Medietilsynet og FFI mener ny teknologi gjør kildekritikk enda viktigere
I en ny kampanjevideo fra Medietilsynet har Abid Raja frivillig latt seg «deepfake» for å demonstrere hvor lett det er å bli lurt av bilder, lyd og video. – Målet er å få fram hvor viktig det er med god kildekritikk, sier Mari Velsand, direktør i Medietilsynet.

På kort tid har kunstig intelligens tilgjengeliggjort verktøy som gjør det lettere å lage bilder, video og lyd som manipulerer andres identitet.
– Dermed er det også lettere å bli lurt. Det er viktig å være klar over at det finnes manipulert innhold, og vi bør alle forholde oss kritisk til informasjonen vi møter på nett, sier Velsand.
FFI oppfordrer til ekstra oppmerksomhet før valget
Medietilsynet har i samarbeid med Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) laget en kampanjevideo som skal minne folk på betydningen av kildekritikk. Filmen viser at Abid Raja står «frem» som trønderen Einar fra Byåsen. «Einar» forteller at Abid Raja var en rolle han tok på seg da han flyttet til hovedstaden for å bli kjendis.
– Det er utrolig å se hvor lite som skal til for at ansiktet, stemmen og identiteten din blir frastjålet. Dette er noe vi alle bør kjenne til, sier Abid Raja om videoen.
Stemmen som høres i videoen, tilhører Eskil Grendahl Sivertsen i Forsvarets forskningsinstitutt (FFI). Sivertsen sier at det i perioden fram mot et valg, er spesielt viktig å være kritisk til innhold som distribueres på nett.
– Innhold skapt ved hjelp av kunstig intelligens er allerede blitt brukt i valgkamp i USA. Også i Norge kan denne teknologien bli brukt til å villede eller feilinformere befolkningen, bekrefte fordommer eller forsterke holdninger, sier Sivertsen.

Nytt læringsopplegg om kunstig intelligens
Velsand understreker at videoen bevisst er laget overtydelig.
– Målet er ikke å lure noen, men å vise at man kan bli lurt. Litt av poenget har vært å vise at dette er en manipulert film, og at man ved hjelp av deepfake-tjenester på nettet kan lage lignende filmer uten spesielle forkunnskaper, sier Velsand.
Videoen blir distribuert via sosiale medier i forkant av høstens kommunestyre- og fylkestingsvalg, og inngår også i et læringsopplegg om kunstig intelligens og påvirkning utviklet av Nasjonal digital læringsarena (NDLA).
Medietilsynet deltar i regjeringens arbeid med å forebygge uønsket påvirkning av kommunestyre- og fylkestingsvalget. Kampanjevideoen er en del av arbeidet med å spre kunnskap til unge velgere om hvordan ny teknolog kan brukes for å manipulere.
Regjeringens tiltaksplan for å sikre valget
Medietilsynets råd om kildekritikk
STOPP.
Vekker saken sterke følelser?
Virker saken for utrolig?
TENK.
Tror du på bildet, videoen, lyden?
Kan det være tatt ut av sin sammenheng eller manipulert?
Prøver saken å påvirke deg?
SJEKK.
Finner du saken andre steder?
Vet du hvem som står bak?
Stopp. Tenk. Sjekk. Slik avslører du desinformasjon og falske nyheter
Nøkkelord
Kontakter
Elise KureKommunikasjonsrådgiverMedietilsynet
Tel:90697334elise.kure@medietilsynet.noAbid RajaPolitikerVenstre
Tel:99440908abid.raja@stortinget.noEskil Grendahl SivertsenSpesialrådgiverForsvarets forskningsinstitutt (FFI)
Tel:92689277eskil-grendahl.sivertsen@ffi.noOm Medietilsynet
Medietilsynet skal bidra til å realisere statens mediepolitiske mål. Våre hovedoppgaver er å fremme demokrati og ytringsfrihet gjennom mediemangfold og kritisk medieforståelse. Vi veileder barn og unge i bruk av digitale medier, fører tilsyn med aldersgrenser for film, forvalter støtteordninger, fordeler pressestøtte og fører tilsyn med kringkasting. Tilsynet er underlagt Kultur- og likestillingsdepartementet.
Følg pressemeldinger fra Medietilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Medietilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Medietilsynet
Ny rapport fra Medietilsynet: Mange får med seg nyheter, men færre er på tradisjonelle plattformer6.5.2025 06:50:00 CEST | Pressemelding
De fleste følger med på nyheter, men færre bruker tradisjonelle plattformer i sitt daglige nyhetskonsum. Det viser Medietilsynets nye rapport om status for bruksmangfoldet.
Stian Barsnes-Simonsen blir ny kommunikasjonssjef i Medietilsynet24.4.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding
Stian Barsnes-Simonsen (46) er ansatt som ny kommunikasjonssjef i Medietilsynet.
Forbod mot reklame i radio og tv i påska16.4.2025 06:50:00 CEST | Pressemelding
Radio- og tv-kanalane har ikkje lov til å sende vanleg reklame langfredag og 1. påskedag. Mange av kringkastarane vel å gi bort reklameplassen til ideelle organisasjonar desse dagane.
Endra aldersgrense på ny familiefilm etter tilsyn11.4.2025 06:50:00 CEST | Pressemelding
Den nye kinofilmen “Hundemannen” har fått ny aldersgrense etter at Medietilsynet har ført tilsyn med han. Filmen har nå aldersgrense 6 år mens den først var merka “tillaten for alle”.
Endringer i kringkastingsregelverket: Nye reklameregler og økte krav til universell utforming fra 1. mai4.4.2025 12:10:19 CEST | Pressemelding
Oppmykning i reglene for reklame, sponsing og produktplassering er blant lovendringene som gjelder for norske kringkastere og strømmetjenester fra 1. mai. Samtidig blir det skjerpede krav til universell utforming.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom