ABB

ABB skjerper marginforventningene etter gode Q2-resulater

Del

Sammenlignbar ordrevekst fra høyt basisnivå og rekordhøy operasjonell EBITA-margin

  •  Ordrer 8 667  millioner dollar, -2%; sammenlignbart 1 +2%
  •  Inntekter 8 163 millioner, +13  %; sammenlignbart +17%
  •  Driftsinntekter 1 298  millioner; margin 15,9 %
  •  Operativ EBITA 1 425 milloner dollar; margin 17,5%
  •  Resultat per aksje 0,49 dollar; +145%2
  • Kontantstrøm fra driften 4 760 millioner dollar4

– En positiv book-to-bill, samt rekordhøy operasjonell EBITA og margin styrker vår tro på ABBs resultat for 2023, noe som betyr at vi kan skjerpe marginforventningene våre.

Björn Rosengren,  Konsernsjef

Konsernsjefens sammendrag

For å oppsummere resultatet for andre kvartal vil jeg først fremheve veksten på 2 prosent i sammenlignbare ordrer, opp fra fjorårets allerede høye nivå. Likeledes det positive forholdet mellom ordre og fakturering. Det var gledelig å se at kundeaktiviteten holdt seg stabil i perioden. For det andre, den høye omsetningsveksten på 13 prosent (17 prosent på sammenlignbar basis), støttet av leveranser fra ordrereserven. For det tredje så vi en rekordhøy operasjonell EBITA på 1,4 milliarder dollar og en operasjonell EBITA-margin på 17,5 prosent, opp 200 basispunkter fra året før, og alle fire forretningsområdene var over 15 prosent.

Sterk prisvekst bidro til marginen da den mer enn kompenserte for arbeidsrelatert inflasjon, samt til en viss grad begrenset kostnadsveksten knyttet til råvarer. Ytterligere støtte for marginforbedringen ble drevet av operasjonell innflytelse på høyere produksjonsvolumer.

Til slutt har vi en solid kontantstrøm fra driften på 760 millioner dollar. Parallelt optimaliserte vi forretningsporteføljen og fortsatte å lansere ny teknologi for å hjelpe kundene våre med å bli mer bærekraftige og ressurseffektive. Slik jeg ser det, er kvartalet nok en indikasjon på at vi er på god vei til å etablere ABBs driftsresultater på et høyere nivå.

Ordreutviklingen var sterkest innen system- og prosjektrelaterte virksomheter, som primært drives av mellomspenningssegmentet og prosessrelatert industri. Dette kompenserte for en viss moderasjon fra fjorårets høye ordrenivå i kortsyklusvirksomheten, som først og fremst ble notert i boligbygg og generelt i Discrete Automation hvor kundene normaliserte ordremønsteret i møtet med stadig kortere leveringstider. Totalt var den bokførte ordre-/faktureringsrasjonen 1,06, drevet av tre av fire forretningsområder, og vi økte ordrereserven ytterligere.

Det var godt å se at vår operasjonelle  kontantstrøm ble forbedret med 378 millioner dollar sammenlignet med året før, og jeg forventer at vi vil forbedre kontantstrømkonverteringen fremover. I løpet av de første seks månedene har vi generert litt over 1 milliard dollar i kontantstrøm fra driften, noe som bidrar til å posisjonere oss godt for det jeg forventer vil være en god kontantstrømlevering i år.  

Som annonsert tidligere i kvartalet, opplevde vi en IT-sikkerhetshendelse. Jeg er takknemlig for hvordan teamene våre håndterte utfordringen og klarte å begrense hendelsen, og som et resultat har vi ikke hatt noen vesentlige økonomiske konsekvenser i kvartalet.  

Rett etter slutten av andre kvartal fullførte vi salget av Power Conversion-divisjonen på rundt 500 millioner dollar. Som et resultat forventer vi å registrere en ikke-operativ bokført gevinst beregnet til ca 50 millioner dollar i driftsinntekter i tredje kvartal 2023. Med denne transaksjonen har vi fullført alle avhendelser av divisjoner annonsert på slutten av 2020. Når det er sagt, gjennomgår vi kontinuerlig produktgruppene innenfor alle divisjoner for å optimalisere porteføljen.  

Det mindre oppkjøpet av Eve Systems er et annet eksempel på våre porteføljehandlinger, denne gangen av Smart Buildings-divisjonen i forretningsområdet Elektrifisering. Med rundt 50 ansatte genererte Eve omtrent 20 millioner dollar i inntekter i 2022. Selskapet er en pioner innen den nye Matter-tilkoblingsstandarden som gjør at smarthusprodukter kan være helt uavhengige av produsenter og brukeroperativsystemer, via den trådløse teknologien Thread for forbrukervendte produkter som er skreddersydd for ettermonteringsmarkedet.  

Jeg er glad for at Process Automation har introdusert sitt nye revolusjonerende fremdriftskonsept som først og fremst er rettet mot små til mellomstore fartøyer og komplementerer det eksisterende markedsledende Azipod®-tilbudet for større fartøyer. Det nye innovative ABB Dynafin™ elektriske fremdriftskonseptet etterligner bevegelsene til en hvals halefinne for maksimal effektivitet. Konseptet unngår utslipp og forventes å redusere fremdriftsenergiforbruket med opptil 22 prosent sammenlignet med konvensjonelle fremdriftssystemer. Den første kommersielle prototypen forventes å være tilgjengelig i 2025.

Utsikter

I tredje kvartal 2023 forventer vi en lav tosifret sammenlignbar inntektsvekst og den operasjonelle EBITA-marginen vil øke noe fra de 16,6 prosentene som ble rapportert i tredje kvartal i fjor.

For hele året 2023, til tross for dagens markedsusikkerhet, forventer vi at sammenlignbar inntektsvekst vil være på minst 10 prosent og vi forventer at operasjonell EBITA-margin vil være over 16 prosent.

Engelsk original gjelder ved eventuelle uoverensstemmelser. Den kan leses i komplett versjon ved å klikke her

1For a reconciliation of non-GAAP measures, see “supplemental reconciliations and definitions” in the attached Q2 2023 Financial Information.

2EPS growth rates are computed using unrounded amounts.

4Amount represents total for both continuing and discontinued operations.

Nøkkelord

Kontakter

Lenker

ABB er en teknologileder innen elektrifisering og automatisering som legger til rette for en mer bærekraftig og ressurseffektiv fremtid. Selskapets løsninger kobler ingeniørkunnskap og programvare for å optimalisere hvordan ting produseres, transporteres, drives og opereres. ABBs rundt 105 000 ansatte bygger på mer enn 130 år med kvalitet, og er forpliktet til å drive innovasjoner som akselererer industriell omstilling. www.abb.com

Følg pressemeldinger fra ABB

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra ABB på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra ABB

Energianalyse av motordrifter i industrien avdekker et sparepotensiale på 2,1 TWt22.11.2023 15:34:41 CET | Pressemelding

Energianalyser utført på mer enn 2000 motordrevne systemer viser en gjennomsnittlig potensiell energibesparelse på 31 prosent per motor. Total energibesparelse i motordriftenes levetid tilsvarer årlig forbruk* i 1,25 millioner husholdninger. Kutter opp mot 1,5 millioner tonn av CO2-utslipp med en tilbakebetalingstid ned mot 3 måneder, avhengig av regional energimiks og -kostnad.

ABB E-mobility støtter Scania globalt med ladeløsninger for elektriske kjøretøy2.11.2023 07:00:00 CET | Pressemelding

ABB E-mobility har tegnet en global rammeavtale med Scania for å leverere hele sin portfølje av DC-ladeløsninger Avtalen bygger på et langvarig partnerskap mellom de to selskapene og innebærer at ABB E-mobility vil støtte Scania i deres kundetilbud ABB E-mobilitys portefølje gjør det mulig for Scania å tilby en komplett løsning for kunder som elektrifiserer sin kjøretøysflåte - gjennom å leverere både kjøretøy, ladere, service og programvare

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom