Seksuelle overgrep blant unge: Politikerne har sovet i timen
De siste åtte årene har det vært en dobling av alle former for seksuelle krenkelser blant barn og unge, samtidig halverer myndighetene støtten til viktige aktører som jobber forebyggende blant norske barn og unge.
Under Arendalsuka denne uken presenterte ungdomsforskerne hos NOVA ved OsloMet ferske funn fra deres UngVold-rapport, «Vold og overgrep blant barn og unge: omfang og utviklingstrekk fra 2007-2023».
Funnene viser en foruroligende utvikling blant våre barn og unge. Det har vært en tilnærmet dobling av alle former for seksuelle krenkelser siden undersøkelsene i 2015 og 2007.
Av de spurte rapporterer hele 45% av jentene og 16% av guttene at de har vært utsatt for minst en seksuell krenkelse. Blant særlig utsatte grupper nevnes «jenter», en gruppe som tross alt utgjør halvparten av elevmassen i norsk skole.
«Tallene fra UngVold-rapporten må tas på alvor, og vi trenger konkrete tiltak fra politikerne nå,» insisterer seniorrådgiver i Sex og Politikk, Vilde Senje.
Drastiske kutt i finansiering
«Seksualitetsundervisning ansees av mange som et sentralt virkemiddel og ha en forebyggende effekt. Likevel ser vi at alle tilbudene som skal ivareta utsatte barn og unges seksuelle helse fikk redusert eller mistet finansiering i statsbudsjettet for 2023, en utvikling som vil ha store konsekvenser for allerede utsatte barn og unge,» framholder Senje.
Internasjonalt er Norge et foregangsland på seksualitetsundervisning. I juni i år ble det annonsert av det inngås en treåring avtale med UNESCO på 480 millioner, der 195 millioner er øremerket seksualitetsundervisning. Dette er veldig bra, men desto mer overraskende at vi nasjonalt ser vi ut til å gå i motsatt retning. Etablerte og erfarne aktører som Medisinernes Seksualopplysning (MSO) og Sex og Politikk fikk halvert sine tilskudd til seksualitetsundervisning fra Helsedirektoratets seksuell helse pott i 2023.
Urovekkende resultater
Forskere fra NOVA forklarer at det kan være ulike grunner til at vi ser denne økningen nå. På den ene siden kan det skyldes økt bevissthet som leder til rapporteringsvilje, på den andre kan det skyldes en faktisk dobling. Forskerne antar at det er en kombinasjon.
Uavhengig av grunnene er det urovekkende resultater. Bak det overordnede begrepet «seksuelle krenkelser» ser vi for eksempel at hele 10% av de spurte jentene og 2% av guttene har fått fingre eller objekter i vagina eller anus mot deres vilje, samt at 12% av jentene og 2% av guttene har opplevd at noen har forsøkt å true eller tvinge dem til samleie eller analsex. For altfor mange vil det første møtet med seksuallivet være et overgrep, og det kan vi ikke som samfunn godta,» slår Senje fast.
«Fjorårets UngData-undersøkelse indikerte at vi var på vei i feil retning, der rapporterte 12% av de spurte jentene og 3% av guttene at de hadde blitt tvunget eller presset til seksuelle handlinger. Dette burde ha vært en tydelig indikasjon om at det kreves finansiering til og et nasjonalt løft av helhetlig seksualitetsundervisning i norsk skole,» mener Senje.
«Men politikerne fulgte ikke med i timen. Nå håper vi at de våkner, og at vi får se at landets folkevalgte tar Norges barn og unge på alvor denne gangen,» kommenterer Vilde Senje.
Nøkkelord
Kontakter
Vilde Graff SenjeTeamleder, seksualitetsundervisning
Tel:950 54 034vilde@sexogpolitikk.noTor-Hugne OlsenDaglig leder
Tel:488 42 771torhugne@sexogpolitikk.noTore AasheimMedievakt/Pressekontakt
Tel:97 08 04 00tore@sexogpolitikk.noLenker
Sex og Politikk er en ideell og partipolitisk uavhengig medlemsorganisasjon som jobber for å styrke og informere om seksuell og reproduktiv helse og rettigheter, både i Norge og internasjonalt.
Sex og Politikk er det norske medlemmet i International Planned Parenthood Federation (IPPF) som er den største organisasjonen for SRHR internasjonalt, med nasjonale organisasjoner i mer enn 120 land i tillegg til Norge.
Seksuell og reproduktiv helse og rettigheter (SRHR) handler blant annet om å kunne bestemme om og når man vil ha barn, om å få informasjon om og tilgang på sikker, moderne og billig prevensjon, om rett til trygg og lovlig abort og om rett og mulighet til å praktisere sin seksuelle orientering og kjønnsidentitet uten straffeforfølgelse eller fordømmelse.
Følg pressemeldinger fra Sex og Politikk
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Sex og Politikk på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Sex og Politikk
Trumps valgseier vil ramme unge kvinner og fattige over hele verden6.11.2024 12:05:55 CET | Pressemelding
Resultatene er inne – vi står overfor en ny periode med Donald Trump som president i verdens mektigste land. Det er dårlig nytt for seksuell og reproduktiv helse og rettigheter for kvinner og fattige.
Presseinvitasjon: Retten til å bestemme over egen kropp – også for de mest marginaliserte5.11.2024 16:37:50 CET | Pressemelding
Sex og Politikk, SNU, Utenriksdepartementet, UNFPA og FN-sambandet inviterer til den norske lanseringen av FN-rapport om seksuell og reproduktiv helse og rettigheter på NTNU i Trondheim.
Felles kvinnefront for fjerning av abortnemdene til uke 184.11.2024 15:58:44 CET | Pressemelding
Organisasjonene bak kvinnebevegelsens abortutvalg er enige om at én ting er viktigere enn noe annet.
Nasjonalbudsjettet: Er det ingen voksne på jobb?7.10.2024 15:49:06 CEST | Pressemelding
Seksualitetsundervisning er bare nevnt to ganger i forslag til nasjonalbudsjettet for 2025. Dette til tross for at flere utredninger og fagfolk nevner det som et av de viktigste verktøyene i forebyggingen mot seksuelle overgrep, utenforskap og mobbing.
Invitasjon: Åpen diskusjon om forslaget til ny abortlov3.10.2024 07:30:00 CEST | Pressemelding
Fredag 4. oktober inviterer Sex og Politikk sammen med Kvinnebevegelsens abortutvalg til det første, og kanskje eneste, åpne seminaret om grunnlaget for de foreslåtte endringene i abortloven.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom