Berggrunn nådd på Grønlandsisen
21. juli 2023 nådde EGRIP (The East Greenland Ice-Core Project) berggrunnen etter å ha boret gjennom 2670 meter med is på isstrømmen i Nordøst-Grønland. Dette er første gang en dyp iskjerne er boret gjennom en isstrøm, og funnene er eksepsjonelle.
Eksepsjonelle funn
Kvaliteten på iskjernen er utmerket, og vil dokumentere breklimaet, de varme og kalde periodene under vår nåværende mellomistid de siste 11.700 årene og de menneskeskapte endringene i den menneskeskapte perioden. Iskjernene inneholder ekstremt rik informasjon om tidligere miljøer, som kan utvinnes fra selve isen, fra urenheter i isen og fra bobler fanget i isen i gammel atmosfære sammen med innholdet av klimagasser.
Selve isen nær basen er mer enn 120.000 år gammel og stammer fra den varme siste mellomistiden hvor temperaturene over Grønland var 5 grader celsius varmere enn i dag.
Nøkkelen til å forstå fremtidens havnivå
Ismassen ved EGRIP flyter som en blokk med en hastighet på 58 meter i året. Isblokken flyter på et lag med våt gjørme som må fungere som et kvikksandlag som lar isblokken flyte uforstyrret over berggrunnen.
Kunnskap om hvordan isstrømmene på Grønland beveger seg er nøkkelen til å forstå hvordan havnivåstigningen vil være i fremtiden. Istapet fra Grønlandsisen er en stor bidragsyter til havnivåstigningen og forventes å øke etter hvert som temperaturene over Grønland fortsetter å stige.
Halvparten av istapet kommer fra isstrømmene rundt Grønland og isstrømmenes oppførsel er ikke godt kjent. Resultatene fra EGRIP-iskjernen som er boret gjennom isstrømmen i Nordøst-Grønland, vil dermed fremme nøyaktigheten av spådommer om havnivåstigning.
Et internasjonalt sammarbeid
EGRIP er et internasjonalt prosjekt som først begynte å bore iskjerner i 2016. Det består av 12 deltakende nasjoner og et internasjonalt team av forskere med mer enn 600 feltdeltakere, hvorav 40 % har vært unge forskere. Prøver fra iskjernene er analysert i mer enn 30 laboratorier over hele verden.
Nøkkelord
Kontakter
Gudrun SylteKommunikasjonslederBjerknessenteret for klimaforskning
Tel:40856457gudrun.sylte@uib.noBilder
Lenker
Følg pressemeldinger fra Bjerknessenteret for klimaforskning
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Bjerknessenteret for klimaforskning på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Bjerknessenteret for klimaforskning
To grunner til at det blir ekstremt vått på Vestlandet i dag31.10.2024 11:17:27 CET | Pressemelding
Uværet “Jakob” skyldes en såkalt atmosfærisk elv som strømmer mot Vestlandskysten. Det er spesielt to ting som fører til at dette været blir så heftig.
Is i endring - ung is rekker ikke å bli gammel30.9.2024 08:39:00 CEST | Pressemelding
Ung sjøis sprekker lettere enn gammel is. Den tynne, nylig dannede isen har ikke hatt tid til å bli tykk og solid, og derfor er den mer sårbar for krefter som vind og strømninger. Dette fører til at store isflater oftere enn før går i oppløsning og brytes opp.
Leker gjemsel med CO223.9.2024 16:11:24 CEST | Pressemelding
Skal vi vite om utslippsavtaler følges, må vi kunne spore CO2. Surr i regnskapet sendte forskere på leting i Grønlandshavet.
Marin hetebølge utenfor norskekysten26.5.2024 10:00:00 CEST | Pressemelding
Det har vært uvanlig varmt de siste ukene, og det er ikke bare på land at det varmes opp. Siden midten av mai har det utviklet seg en marin hetebølge utenfor kysten av Sør-Norge.
Tundra kan gå frå karbonsluk til karbonkjelde20.4.2024 07:00:00 CEST | Aktuelt
Eit eksperiment utført over store deler av Arktis og fjellområde, viser at tundraen i snitt slepper ut 30 prosent meir karbondioksid når temperaturen stig med 1,4 °C, noko som tilsvarer tjue års oppvarming. Resultatet kjem fram i ei stor samlestudie nyleg publisert i Nature.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom