De to tidligere barneombudene Trond-Viggo Torgersen og Reidar Hjermann til Arendalsuka – for å snakke om eldre
Trond-Viggo Torgersens datter, Anna Helle-Valle, stiller de to godt voksne karene de viktige, relevante og vanskelige spørsmålene under Arendalsuka, torsdag kl. 20.30 på Bærekraftscenen i Arendal kino. Arrangementet strømmes.
Hvordan er det å bli eldre i Norge i dag? Hvorfor er barneombudet en suksess i hele verden, mens eldreombudet blir lagt ned? Hvilke prosesser var viktig for å etablere og beskytte barns rettigheter på 90-tallet og hvordan kan vi skape en lignende prosess på eldrefeltet?
Noen skyer i horisonten for eldre
– Det er noen skyer i horisonten når det gjelder oss eldre, sier Trond-Viggo Torgersen.
– På en måte så var det lettere da jeg var barneombud. Barna kan ikke snakke for seg selv, de er avhengig av foresatte. Eldre er en mye mer sammensatt gruppe, der mange klarer seg godt i lang tid. Men det er også mange som er utsatte, syke og sårbare, kanskje i siste kapittel av livet, og som ikke blir hørt. Det er jeg opptatt av.
Ett av hans hovedpoeng er at stort sett alle av oss vil trenge noen på et eller annet tidspunkt når vi blir gamle.
– Det kan oppstå situasjoner med feilmedisinering, man kan få sykdommer som demens, oppleve understimulering og alenegang, noe som gjør at eldre kan komme i ekstremt sårbare situasjoner. Sårbare eldre trenger å bli hørt. Hvordan vi skal få det til, det er jo det vi skal diskutere, sier han.
Hva med eldre i dag og i fremtiden?
Anne Helle-Valle kaller seg eldreaktivist, og jobber i Nasjonalt senter for Aldring og helse. Hun vil som ordstyrer i diskusjonen ta utgangspunkt i hvordan vi ser på eldre i dag.
– Selv om eldre er en ressurs i å tenke nytt fordi de vet hva som allerede er gjort, så finner vi mye aldersdiskriminering i samfunnet. Mange eldre faller av på grunn av digitalt utenforskap. Det finnes grupper av svært sårbare eldre med funksjonsnedsettelser, som trenger og er avhengig av offentlig omsorg. Her må vi være ekstra oppmerksomme på de grunnleggende rettighetene i lys av temaer som demens, samtykkekompetanse og tvang, sier hun.
– Og hva skjer når vi blir veldig mange flere eldre i framtiden?
Klar melding ut! Eldres menneskerettigheter nå
I regi av Psykologforeningen, Siste kapittel og Aldring og helse.
Tid og sted: torsdag kl. 20.30-21.30 på Bærekraftscenen, Arendal kino.
Arrangementet strømmes her: https://www.arendalsuka.no/live/baerekraftscenen/
Få også med deg de andre arrangementene vi er med på under Arendalsuka:
Kan demens forebygges og behandles?
I regi av Nasjonalforeningen for folkehelsen
Kan demens forebygges? Finnes det virkningsfull behandling hvis man først har fått demens? Hva sier forskningen?
To av våre fremste demenseksperter, professor og forskningssjef i Aldring og helse, Geir Selbæk, og forskningssjef i Nasjonalforeningen for folkehelsen, Anne Rita Øksengård, forteller om hva demens innebærer, og hva forskningen sier om muligheten for forebygging og behandling.
Tid og sted: Onsdag 16/8 2023 12:45 – 13:30 i Hjerneteltet
Dette arrangementet strømmes her: https://vimeo.com/event/3534330
Hvem er det vi jobber for i eldreomsorgen? Tre livsfortellinger
I regi av Verdighetsenteret og Fagforbundet – i samarbeid med Aldring og helse.
Arrangørene ønsker å åpne et «rom» for de små og nære, personlige historiene om det å bli gammel. Programmet er bygget rundt tre livsfortellinger, som på ulike måter synliggjøre eldre personers ressurser og utfordringer.
Nøkkelord
Kontakter
Petter HveemRedaktør, web/sosiale medier
Tel:+47 908 28 361petter.hveem@aldringoghelse.noLenker
Om organisasjonen Nasjonalt senter for aldring og helse
Vi lever i en tid hvor andelen eldre i Norge øker raskt. Aldring og helse er og vil være en viktig aktør for å forberede Norge på denne demografiske utviklingen. Vi har en helhetlig tilnærming til vårt fagfelt, som skal fremme helse og god alderdom, forebygge sykdom og gi forutsetninger for å leve med sykdom.
Nasjonalt senter for aldring og helse (Aldring og helse) er det nasjonale kompetansemiljøet på aldring og eldrehelse i Norge. Målgruppene er ansatte, studenter og forskere på alle nivåer i helsetjenestene. Andre viktige målgrupper er beslutningstakere, nasjonale helsemyndigheter, eldre, deres pårørende og allmennheten.
Følg pressemeldinger fra Nasjonalt senter for aldring og helse
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nasjonalt senter for aldring og helse på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nasjonalt senter for aldring og helse
Alzheimer-medisin godkjent i Storbritannina, men det offentlige vil ikke betale22.8.2024 13:39:52 CEST | Pressemelding
Legemiddeltilsynet i Storbritannia godkjente torsdag Alzheimer-medisinen lecanemab (Leqembi) til bruk for pasienter i et tidlig stadium av sykdommen.
Lancet-kommisjon med nye funn om demens: Ved å følge 13 anbefalinger, så kan nesten halvparten av alle demenstilfeller forhindres eller utsettes1.8.2024 09:02:00 CEST | Pressemelding
– Vi kan forebygge eller forsinke nesten halvparten av demenstilfellene ved å håndtere 14 risikofaktorer fra barndommen av og gjennom livet. Dette inkluderer to nye risikofaktorer, høyt kolesterol og synstap, sier forskningssjef Geir Selbæk i Nasjonalt senter for Aldring og helse.
En ny europeisk studie avdekker viktig kunnskap om demens hos personer med Downs syndrom25.3.2024 10:17:50 CET | Pressemelding
Personer med Downs syndrom har økt risiko for tidlig demens, men en stor, ny europeisk studie tyder på at demensutvikling kan utsettes ved oppfølging og behandling av problemer knyttet til søvn og psykisk helse gjennom livet.
Geir Selbæk med i ny podkast: - Vi må tenke nytt om eldre og alderdommen18.1.2024 10:18:48 CET | Pressemelding
– Hvordan er det å bli gammel i Norge - handler det om demens, dårlig helse og tunge dager? Eller kan vi se frem til gode, aktive og meningsfylte stunder? Dette er bakteppet når professor og forskningssjef Geir Selbæk er med som fast bidragsyter i Aldring og helse-podden.
Dårlig hørsel blant de viktigste risikofaktorene for demens hos eldre4.12.2023 09:09:44 CET | Pressemelding
En banebrytende studie har avdekket at redusert hørsel er blant de risikofaktorene, som man kan gjøre noe med, som øker risikoen for å utvikle demens mest. – Det er 36 prosent større sannsynlighet for å få demens blant dem med svekket hørsel enn dem med normal hørsel, sier forsker Christian Myrstad ved Aldring og helse.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom