Arendalsuka: Bedre utnyttelse av alt råstoff fra hav, land og merd
Presseinvitasjon: Nofima forsker for å sikre bærekraftig mat til alle. Det gjelder mat til både husdyr og mennesker. Onsdag 16. august fra kl. 12.00 – 14.30 arrangerer vi to debatter om å utnytte ressurser best mulig. I den første tar vi for oss utnyttelse av restråstoff og i den neste setter vi bærekraftig fôr på dagsordenen. Vi ønsker deg velkommen.

Du finner oss i Plenumsalen på Thon Hotel Arendal.
12.15 – 13.15: Restråstoff har stort potensiale, hva må til for å lykkes?
Vi forsker for bedre utnyttelse av alt råstoff fra både hav, land og merd. Under debatten får du høre mer om både muligheter og utfordringer med å ta i bruk restråstoff.
Vi starter med to innlegg der vi presenterer de seneste forskningsresultatene, og fortsetter med en paneldebatt om hva som skal til for lykkes. Nofimas administrerende direktør Bente Torstensen vil presentere hvordan vi jobber tett med matnæringene, for at alt råstoff skal komme til nytte og for å øke verdien og bruksområdene til restråstoffet. Forsker Mari Øvrum Gaarder viser frem eksempler og utdyper hvordan Nofimas smaksdommere bidrar i utviklingen av proteinpulver med nøytral smak.
I paneldebatten deltar, foruten Mari Øvrum Gaarder:
- Rasmus Hansson, stortingsrepresentant, Næringskomiteen, Miljøpartiet De Grønne
- Anne Berit Aker Hansen, forbundsleder, NNN - Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund
- Karianne B. Bråthen, stortingsrepresentant, Næringskomiteen, Arbeiderpartiet
- Kjell S. Rakkestad, konserndirektør - strategi, rammevilkår og kommunikasjon, Nortura
I tilknytning til arrangementet kan du få teste smaksprøver basert på norske råvarer der restråstoff fra ulike industrier og produkter er både viktige ingredienser og avgjørende for den endelige smaksopplevelsen. Her kan du også få mer detaljkunnskap om smakstester.
Les mer om arrangementet: Restråstoff har stort potensiale, hva må til for å lykkes?
14.30 – 15.30: Nullutslippsfôr innen 2030
Fôrproduksjonen til landbruket og havbruket står for en del klimautslipp. Nofima har forskere i verdensklassen innen fôr og fôrteknologi. Derfor bruker vi mye ressurser på regjeringens samfunnsoppdrag om at alt fôr skal være fra bærekraftige kilder innen 2030. Sammen med andre forskningsmiljøer kan vi bidra til at målsettingen nås.
Nofimas administrerende direktør Bente Torstensen starter med å gi oss et overblikk over fôrsituasjonen, mulighetene og utfordringen. Deretter vil forskningssjef Audun Korsæth i Nibio fortelle om byggingen av deres proteinfabrikk. Eva Falleth, områdedirektør i Forskningsrådet vil ta for seg hvordan de forbereder seg på samfunnsoppdraget, og forskningssjef Erik-Jan Loch i Nofima vil beskrive utfordringer knyttet til fiskehelse og pelletskvalitet.
Paneldebatten vil dreie seg om følgende:
Politikerne ønsker å redusere mengden CO2 med å bruke mere lokale råvarer i fôrproduksjonen. Klarer forskere i samarbeid med industrien å løse utfordringene innen 2030? Her deltar:
- Hilde Talseth, direktør Bærekraftig Innovasjon, Norsk Kylling
- Karianne B Bråthen, stortingsrepresentant - Næringskomiteen, Arbeiderpartiet
- Leif Kjetil Skjæveland, ansvarlig for Bærekraft og samfunnskontakt, Skretting
- Olve Grotle, stortingsrepresentant - Næringskomiteen, Høyre
- Joakim Hauge, Bellona (leder av Råvareløftet)
- Bente Torstensen, administrerende direktør i Nofima
Les mer om arrangementet: Nullutslippsfôr innen 2030
Kontakt
Ønsker du at vi reserverer plass til deg og/eller å avtale tid for intervju med aktuelle fagfolk. Kontakt wenche.aale.hagermark@nofima.no
Nøkkelord
Kontakter
Wenche Aale HægermarkKommunikasjonsleder Mat
Tel:+47 93 20 34 00wenche.aale.hagermark@nofima.noNofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 390 ansatte.
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
Lokalmatprodusenter har stor nytte av matkonkurranser9.5.2025 11:02:32 CEST | Pressemelding
Mange lokalmatprodusenter vil gjerne nå ut til nye kunder. Nofima-forskere har funnet at ved å delta i matkonkurranser som "Det Norske Måltid" får produsentene profesjonelle vurderinger, økt synlighet og verdifulle nettverk som hjelper dem å vokse.
1 av 3 mener havbruksnæringen ikke er forberedt på klimaendringene9.5.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding
Samtidig sier nær sagt alle at oppdrettsnæringen opplever effekter av klimaendringer i dag. Det viser en måling blant deltagerne under klimaworkshopen som ble arrangert hos Nofima rett etter påske. Der deltok 88 personer fra forskning, industri, myndigheter, organisasjoner og finans.
Vil du ha grønn plen? Prøv kråkebollepulver6.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Å få en grønn og fin plen er enklere sagt enn gjort, og noen av oss trenger gjødsel for å komme i mål. Hva med å prøve malte kråkeboller?
Fenalår er en unik delikatesse med store smaksforskjeller14.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Fenalår er mer enn et tradisjonsrikt produkt – det er en smakfull del av Norges kulturarv. Sensoriske analyser utført av Nofimas profesjonelle smaksdommere avslører store variasjoner i smak og tekstur mellom fenalår fra ulike produsenter.
Sensorer kan «se» hvor søte tomatene er9.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Det er en klar forventning om at dyprøde kirsebærtomater smaker søtt og frisk, men slik er det ikke alltid. Det gir misfornøyde kunder, som kanskje velger en annen tomattype nesten gang.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom