Dramatiske spor av Hans i vannmiljøer på Østlandet
Vannkvaliteten i både Oslofjorden og en rekke av våre store innsjøer er påvirket av flommen etter ekstremværet Hans. Vi ser algeoppblomstringer både i ferskvann og saltvann, og Oslofjorden er blitt kaldere og mer grumsete.
Forskere ved Norsk institutt for vannforskning (NIVA) har hatt en travel uke på feltarbeid. I forbindelse med NIVAs overvåkningsprogrammer, har de tatt prøver i Ytre Oslofjord, Indre Oslofjord, Drammensfjorden, Tyrifjorden, Randsfjorden, Drammenselva, Glomma og Mjøsa, og en rekke andre steder.
Svært høye nivåer
Glommavassdraget og Drammensvassdraget har tatt imot de største vannmengdene etter ekstremværet Hans. De store innsjøene nedstrøms her, som Randsfjorden, Sperillen, Krøderen, Tyrifjorden (Drammensvassdraget), og Mjøsa (Glommavassdraget) har alle mottatt enorme mengder vann.
– Alle har sett den høye vannstanden og at det er mye rekved og søppel i vannet og langs land. Som forskningsinstitutt har vi målinger som viser at det blir svært høye nivåer av partikler, organisk materiale og næringsstoffer som transporteres fra nedbørsfelt til innsjøer og fjorden, sier administrerende direktør i NIVA, Pål Molander.
I Tyrifjorden, for eksempel, er vannet så grumsete at det kun ble målt siktedyp på under to meter. Vanligvis er det rundt åtte meter.
Kan gi algeoppblomstringer
I tillegg til de store mengdene med tilførte partikler og organisk materiale, er det rapportert om utslipp av store mengder urenset kloakk til vassdragene og innsjøene.
– Med kloakken tilføres blant annet lett biotilgjengelig fosfor, som øker sannsynligheten for oppblomstring av alger. I Mjøsa hadde vi registrert en begynnende oppblomstring av cyanobakterier i forkant av Hans, og med de betydelige mengdene av næringsstoffer som nå er tilført innsjøen, er det grunn til følge godt med på utviklingen utover seinsommeren, sier Sigrid Haande, seniorforsker i NIVA.
– Et endret klima med hyppigere og kraftigere nedbør og ekstreme hendelser som flom, er negativt for vannkvaliteten og den økologiske tilstanden i vann og vassdrag, sier Haande.
Ender opp i Oslofjorden
Til tross for at de store innsjøene har en flomdempende rolle for områdene nedstrøms, har de store vassdragene på Østlandet ført enorme mengder vann ut i Oslofjorden. NIVA har beregnet at det er rundt 15 ganger mer stofftransport fra Glomma enn vanlig. Med vannmassene følger betydelige mengder partikler, organisk materiale og næringsstoffer.
Det er også meldt om mye kloakk i overløp både i ferskvann og Oslofjorden.
Alt dette vil kunne få store konsekvenser for en fjord som allerede er presset fra mange kanter.
– Vi ser at flommen etter ekstremværet Hans legger ytterligere press på en allerede stresset Oslofjord, sier Pål Molander.
– Veldig mye partikler i Oslofjorden
Hvilke effekter flommen vil ha på tilstanden i Oslofjorden, følges nøye av NIVAs forskere. Flere steder er det målt betydelig lavere saltholdighet og uvanlig høye verdier av organisk materiale og partikler.
Ferske satellittbilder tatt over Oslofjorden gir også et godt oversiktsbilde av utbredelsen av flomvannet i Oslofjorden. Bildene viser en tydelig «tunge» av flomvann fra Glomma i ytre Oslofjord og nedover langs kysten av Skagerrak.
– Vi ser fra satellittbilder og FerryBox-overvåkning de siste dagene at det er mye organisk materiale og partikler, spesielt rundt Hvaler i ytre Oslofjord og i Drammensfjorden. Dette kan ha en negativ påvirkning, både ved at partiklene synker og fører til nedslamming og at kystvannet blir mørkere. Spesielt tareskog og ålegras kan påvirkes. Vi ser også tendenser til en algeoppblomstring, og dette vil vi følge nøye videre, sier Helene Frigstad, seniorforsker i NIVA.
Miljøovervåkning viktig
Nå som den mest dramatiske delen av flommen er over, er det altså viktig å rette blikket mot miljøkonsekvensene av flommen – både i Oslofjorden og i de store ferskvannsmiljøene på Østlandet.
– Våre overvåkingsprogrammer, som vi utfører på vegne av blant annet Miljødirektoratet, fagrådene for indre og ytre Oslofjord, og Vassdragsforbundet for Mjøsa, er svært viktige for å forstå hva som skjer i ekstreme situasjoner som dette, sier Pål Molander.
– God innsikt i vannets miljøtilstand er en suksessfaktor for godt vannmiljø i både innsjøer, vassdrag, fjorder og kystområder. Slik er vi bedre rustet til å forebygge for å unngå negativ påvirkning, gi råd, og iverksette miljøtiltak for å rydde opp eller restaurere der tilstanden ikke er god, sier han.
Slik kan våre vannmiljøer påvirkes av ekstremværet
Oslofjorden
|
Kontakter
Sigrid HaandeSeniorforskerNorsk institutt for vannforskning (NIVA)
Tel:+4799713275sigrid.haande@niva.nowww.niva.no/Ansatte/sigrid-haandeHelene FrigstadSeniorforskerNorsk institutt for vannforskning (NIVA)
Tel:992 64 002helene.frigstad@niva.noGunnar OmstedSeniorrådgiver, Kommunikasjon
Tel:+47 93 65 43 86gunnar.omsted@niva.noMari SolerødKommunikasjonslederNorsk institutt for vannforskning (NIVA)
Tel:952 13 880mari.solerod@niva.noBilder
Om oss
Norsk institutt for vannforskning (NIVA) er Norges viktigste miljøforskningsinstitutt for vannfaglige spørsmål, og vi arbeider innenfor et bredt spekter av miljø, klima og ressursspørsmål. Vår forskerkompetanse kjennetegnes av en solid faglig bredde, og spisskompetanse innen mange viktige områder. Vi kombinerer forskning, overvåkning, utredning, problemløsning og rådgivning, og arbeider på tvers av fagområder.
Følg pressemeldinger fra NIVA
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NIVA på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra NIVA
NIVA leder EU-prosjekt for bærekraftig energiutvikling til havs3.10.2024 14:35:00 CEST | Pressemelding
Norsk institutt for vannforskning (NIVA) leder NiD4OCEAN, et banebrytende EU-prosjekt som kombinerer utbygging av fornybar energi til havs med beskyttelse av det marine biologiske mangfoldet.
Ukjente parasitter har etablert seg i Oslofjorden5.9.2024 07:11:00 CEST | Pressemelding
Norsk institutt for vannforskning (NIVA) har i sommer avdekket en ny og helt ukjent gruppe parasitter i Oslofjorden. Oomycet-parasitter er en stor gruppe som inkluderer blant annet potettørråte, og kan utgjøre en trussel for både tang og ålegras.
Lurv truer livet i havet – ny rapport identifiserer trusselen13.6.2024 10:13:19 CEST | Pressemelding
– I kampen for å stoppe lurven er vi nødt til å forstå hvem den faktisk er. Derfor lanserer vi rapporten «Hva er lurv?» på oppdrag fra Miljødirektoratet, sier Eli Rinde, seniorforsker i NIVA.
Utvikler nye verktøy for havforvaltning17.4.2024 11:30:59 CEST | Pressemelding
Havet er utsatt for press fra mange hold, noe som gjør det krevende å sikre god økologisk tilstand. Nå utvikler en NIVA-ledet ekspertgruppe nye verktøy til oppgaven.
Finner miljøskadelige kjemikalier fra bildekk i Oslos vannmiljøer18.12.2023 06:15:00 CET | Pressemelding
En ny rapport viser at en rekke miljøskadelige kjemikalier finnes igjen i naturen langs høyt trafikkerte veier og kunstgressbaner i Oslo. Forskere peker på bildekk som kilden.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom