Hvem skal lage brød av norsk korn
Det er stor bevissthet rundt behovet for matproduksjon i Norge, særlig i lys av behovet for selvforsyning og matsikkerhet. Det er ikke mange mennesker som spiser ubehandlet korn til frokost. De fleste vil ha nybakte brød, gjerne bakt av norsk mel.
Siden 2010 har import av bakervarer økt med 84 %. Veksten vært høyest innenfor kategorien frosne deiger. I dag er ca 1/3 av bakervarene som kjøpes produsert i utlandet.
Det har blitt mye billigere å produsere deigen i utlandet, deretter fryse deigen og transportere den til Norge. Så stekes de ferdig før det selges, i en butikk i Norge. Ordningen medfører at norske bakerier etter hvert forsvinner og bake-off avdelinger med varer fra utlandet overtar. Bare siden 1980 er tallet på bakerier halvert. Hva er da poenget med beskyttelsestoll for kornbøndene når den slår bena under bakeriene?
Konkurransen i den norske bakerbransjen er knallhard. Dette er en bransje uten subsidier. Den lokale bakeren møter markedshindring ved vertikal integrasjon og stor import av bakervarer fra utlandet. I tilegg har norske bakeri store utfordringer som følge av høye strømpriser, økte råvarekostnader og drivstoffpriser som har økt. Dette er de tre viktigste innsatsfaktorene for å bake brød i Norge. Dette kommer på toppen av den urimelige konkurransen det er mellom norske og utenlandske bakeri på grunn av norsk tollregimer. Da står vi ovenfor en trend der stadig flere bakervarer som spises i Norge, produseres i utlandet.
Norge er et godt og trygt land å bo i. Men vi er også små, og sårbare, når det oppstår internasjonale kriser. Reell matberedskap må omhandle hele verdikjeden, fra bonde til bord. Det vil være dumt å tro at halvstekte brød fra Øst-Europa skal være redningen, dersom krisen virkelig treffer Norge i fremtiden. Lokale bakerier sikrer kortreiste og bærekraftige produkter, matsikkerhet og selvforsyning, og samarbeid med lokale bønder og verdiskapning i hele landet.
Nettopp derfor er det viktig at Norge i størst mulig grad er selvforsynt med basisvarer. Det innebærer at vi må produsere mer korn i Norge, og det må legges til rette for at norske bakerier er i stand til å bake brød av råvarene fra norske bønder.
Ut fra et bærekraftperspektiv er det et paradoks at hvis man blander mel med vann i Belgia og sender det til Norge så er det ikke en råvare lenger, men en industrivare. Det medfører at man kjører ca. 135 000 tonn vann fra land i Europa til Norge for å slippe toll på kornet. Dette er svært ikke bærekraftig eller miljøvennlig.
Det kan ikke være sånn, at brød bakt i andre land, med langt større klimaavtrykk og dårligere kvalitet, kan utkonkurrere norske brødvarer på grunn av pris. Et viktig skritt vil være en tydelig merkevareordning for importerte produkter, som gjør at forbrukerne faktisk vet hva de kjøper når de står i butikkhyllene.
Dagens regjering lover i sin tiltredelseserklæring at de skulle drive en aktiv næringspolitikk gjennom å gjennomgå hele det næringsrettede virkemiddelapparatet. Det motsatte skjer i bakerinæringen.
Regjeringen lovet også å innføre strengere krav til merking av matvarer både når det gjelder opphavsland og produksjonsmetoder. Det ser vi heller ingenting til i bakerinæringen.
Vi trenger politikere som ser viktigheten av å ha helhetlige verdikjeder for norsk matproduksjon.
Politikerne må svare for konsekvensene av dagens politikk når det medfører:
- Mindre selvforsyningsgrad
- Lite videreforedling av norske kornbønders råvare
- Svekket matberedskap
- Nedleggelse av arbeidsplasser i en typisk distriktsnæring
Til høsten er det valg, hvilke parti vil løfte bakeribransjens utfordringer?
Gunnar Bakke, Direktør Baker- og Kondiorbransjens Landsforening
Nøkkelord
Kontakter
Gunnar BakkeBKLF
Tel:970 19 591gb@nhomd.noBilder
Lenker
Om BKLF
Baker- og konditorbransjens Landsforening er en bransjeforening for bakeri og konditori i Norge. Organisasjonen ble etablert i 1898 og har i over 120 år vært en pådriver for å fremme faget og bakerivirksomhetenes interesse. Både bedrifter og fagfolk med svennebrev kan bli medlem av organisasjonen.
Følg pressemeldinger fra BKLF
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra BKLF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra BKLF
Nå starter vårens tøffeste bakeprosess27.3.2025 10:44:36 CET | Pressemelding
Juryen settes nå til heving – de neste seks månedene skal det avgjøres hvem som blir «Årets bakeri 2025».
Ble Norgesmester med Joey's Adventureland20.3.2025 20:02:06 CET | Pressemelding
NM i konditorkunst 2025 ble avholdt på Umami Arena torsdag 20. mars. De fire dyktige finalistene gjorde en imponerende innsats før dommerne kunne konstatere at det var Xiao Juan Peng som hadde sanket flest poeng, og dermed fikk tittelen Årets Konditor 2025.
Større og sterkere enn på lenge6.2.2025 14:00:00 CET | Pressemelding
Baker- og Konditorlandslaget 2025 er nå offisielt, og laget er større enn det har vært på mange år. Etter å ha strevd litt med rekrutteringen under og etter pandemien, har både baker- og konditorlaget i år mange sterke utøvere.
Ønsker merking av utenlandske bakervarer!30.1.2025 22:32:27 CET | Leserinnlegg
I dagens samfunn blir bærekraft og kortreist mat stadig viktigere, og flere stiller seg spørsmålet: Hvor kommer maten vi spiser fra? Når man ser økningen av importerte bakervarer som selges i Norge, er det på tide at myndighetene tilrettelegger for en obligatorisk opprinnelsesmerking av utenlandske bakervarer slik at forbrukerne får vite hvor bakervarene kommer fra.
Aanerud bakeri kåret til Årets bakeri 202416.10.2024 19:55:44 CEST | Pressemelding
Det var det tradisjonsrike familiebakeriet Aanerud bakeri fra Nes i Akershus som 16. oktober ble kåret til vinner i den mest prestisjefylte kåringen i baker- og konditorbransjen i Norge.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom