Universitetet i Stavanger (UiS)

Vikingskatt fra Stavanger er tilbake til hjembyen

Del

Et av norgeshistoriens største gravfunn fra vikingtiden ble funnet på Gausel i Stavanger – men oppbevares i Bergen. Nå kan du endelig se det rike gravfunnet på Arkeologisk museum ved Universitetet i Stavanger.

Et par draktspenner i forgylt sølv funnet i graven til vikingkvinnen fra Gausel. Deler av de rundt 40 spektakulære funnene er nå mulig å se på Arkeologisk museum ved Universitetet i Stavanger. Foto: Svein Skare, Unimusportalen
Et par draktspenner i forgylt sølv funnet i graven til vikingkvinnen fra Gausel. Deler av de rundt 40 spektakulære funnene er nå mulig å se på Arkeologisk museum ved Universitetet i Stavanger. Foto: Svein Skare, Unimusportalen Svein Skare, Unimus Unimusportalen

Til vanlig er gjenstandene utstilt ved Universitetsmuseet i Bergen, men i forbindelse med åpningen av en ny vikingtidsutstilling ved Arkeologisk museum ved Universitetet i Stavanger, blir de mulig å se i hjembyen. 
 
– Vi er så glade for å kunne vise fram dette historiske gravfunnet, som jo ble funnet i byen vår, sier direktør Ole Madsen ved Arkeologisk museum, Universitetet i Stavanger.  

Ny vikingtidsutstilling 

Gravfunnet skal vises i museets nye vikingtidsutstilling, som åpner fredag 25. august. Ifølge avdelingsleder for formidling, Iselin Grayston, forventes det stor publikumsinteresse for den nye utstillingen.  

– Det er svært gledelig av vi nå får stille ut en del av de 40 spektakulære funnene fra graven, som er en viktig del av vår kulturarv, sier Grayston.  

– Funnene i graven viser at vikingkvinnen som ble gravlagt på Gausel har vært ansett som en person med høy status og rang. De irske gjenstandene kan fortelle at hun må ha omgitt seg med personer som behersket lange seilas, og hadde kjennskap til hvordan de skulle røve eller bytte til seg disse gjenstandene, sier Grayston.  

Det nest rikeste gravfunnet i Norge 

Det var grunneier Samuel Gausel som oppdaget vikinggraven på sin eiendom i bydelen Gausel i Stavanger høsten 1883. Først under en arkeologisk utgraving i 1997 ble hele gravfunnet hentet ut.  

Gjenstandene stammet fra mange steder i Europa, blant annet Frankrike, England og Irland. Funnet på Gausel er dermed det nest største funnet fra vikingtid i Norge, kun slått av skipsgraven på Oseberg i Vestfold fra 1904. 

– Slike rike kvinnegraver er svært sjeldne, og graven er eksepsjonell med sin rikdom. Det rike gravgodset gir oss et unikt innblikk i kvinnens status. Hun må ha vært en av de aller mektigste i sin samtid, sier professor Kristin Armstrong-Oma ved Arkeologisk museum.  

Vikingkvinnen fra Gausel går derfor under navnet “Gauseldronningen” i dag.  

Kvinnenes rolle og myter i vikingtid 

I utstillingen kan du se en mystisk gjenstand som lå i graven, en kraftig jernstav. 

– I hele Skandinavia finnes det rike kvinnegraver med slike staver, og de er tolket som volvestaver. Volvene var spåkoner som behersket magi, så i tillegg til å være særdeles rik, kan Gauseldronningen ha vært en av disse kvinnene som kunne skue inn i andre verdener, og utøve trolldomskunst, forteller Armstrong-Oma.   

Utstillingen viser hvordan vikingtidens mennesker knyttet myter og fortellinger til de vakre gjenstandene de omga seg med.  

–  Gjenstandene bærer i seg ekko av mytene, slik at enhver handling var på samme tid hverdagslig og hellig. Historiene forklarte dermed livets små og store hendelser, sier Armstrong-Oma.     

Velkommen til utstillingsåpning!
Tid og sted: 

Fredag 25. august klokken 14 på Arkeologisk museum, Universitetet i Stavanger.  
Adresse: Peder Klows gate 30A i Stavanger. Gratis inngang!  

14:00 Velkommen ved avdelingsleder Iselin Grayston  

14:05 Presentasjon av utstillingen ved Kristin Armstrong Oma 

14:15 Mytefortelling ved Marianne Stenerud 

14:25 Åpning 

15:00 Slutt 

Utstillingen er mulig å se fra 25. august og ut oktober i år, ettersom museet holder stengt på grunn av vedlikehold fra 1. november og til nyåret 2024.  

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

En rikt utsmykket sølvspenne ble også funnet i vikinggraven. - Det rike gravgodset gir oss et unikt innblikk i kvinnens status. Hun må ha vært en av de aller mektigste i sin samtid, sier professor Kristin Armstrong-Oma ved Arkeologisk museum, UiS.
En rikt utsmykket sølvspenne ble også funnet i vikinggraven. - Det rike gravgodset gir oss et unikt innblikk i kvinnens status. Hun må ha vært en av de aller mektigste i sin samtid, sier professor Kristin Armstrong-Oma ved Arkeologisk museum, UiS.
Svein Skare, Unimus Unimus
Last ned bilde

Om oss

Universitetet i Stavanger har en innovativ og internasjonal profil og er en drivkraft i kunnskapsutviklinga og endringsprosesser i samfunnet. Samfunnsoppdraget vårt er å utfordre det velkjente, utforske det ukjente.

Følg pressemeldinger fra Universitetet i Stavanger (UiS)

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Stavanger (UiS) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Universitetet i Stavanger (UiS)

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye