Norsk Gjeldsinformasjon AS

Kredittkortgjelden har økt med 1,5 mrd. i juli

Del
Økningen i kredittkortgjelden i juli skyldes primært at forbruk i feriemåneden først forfaller til betaling i august. Den totale forbruksgjelden har økt med 4,3 mrd. hittil i år og økte med 0,6 mrd. i juli.
Kraftig økning i kredittkortgjelden i juli kan medføre økte rentekostnader framover.
Kraftig økning i kredittkortgjelden i juli kan medføre økte rentekostnader framover.

Forbruksgjelden siste måned

1. august var den totale forbruksgjelden i Norge på 155,2 mrd. som er en økning på 0,6 mrd. (0,4%). Bruk av kredittkort økte med 1,5 mrd. (2,2%). Kredittkortgjeld som ikke er forfalt til betaling (ikke rentebærende) økte med 1,4 mrd. (5,1%), og den rentebærende kredittkortgjelden økte med 0,1 mrd. (0,2%). Forbrukslån ble redusert med 0,8 mrd. (-0,9%).

Forbrukslån og kredittkortgjeld som ikke blir betalt ved forfall, utgjør den rentebærende forbruksgjelden. Den samlede rentebærende gjelden ble redusert med 0,7 mrd. (-0,6%) pga nedgang i forbrukslån.

Betalingskort utgjør 0,9 mrd. som er en nedgang på 0,1 mrd. 

- forbruksgjelden økte i feriemåneden juli pga økt bruk av kredittkort. Vi forventer at den rentebærende andelen vil stige i august da mange ikke har økonomi til å betale alle ferieutgiftene på forfallsdato. Det er derfor viktig at den enkelte skaffer seg oversikt over hvilket beløp som forfaller, og lager en plan for nedbetaling, sier Gunn Tove Olvin, tjenesteansvarlig i Norsk Gjeldsinformasjon. 

Forbruksgjelden siste 12 måneder

I løpet av de siste 12 månedene har forbruksgjelden økt med 4,9 mrd. (3,3%). Forbrukslån har økt med 4,6 mrd. (5,7%) og kredittkortgjeld har økt med 0,4 mrd. (0,6%). Betalingskort er redusert med 0,1 mrd. sammenlignet med samme periode i fjor. 

Den rentebærende kredittkortgjelden har blitt redusert med 3,5 mrd. (-8,0%), samtidig som den rentefrie bruken av kredittkortgjeld har økt med 3,9 mrd. (15,5%) i samme periode. Samlet rentebærende forbruksgjeld har økt med 1,1 mrd. (0,9%) siste tolv måneder. 

– Selv om vi ser en økning i forbruksgjelden på 4,9 mrd. siste tolv måneder, er det positivt å se at den rentebærende kredittkortgjelden er vesentlig lavere enn i fjor. Dette tyder på at folk er mer bevisst på hvor dyr kredittkortgjelden er. Det er allikevel bekymringsfult hvis forbrukere baserer seg på å betale løpende utgifter med forbrukslån, sier Olvin. 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Kraftig økning i kredittkortgjelden i juli kan medføre økte rentekostnader framover.
Kraftig økning i kredittkortgjelden i juli kan medføre økte rentekostnader framover.
Last ned bilde

Dokumenter

Om Norsk Gjeldsinformasjon AS

Norsk Gjeldsinformasjon AS
Norsk Gjeldsinformasjon AS
Stenersgata 2
0184 Oslo

Telefon: 92 01 89 00https://www.norskgjeld.no/

Norsk Gjeldsinformasjon AS har etablert en nasjonal infrastruktur for innhenting og utlevering av usikret gjeld til finansforetak, forbrukere og myndigheter. Selskapet har konsesjon fra Barne- og familiedepartementet og er eid av de største finansforetakene i Norge. Innhenting og formidling av gjeldsinformasjon er regulert i  gjeldsinformasjonsloven. Selskapet har vært i produksjon siden 1. juli 2019. 

Følg pressemeldinger fra Norsk Gjeldsinformasjon AS

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Gjeldsinformasjon AS på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norsk Gjeldsinformasjon AS

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye