt for Naturpanelet, og representere Norge på plenumsmøter, nominerer norske eksperter og informerer om naturpanelets arbeid.
Rapporten godkjennes endelig i Bonn denne uken hvor representanter fra tilsluttede land og rapportforfatterne er samlet for Naturpanelets 10. plenumsmøte.
Informasjon til pressen
Naturpanelet tilbyr akkreditert presse tilgang til utkast til rapporten på forhånd, med sperrefrist til kl 14. mandag 4. september. Det kan også avtales forhåndsintervjuer om innholdet med Vigdis Vandvik eller andre utvalgte hovedforfattere.
Les mer og søk om akkreditering her (engelsk):
#IPBES10 Media Registration Protocol | IPBES secretariat
Les mer om rapporten her (engelsk):
#InvasiveAlienSpecies Report Primers | IPBES secretariat
Miljødirektoratet kan svare på spørsmål om møtet og generelle spørsmål om rapporten på forhånd. Vi kan også bistå i kontakten med Naturpanelet for akkredittering og forhåndsintervjuer ved behov.
Les mer om Naturpanelets arbeid her:
Naturpanelet (Ipbes) - Miljødirektoratet (miljodirektoratet.no)
Les mer om arbeid mot fremmede arter i Norge:
Kontakter
PressevaktPressevakta svarer på førespurnader frå pressa mandag til fredag
Bemanna mellom klokka 8 og 15.45 frå 15. september til 14. mai, mellom klokka 8 og 15 frå 15. mai til 14. september.
Om oss
Miljødirektoratet jobber for et rent og rikt miljø
Våre hovedoppgaver er å redusere utslipp av klimagasser, forvalte norsk natur og hindre forurensning. Vi er et statlig forvaltningsorgan underlagt Klima- og miljødepartementet. Vi har i underkant av 700 ansatte ved våre to kontorer i Trondheim og Oslo, og ved Statens naturoppsyn (SNO) sine lokalkontor.
Følg pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljødirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Tidenes mest begrensede elvelaksefiske vedtatt4.4.2025 14:37:23 CEST | Pressemelding
42 elver får et mer begrenset laksefiske enn i fjor. Fem av dem stenges helt.
Det mest avgrensa elvelaksefisket i historia vedteke4.4.2025 14:37:23 CEST | Pressemelding
42 elvar får eit meir avgrensa laksefiske enn i fjor. Fem av dei blir stengde heilt.
Vil forby en av verdens mest skadelige fremmede krabber27.3.2025 20:16:01 CET | Pressemelding
Miljødirektoratet foreslår å forby import av levende eksemplarer av den svært skadelige kinaullhåndskrabben, og seks andre krabbearter.
Vil forby ein av dei mest skadelege framande krabbane i verda27.3.2025 20:16:01 CET | Pressemelding
Miljødirektoratet foreslår å forby import av levande eksemplar av den svært skadelege kinaullhåndskrabben, og seks andre krabbeartar.
Ødelagt natur skal repareres 50 nye steder27.3.2025 08:57:09 CET | Pressemelding
Miljødirektoratet deler i år ut 21,5 millioner kroner i tilskudd til å reparere natur som ødelagte bekker, myrer og kulturlandskap.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom