Boston Consulting Group

Spår industrieventyr innen havvind

Del

Havvindindustrien opplever nå sin første krise. Kostnadene skyter i været, kontrakter reforhandles og prosjekter stoppes. Det stilles spørsmål om hvorvidt havvind er en bærekraftig industri. Likevel mener konsulenthuset Boston Consulting Group (BCG) at havvind kan bli et industrieventyr for Norge – om Norge griper muligheten og øker ambisjonene og tempoet.

Verden trenger enorme mengder fornybar energi, og en stor andel av dette må komme fra havvind, sier konsulentene i BCG.
Verden trenger enorme mengder fornybar energi, og en stor andel av dette må komme fra havvind, sier konsulentene i BCG. EyeEM

- Vi er vitne til daglige klimarekorder og ekstremvær som understreker at det haster med å fase ut fossile energikilder. Verden trenger enorme mengder fornybar energi, og en stor andel av dette må komme fra havvind.

Det sier Robert Hjorth, Managing Director og Partner i det anerkjente konsulentselskapet Boston Consulting Group (BCG). Han står, sammen med sitt havvindteam på 15 konsulenter, bak rapporten Norway’s 300 GW offshore wind opportunity som ble publisert tirsdag 15. august. Rapportforfatterne mener ambisjonsnivået for norsk havvind bør økes betraktelig.

- Midt i prisstigninger, renteøkninger, inflasjon og galopperende kostnader har Norge startet sin havvindsatsing. Det var en sen start, og timingen kan virke uheldig. Industrien er imidlertid klar til å sette i gang og levere på ambisjonene til myndighetene. Europa trenger all vindkraften de kan få, og Norge er unikt posisjonert for havvind, sier BCG-partneren.

I den nye rapporten argumenter BCG for hvorfor Norge bør gripe muligheten og satse på havvind:

  • Havvind er nødvendig for å møte Europas økende energietterspørsel. Ut over planlagte prosjekter er det behov for ytterligere 1000 GW havvind for å sikre Europas energiforsyning og nå Europas netto-null-ambisjon innen 2050.
  • Norge har blant verdens beste vindressurser og plass til minst 300 GW havvind i områder som ikke er i konflikt med fiskeri, skipsfart eller dyreliv.
  • En norsk ambisjon på 300 GW vil bygge en ny industri som kan skape 150 000 norske arbeidsplasser, gi en reduksjon på 400 millioner tonn årlige CO2-ekvivalenter og gjøre Norge til et yndet mål for utenlandske investorer og privat kapital.
  • Eksport av havvindkraft vil gi 870 milliarder kroner i året i inntekter til staten, i tillegg kommer betydelige inntekter fra eksport av teknologi og kompetanse.
  • En storskala satsing kan gjøre flytende havvind lønnsomt i 2035 og konkurransedyktig med bunnfast havvind i 2040.  

- Dette vil være den største industriomstillingen siden 1970-tallet. Skal vi lykkes krever det at vi satser , sier Hjorth.

- Havvindindustrien ligner industrieventyret innen olje- og gass for et halvt århundre siden. Ikke bare kan Norge nå sitt eget klimamål og støtte andre land i å oppnå deres, men vi kan også opprettholde vår rolle som en viktig energipartner for Europa. Alt dette kan skje med minimal naturpåvirkning, sier Hjorth.

Han påpeker at en slik satsning vil kreve at den norske staten investerer i subsidier, men at det fort vil lønne seg.

- Våre beregninger viser at  det vil kreve maksimalt 115 mrd kr i subsidier. Nye projekter vil være subsidiefri fra og med 2035, sier Hjorth.

Han avslutter med en oppfordring til landets politikere:

- Lokale arbeidsplasser, eksportinntekter, grønn kraft og lave strømpriser bør være en vinnersak for ethvert parti. Men det krever mot og vilje. Venter vi for lenge, vil andre land lede an utviklingen. Da er det vanskeligere å ta igjen forspranget for norske leverandører. Vår oppfordring til beslutningstakerne er å være modige og handle raskt. Norge står foran en unik mulighet. Vi har én sjanse – la oss gripe den.

Kontakter

Bilder

Robert Hjorth, Managing Director and Partner, BCG
Robert Hjorth, Managing Director and Partner, BCG
Last ned bilde

Lenker

Følg pressemeldinger fra Boston Consulting Group

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Boston Consulting Group på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Boston Consulting Group

Ny BCG-rapport: Norge henger etter i energiomstillingen9.1.2024 10:00:00 CET | Pressemelding

Hvordan skape næringer som ikke bare sikrer bærekraftig verdiskaping for fremtidige generasjoner og gir lokal sysselsetting, men som også effektivt håndterer klimautfordringer? For å levere på dette, samt beholde posisjonen som en energieksportør og samarbeidspartner til Europa, vil Norge trenge nye, grønne verdikjeder som kompenserer for redusert olje- og gasseksport mot 2050. En fersk rapport fra Boston Consulting Group (BCG) viser imidlertid at Norge henger etter og at omstillingen går betydelig raskere i andre land.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye