Story House Egmont

Vil bekjempe straff mot hund med ny bok om belønning

Del

Målet til hundetrener Ida Østgård er å gi hundeeiere i Norge et verktøy, slik at de selv kan gi hunden sin et bedre og mer innholdsrikt liv! Hemmeligheten er belønningsbasert trening. 

Hundetrener, adferdsspesialist og instruktør Ida Østgård er kjent fra «Gi labb», serien på TV2 der hun ga norske kjendiser gode verktøy for å trene hundene sine og bli deres beste venn. Hun sverger til belønning som metode, og ønsker å inspirere hundeeiere til å bli trygge hundeforeldre gjennom belønningsbaserte treningsprinsipper, filosofier og aktiviteter.

Nå kommer boken «Gi labb – belønningsbasert metode», som gir hundeeiere nettopp dette. 

- Jeg har sett hva straff gjør med hunder, og det er skremmende. Med belønningsbaserte prinsipper ønsker jeg å forebygge dette! De aller færreste synes i dag at bruk av fysisk straff er greit. Hunder føler smerte og frykt, og dette ønsker vi å unngå å påføre våre pelskledde familiemedlemmer, sier Ida. 

Kommunikasjon med hunden er nøkkelen til suksess, mener hun. 

- Akkurat som barn, så er den moderne oppdragelsen slik at vi er ferdig med prinsippet om at barn kun skal ses, men ikke høres. Og at vi må gjøre det samme med våre pelskledde barn, og begynne å lytte til det de har å si oss. 

Det å tilrette­legge miljøet så hunden gjør gode valg i stedet for å straffe dårlige valg, er en hundeeiers ansvar mener Ida.  

- Det er en haug av grunner for å ikke bruke straff i hundetrening. Det vil mest sannsynlig skape frykt og stress hos hunden, som igjen vil kunne føre til negativ og uønsket atferd som aggresjon. Den som straffer vil ikke lenger være til å stole på, da den vil bli oppfattet som uberegnelig for hunden, og i verste fall vil hunden begynne å beskytte seg mot straffen ved å gjemme seg eller på til angrep, sier hun. 

- Veldig mange der ute straffer uten egentlig å tenke over om det fungerer eller ikke. Det er opp til hunden å bestemme hva som er en straff, om du tramper litt i bakken og hun­den skvetter til fordi det var skummelt, oppfattes det som en straff, selv om du kanskje ikke mente det slik.

Hun fikk selv noen råd av en hundetrener for 10 år siden, som hun angrer på at hun fulgte i dag. 

- Jeg skulle blant annet stikke tommelen inn i munnen på hunden, slik at den ikke kunne bjeffe, legge hunden på ryggen (alfarulling) og rykke hardt til i båndet når den dro. Jeg gjorde dette med vond klump i magen og tårer i øynene, men har i dag tilgitt meg selv for at jeg ikke visste bedre. 

Ida mener at løsningen er å gi hunden positiv for­sterkning og trening på ønsket atferd, ikke bare å kue eller undertrykke uønsket atferd. 

- De fleste hundetrenere er heldigvis enige om at prinsippene om dominans og lederskap i hundetrening er utdatert. De fleste studier viser også at hundetrening bør baseres på belønning, altså positiv forsterkning. I boken min får du alle rådene, framgangsmåtene og triksene du trenger for å lykkes med dette. Alle vil vel ha et tillitsbasert forhold til sin hund? avslutter hun. 

Boken er i salg fra 28. august.

Baksidetekst Gi labb:

I TV2-serien «Gi labb» fikk vi se hvilken hund som var kjendis-Norges flinkeste. Nå kan du også bli din hunds beste trener! Her får du alt du trenger å vite om belønningsbasert metode, hva det betyr, hva en belønning egentlig er, hvordan straff påvirker hundene våre negativt, hvordan du får god kontakt med hunden og mye mer. Sammen med Ida Østgård vil to av deltagerne i programmet, Mina Jacobsen og Stig-André Berge, teste øvelser og metoder i praksis. I boka byr de på både opp- og nedturer, feil og læring til inspirasjon for alle hundeeiere. I tillegg får du forklart hvordan du bygger dine egne agilitybaner og hindre. Bli din hunds beste venn med belønningsbasert trening! 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Last ned bilde
Last ned bilde
Mina Jacobsen og hennes hund My
Mina Jacobsen og hennes hund My
Last ned bilde
Last ned bilde
Stig-Andre Berge og hans hund Chanelle
Stig-Andre Berge og hans hund Chanelle
Last ned bilde
Last ned bilde

Lenker

Om Egmont People

People BØKER driver utviklingen av profil - og historiedrevne utgivelser, som målgruppen elsker

Følg pressemeldinger fra Story House Egmont

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Story House Egmont på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Story House Egmont

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom