Blå Kors

Studenter som ikke drikker risikerer å falle utenfor fellesskapet

Del

Unge voksne mellom 18 og 29 år føler et økende press om å drikke alkohol i sosiale sammenhenger. Dette viser nye tall fra en undersøkelse gjennomført av Ipsos for Blå Kors.  

Studenter som ikke drikker risikerer å falle utenfor fellesskapet under fadderuka
Studenter som ikke drikker risikerer å falle utenfor fellesskapet under fadderuka Christian Enger, Pressworks Blå Kors

90% av spurte opplever at det er forventet at de drikker alkohol. Nesten halvparten synes også det er ubehagelig å takke nei til alkohol i sosiale sammenhenger.  

Dette indikerer at det eksisterer et sterkt sosialt stigma rundt det å ikke drikke, noe som kan føre til at mange unge føler seg presset til å konsumere alkohol, på tross av personlige preferanser eller helsemessige årsaker.

Drikker for å slippe å forsvare seg

Studien viser også at en økende andel unge rapporterer å ha drukket alkohol for å unngå å forklare hvorfor de ikke vil drikke. Hele 1 av 3 oppgir at de har drukket alkohol for å slippe unna ubehagelige spørsmål eller kommentarer.

I tillegg oppgir 57% av deltakerne at det er mer sosialt akseptert å være beruset enn å takke nei til alkohol. Dette er en økning på 4%, fra en lignende undersøkelse gjort i 2021.

Bør bli mer åpenhet rundt alkoholkulturen vår

–  Tallene indikerer at samfunnets oppfatning rundt alkoholkultur og sosiale normer fortsetter å påvirke unges atferd og holdninger. Dette kan gi skadelige konsekvenser for deres fysiske og mentale helse, sier Hanne Backe-Hansen, rådgiver i Blå Kors. Hun uttrykker bekymring over funnene og oppfordrer til en bredere samfunnsdebatt om alkoholkultur og sosialt press.

–  Undersøkelsen viser at vi bør fokusere på å skape et mer inkluderende og aksepterende sosialt miljø, hvor individuelle valg og preferanser respekteres uten behov for forklaring eller forsvar. Vi ønsker at vi som står rundt, blant annet foreldre og utdanningsinstitusjoner, i enda større grad er med på å fremme en sunn og trygg sosial atmosfære, hvor individuelle valg respekteres, og hvor det er like akseptabelt å avstå fra alkohol som å nyte det i moderate mengder. Nå som skolestart er rundt hjørnet, med fadderuker som skal bidra til å skape et godt studentmiljø, må vi sørge for at de som velger å takke nei til alkohol ikke vil oppleve å bli stående utenfor fellesskapet.

Hovedtall fra undersøkelsen (gjelder alderen 18 – 29 år):

  • 90 % av unge mellom 18-29 år opplever at det er forventet at man drikker alkohol på fest og andre sosiale sammenhenger.
  • Nesten halvparten synes det er ubehagelig å takke nei til alkohol.
  • 1 av 3 sier de har drukket alkohol for å slippe å forsvare seg (34 %, mot 36 % i 2021).
  • 57 % er enige i at det er mer sosialt akseptert å være beruset enn å takke nei til alkohol. (Mot 53% i 2021)
  • 55 % er enige i at de som ikke drikker alkohol oftere utelates fra sosiale sammenhenger.

Tallene er basert på en ny befolkningsundersøkelse gjennomført av Ipsos, på oppdrag fra Blå Kors, 2023. NB!! Tallene vi kommenterer representerer respondenter i alderen 18-29 år.

Nøkkelord

Kontakter

Dokumenter

Lenker

Følg pressemeldinger fra Blå Kors

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Blå Kors på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Blå Kors

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye