40 prosent ville valgt en annen utdanning
Fire av ti voksne ville valgt en annen utdanning om de skulle valgt på nytt i dag. Det viser en fersk kartlegging av voksnes utdannings- og yrkesvalg.

Ønske om bedre lønn er en av årsakene til at voksne ikke ville valgt samme utdanning.
Undersøkelsen viser at dersom de skulle valgt bransje på nytt, så ville de valgt data og IT, økonomi, kontor og administrasjon, og helse og omsorg.
2 av 5 ønsker å ta mer utdanning
Blant voksne som ønsker mer utdanning er det 7 av 10 som oppgir bedre lønn som årsak. Omtrent halvparten vil ta mer eller ny utdanning for å dokumentere kompetansen de allerede har, eller for å oppnå en bestemt karriere.
– Det er veldig bra at flere voksne vil ta mer utdanning. Undersøkelsen viser at flere syns det er vanskelig å finne god informasjon. Derfor planlegger utdanning.no å lansere nye sider rettet mot voksne som vil gjøre det lettere å finne utdanningsinformasjon, sier Sveinung Skule, direktør i Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse.
Blant de som er i jobb, oppgir nesten 90 prosent at det er viktig at utdanningen ikke medfører dårligere økonomi, og at det er mulig å kombinere jobb og utdanning. At utdanningen er nettbasert eller samlingsbasert, er blitt noe viktigere siden 2021.
– Det er viktig at universiteter og høyskoler tilbyr studier som er fleksible, og at arbeidsgivere tilrettelegger for arbeidstakere som vil ta utdanning. Utdanning er kan være en god investering både for arbeidstaker og arbeidsgiver, sier Skule.
1 av 3 i aldersgruppen 26–29 år føler press
Unge voksne føler et større press om å ta mer utdanning enn de eldre. På spørsmål om hvor presset kommer fra, svarer flest at presset kommer fra samfunnet generelt, dernest på grunn av konkurranse i arbeidsmarkedet samt fra familie og venner.
– Voksne som er usikre på karrieremuligheter kan for eksempel snakke med en karriereveileder. Karriereveiledning.no tilbyr gratis veiledning på chat eller telefon, sier Skule.
Om undersøkelsen
Undersøkelsen er gjennomført av Opinion på oppdrag fra Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse. Undersøkelsen er gjennomført digitalt i april og mai 2023. Respondentene er trukket fra Norstat sitt webpanel og er vektet på alder, kjønn og geografi. 1102 respondenter i aldersgruppen 26 til 60 år har svart på undersøkelsen.
-
Rundt 1 av 3 har startet på en utdanning uten å fullføre
-
Mer enn 8 av 10 mener korona-pandemien ikke har påvirket synet på å ta utdanning
-
Nesten 2 av 5 har vurdert å bytte jobb det siste året
-
30 prosent syns det er lett å velge riktig utdanning
-
Rundt 7 av 10 mener internett er en viktig kilde til informasjon om utdanningsmuligheter
-
6 av 10 kjenner til utdanning.no
-
Svært få har hørt om en offentlig e-veiledningstjeneste der de kan chatte eller snakke med en karriereveileder (6 prosent), karriereveiledning.no (16 prosent) og karrieresenter i fylket (10 prosent)
Nøkkelord
Kontakter
Nikolas Dale SkjerpingRådgiverKommunikasjon
Pressekontakt - HK-dir
Pressekontakt - Samordna opptak
Bilder

Lenker
Om oss
Direktoratet for høgare utdanning og kompetanse (HK-dir) vart etablert 1. juli 2021, og er underlagt Kunnskapsdepartementet. Direktoratet er eit resultat av samanslåinga av Diku, Kompetanse Norge, Universell og deler av Unit og NSD. Direktoratet vil også få oppgåver frå NOKUT.
Direktoratet har eit samla, nasjonalt ansvar for forvaltningsoppgåver innan høgare utdanning, høgare yrkesfagleg utdanning og kompetansepolitikk. Vi er fagleg rådgjevar for Kunnskapsdepartementet, set i verk politikken og samordnar verkemidla.
Direktoratet skal bidra til å utvikle kvaliteten i utdanning og opplæring, styrke det internasjonale samarbeidet og bidra til digital omstilling av universitet og høgskolar. Vi jobbar for å løfte kompetansen i befolkninga, gjere utdanning og opplæring av høg kvalitet tilgjengeleg for alle heile livet, og sikre arbeidslivet tilgang på kompetent arbeidskraft.
Følg pressemeldinger fra Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir)
Færre unge vil ta mer utdanning29.8.2023 10:09:08 CEST | Pressemelding
Andelen unge i alderen 15–25 år som planlegger å ta mer utdanning etter videregående opplæring har gått ned med 7 prosentpoeng de siste to årene. Det viser en fersk kartlegging av unges utdannings- og yrkesvalg.
Helseutdanningene fortsatt populære24.7.2023 11:00:14 CEST | Pressemelding
Hver femte søker har i 2023 fått tilbud om å starte på en helseutdanning. Selv om dette er litt lavere enn i 2022, er helsefag fortsatt et av de utdanningsområdene hvor flest har fått tilbud. Økonomiske og administrative fag er der flest har fått tilbud om studieplass i år, og er det området som opplever størst vekst sammenlignet med i fjor.
Rekordhøg aktivitet ved fagskulane15.6.2023 09:02:00 CEST | Pressemelding
Talet på studentar i høgare yrkesfagleg utdanning har auka med om lag 70 prosent sidan 2018. Det er rekordhøg aktivitet i sektoren, og aldri før har så mange fagskulestudentar vorte uteksaminerte som no.
Hard konkurranse om grønn kompetanse12.6.2023 14:23:55 CEST | Pressemelding
Norge klarer neppe å fremskaffe nok kompetanse til å bygge fornybarsamfunnet samtidig som olje- og gassaktiviteten holdes høy.
Vil knapphet på kompetanse bli en brems for grønn omstilling?8.6.2023 16:25:54 CEST | Presseinvitasjon
Kompetansebehovsutvalget ønsker velkommen til lansering av sin nye temarapport "Fremtidige kompetansebehov: Utfordringer for grønn omstilling i arbeidslivet" mandag 12. juni.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom