Digitale løsninger for små og mellomstore gårder
EU-prosjektet GUARDIANS har som mål å styrke små og mellomstore gårder konkurranseevne ved hjelp av relevante digitale teknologier. Teknologiene skal også bidra til å fremme bærekraftig matproduksjon og bevare biologisk mangfold.

Nofimas rolle i prosjektet er å undersøke hvordan de teknologiske løsningene fungerer i praksis. Denne jobben vil gjøres av Nofimas innovasjonsforskerne. De skal dokumentere hvor nyttige de digitale løsningene er for små- og mellomstore gårder.
– Vi kommer til å samle inn data ved å spørre matprodusentene om deres erfaringer og meninger, og kombinere dette med intervjuer med personer i ulike ledd i matsystemet for å avdekke om det er noen uventede effekter av de digitale løsningene som blir brukt, sier innovasjonsforsker Sveinung Grimsby i Nofima. Han leder Nofimas del i prosjektet.
Droner, sensorer og kontrollsystem
Prosjektet vil teste ut ni digitale teknologier på gårder i Italia, Spania, Sverige og Tsjekkia.
SATIVUM er et verktøy for som kan hjelpe bønder med å administrere avlingene sine mer effektivt. Bøndene kan få innsikt i avlingenes vekst og helse, samt mulighet til å optimalisere bruken av næringsstoffer for å unngå avfall og jordforurensning. SATIVUM er utviklet av ITACyL. CARBON er et verktøy utviklet for å gi bønder bedre innsikt i miljøpåvirkningen fra virksomheten.
CZU (Czech University of Life Sciences Prague) utvikler GrassGuard-droner for mer effektiv gressproduksjon i kupert terreng. Det svenske startup-selskapet FLOX utvikler droner for både å overvåke og beskytte åkrer mot skader av ville dyr, mens IVL (Svenska miljøinstituttet) utvikler analysemetoder som gir bøndene informasjon om jordens helse og kvalitet. LINKS leverer en plattform for klima- og værovervåking.
ART21 er navnet på et system som ved hjelp av sensorer i bikuber gjør det mulig å overvåke bienes tilfredshet og optimalisere honningproduksjonen. Til slutt har vi prosjektkoordinatoren CTIC som utvikler både en plattform for overvåking av drivhusgasser og et datasystem for miljøsertifisering.
Involvering er nødvendig
Å involvere bønder, teknologiselskap, forskere og andre aktuelle aktører i matverdikjeden i utviklingen av løsningene er en sentral del av prosjektet. Dette bidrar til å sikre at bøndene opplever de digitale løsningene som nyttige og brukervennlige, og dermed tar dem i bruk.
I tillegg til gårdene som deltar som partnere i prosjektet, vil de digitale løsningene testes ut på ytterligere 95 gårder.
– Vårt mål er å gi små og mellomstore matprodusenter nye tilpassede verktøy for å lykkes i en stadig mer konkurranseutsatt bransje. Disse moderne løsningene har ikke vært tilgjengelige eller tilpasset disse bøndene før nå, avslutter Sveinung Grimsby.
Fakta om prosjektet:
GUARDIANS er et fireårig prosjekt med 22 partnere fra ni europeiske land. Prosjektet er finansiert med 5 millioner Euro gjennom Horisont Europa, og ledes av CTIC Technology (Spania).
Nøkkelord
Kontakter
Wenche Aale HægermarkKommunikasjonsleder Mat
Tel:+47 93 20 34 00wenche.aale.hagermark@nofima.noSveinung GrimsbyForskerNofima, Mat & Helse
Forsker innen innovasjon
Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 390 ansatte.
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
Fenalår er en unik delikatesse med store smaksforskjeller14.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Fenalår er mer enn et tradisjonsrikt produkt – det er en smakfull del av Norges kulturarv. Sensoriske analyser utført av Nofimas profesjonelle smaksdommere avslører store variasjoner i smak og tekstur mellom fenalår fra ulike produsenter.
Sensorer kan «se» hvor søte tomatene er9.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Det er en klar forventning om at dyprøde kirsebærtomater smaker søtt og frisk, men slik er det ikke alltid. Det gir misfornøyde kunder, som kanskje velger en annen tomattype nesten gang.
Bakterier i fiskens nese kan gi viktige svar om artenes overlevelse i havet4.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
I en banebrytende studie har forskere avdekket hvordan klimaendringer kan påvirke bakteriesamfunnene i fiskens nese. Dette kan ha stor betydning for fiskens overlevelsesevne i et varmere hav.
Fish nose bacteria may hold clues to marine species survival4.4.2025 07:30:00 CEST | Press release
In a groundbreaking study, scientists have revealed how climate change might influence the bacterial communities living in fish noses - a previously unexplored frontier that could have implications for fish survival in warming oceans.
Fem sekunder unna å uskadeliggjøre drapsmaneten4.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Perlesnormaneten dreper millioner av norske oppdrettsfisk og kan enkelte år drive oppdrettsnæringen til fortvilelse. Løsningen kan være bare fem sekunder unna.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom