Sex og Politikk

PRESSEINVITASJON: Anti-homolov med smitteeffekt - nå står menneskerettigheter i Ghana for fall

Del

Det er nå stor fare for at Ugandas nye og brutale anti-homolov brer om seg i Afrika. Det kan se ut som om Ghana er neste land der elementære menneskerettigheter står for fall. Sex og Politikk inviterer norsk presse til å få en innsikt i det som er i ferd med å skje.

Privat til redaksjonen: Sex og Politikk er en ideell og partipolitisk uavhengig medlemsorganisasjon som jobber for å styrke og informere om seksuell og reproduktiv helse og rettigheter, både i Norge og internasjonalt. Vi ønsker med denne invitasjonen å gi norsk presse en sjanse til å få et unikt innblikk i kampen for seksuelle rettigheter i områder i verden der disse er under sterkt press.

- - - - - - - - -

Fra 29. til 31. august 2023 får Sex og Politikk besøk av Abena Amoah, lederen av den norske organisasjonens søskenorganisasjon i Ghana, Planned Parenthood Association of Ghana (PPAG). I tillegg kommer Ed Hanson fra den skeive interesseorganisasjonen LGBT+ Rights Ghana. 

Begge arbeider med grunnleggende menneskerettigheter i en utfordrende kontekst, og kommer til Norge for å snakke med norske myndigheter om behovet for støtte til kampen for seksuelle rettigheter. 

Fra å ha en relativt inkluderende politikk, kan det nå se ut som Ghana følger i Ugandas fotspor, med en ny anti-homofil-lov på trappene. Lovforslaget, som har blitt sterkt fordømt av rettighetsorganisasjoner verden rundt, vil blant annet forby det å være transkjønnet, og å arbeide for skeives rettigheter eller tilby helsetjenester.

Forslaget inkluderer også et pålegg om å anmelde skeive til politiet og bereder med dette grunnen for et «angiversamfunn». Sex mellom to av samme kjønn er allerede kriminalisert i Ghana med opptil tre års fengsel. 

Selv om forslaget har mange støttere både i storsamfunnet og i parlamentet, er det også sterke stemmer som taler imot. Hvordan er det å arbeide med skeives rettigheter i en slik kontekst? Hvordan påvirker det skeive liv at deres eksistens og levemåte blir foreslått kriminalisert? Og ikke minst – hvordan har vi kommet hit, og er det mulig å snu prosessen? 

Den 30. august inviterer Sex og Politikk til samtale med fokus på akkurat disse spørsmålene

Amoah og Hanson vil også være tilgjengelige for intervjuer under oppholdet i Norge.

Nøkkelord

Kontakter

Lenker

Sex og Politikk er en ideell og partipolitisk uavhengig medlemsorganisasjon som jobber for å styrke og informere om seksuell og reproduktiv helse og rettigheter, både i Norge og internasjonalt.

Sex og Politikk er det norske medlemmet i International Planned Parenthood Federation (IPPF) som er den største organisasjonen for SRHR internasjonalt, med nasjonale organisasjoner i mer enn 120 land i tillegg til Norge.

Seksuell og reproduktiv helse og rettigheter (SRHR) handler blant annet om å kunne bestemme om og når man vil ha barn, om å få informasjon om og tilgang på sikker, moderne og billig prevensjon, om rett til trygg og lovlig abort og om rett og mulighet til å praktisere sin seksuelle orientering og kjønnsidentitet uten straffeforfølgelse eller fordømmelse.

Følg pressemeldinger fra Sex og Politikk

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Sex og Politikk på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Sex og Politikk

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom