Nofima

Proteinpulveret som bidrar til at vi spiser hele dyret

Del

For å utnytte alt råstoff fra kylling- og eggproduksjon best mulig samarbeider fagfolk fra Nofima, Norilia og Nortura. Restråstoff fra kylling og kalkun blir til blant annet proteinpulver, også produkter fra eggeskall kan ha flere bruksområder.  

Nofima-forskerne Mari Øvrum Gaarder og Nils Kristian Afseth forsker for bedre utnyttelse av restråstoff. Mari deltar på Arendalsuka under debatten Restråstoff har stort potensiale, hva må til for å lykkes?
Nofima-forskerne Mari Øvrum Gaarder og Nils Kristian Afseth forsker for bedre utnyttelse av restråstoff. Mari deltar på Arendalsuka under debatten Restråstoff har stort potensiale, hva må til for å lykkes? Jon-Are Berg-Jacobsen, Nofima

Under Arendalsuka arrangerer vi debatten: Restråstoff har stort potensiale, hva må til for å lykkes?

Nortura Hærland, i Indre Østfold, foredler opptil 100.000 kyllinger daglig. Det blir mange pakker med brystfileter, lårfileter, kjøttdeig, lår og bryst – og det blir mye til overs. På skroget sitter det igjen en god del kjøtt. Dette kalles restråstoff, og brukes i dag for det meste til dyrefôr. Målet er å utvikle helseriktige ingredienser til mat, som proteinpulver.

Helsebevisste amerikanere

Nortura og datterselskapet Norilia er allerede et godt stykke på vei i utviklingen, godt hjulpet av forskere i Nofima. I dag brukes proteinpulveret i noen matvarer, på kundelisten finnes amerikanske produsenter av såkalt «Bone Broth». Det er kraft kokt på bein, og virkelig populært blant helsebevisste amerikaner. Med det norske proteinpulveret blir kraften mer proteinrik.

En av utfordringene man jobber med er å få frem en nøytral smak, og det uten å tilsette kunstig smak. – Vi gjør blant annet forsøk på å filtrere bort peptidene som smaker bittert og dermed gir en uønsket egensmak. Det gir ganske god effekt, samtidig må vi sikre at vi ikke fjerner noen viktige næringsstoffer og aminosyrer, forklarer Nofima-forsker Mari Øvrum Gaarder.

Når proteinpulveret blir helt nøytralt på smak, åpnes nye muligheter. Det vil kunne brukes som ingrediens i en større andel av dagens matvarer og til helt nye produkter.

Yngre muskler, mindre betennelser og rikere tarmflora

Nofima, Nortura og Norilia samarbeider også om å utvikle produkter basert på restråstoff fra egg. Det dreier seg om både selve eggeskallet og eggeskallhinnen, den tynne hinnen på innsiden av skallet, som gjerne kalles membran. Norske egg er, i motsetning til egg fra mange andre land, frie for sykdomsfremkallende bakterier som salmonella. Det gjør det tryggere å bruke både hinnen og skallet i helseriktige ingredienser.

I første omgang jobber fagfolkene med å utvikle ingredienser fra membranen. Den tørkes og males ned til et pulver. Nofima-forskere tester ut hvordan membranen virker på muskler, betennelser og tarmflora – resultatene er lovende, og skal nå fagfellevurderes. Musklene ser ut til å holde seg unge lengre, betennelsesstoffer i blodet ser ut til å dempes og tarmfloraen ser ut til å få større mangfold, og mer av de gunstige bakteriene.

– I Nofima undersøker vi effektene på cellenivå, mens våre samarbeidspartnere NMBU og Universitetet i Oslo har gjort henholdsvis museforsøk og studert blodprøver fra eldre personer som har spist kapsler med eggeskallmembran, forteller seniorforsker Mona E. Pedersen i Nofima.

Tidligere har hun sammen med kolleger undersøkt hvorvidt eggeskallhinnen kan bidra til raskere sårheling, og det norske bioteknologiselskapet Biovotec, som nå er delvis solgt til et amerikansk investeringsfond, har utviklet et sårhelingsplaster med mål om lansering i løpet av 2023.

Nortura og Norilia, var sammen med Biovotec, sentrale samarbeidspartnere i forskningen på membranens sårhelingseffekt, og hos Nortura Revetal har de bygget opp en linje for å separere eggeskallmembranen fra hinnen. Her produserer de årlig 15-20 tonn eggeskallmembran.

Å utnytte alt råstoff best mulig er sentralt for Nortura og Norilia.
– Å kartlegge de funksjonelle og bioaktive egenskapene til eggeskallmembranen er viktig for utvikling av produkter. Det er spesielt viktig for oss å få dokumentert effektene knyttet til helse. Vi ser mange interessante anvendelser for membranen i produkter med høy verdi, for eksempel i kosttilskudd, sier Heidi Alvestrand er leder for forretningsutvikling i Norilia.

Smak og lær mer under Arendalsuka

Vi forsker for bedre utnyttelse av alt råstoff fra både hav, land og merd.

Under Arendalsuka, onsdag 16. august, kl. 12.15 – 13.15, Thon Hotel Plenumsalen kan du få høre mer om både muligheter og utfordringer med å ta i bruk restråstoff.

Vi starter med to innlegg der vi presenterer de seneste forskningsresultatene, og fortsetter med en paneldebatt om hva som skal til for lykkes. Nofimas administrerende direktør Bente Thorstensen vil presentere hvordan vi jobber tett med matnæringene, for at alt råstoff skal komme til nytte og for å øke verdien og bruksområdene til restråstoffet. Forsker Mari Øvrum Gaarder viser frem eksempler og utdyper hvordan Nofimas smaksdommere bidrar i utviklingen av proteinpulver med nøytral smak.

I paneldebatten deltar, foruten Mari Øvrum Gaarder:

  • Rasmus Hansson, Stortingsrepresentant, Næringskomiteen, Miljøpartiet De Grønne
  • Anne Berit Aker Hansen, Forbundsleder, NNN - Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund
  • Karianne B. Bråthen, Stortingsrepresentant, Næringskomiteen, Arbeidspartiet
  • Kjell S. Rakkestad, Konserndirektør - strategi, rammevilkår og kommunikasjon, Nortura

I tilknytning til arrangementet vil vi servere smaksprøver med norske råvarer der restråstoff er avgjørende ingredienser for den endelige opplevelsen. Her kan du også få mer detaljkunnskap om smakstester-

Les mer om arrangementet: Restråstoff har stort potensiale, hva må til for å lykkes?

Ønsker du at vi reserverer plass til deg og/eller å avtale tid for intervju med aktuelle fagfolk. Kontakt wenche.aale.hagermark@nofima.no

Nøkkelord

Kontakter

Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.

Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.

Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.

Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 390 ansatte.

Følg pressemeldinger fra Nofima

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Nofima

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye