Økning i antall drukningsulykker: Flyte markerer Verdensdagen for å forebygge drukning
Verdensdagen for å forbygge drukning markeres over hele verden 25. juli. I Norge arrangerer paraplyorganisasjonen Flyte, sammen med sine medlemsorganisasjoner, dagen på Langkaia i Oslo.

– På markeringen av verdensdagen i Oslo skal vi minnes de som har druknet. Vi skal også gi publikum gode råd om drukningsforebygging og vise hva du kan gjøre om uhellet er ute, forteller Siv Jensen, daglig leder i Flyte.
Kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) og nestleder i Høyre Henrik Asheim kommer for å holde innlegg og å være med på minnemarkeringen for de 89 som druknet i Norge i 2022. I tillegg omkom åtte norske statsborgere i drukningsulykker i utlandet.
Norges Livredningsselskap og Tryg Forsikring vil arrangere drukningsforebyggede aktiviteter for hele familien, som livredningstest for voksne, livbøyekasting og hjerte- og lungeredning og hvordan en legger personer i stabilt sideleie. Også Den Norske Turistforening, Redningsselskapet, Bymiljøetaten i Oslo, Sjøpolitiet i Oslo og redningsdykkere fra Oslo Brann og Redning være til stede med aktiviteter.
Verdensdagen for å forebygge drukning ble opprettet av FN i 2021, og skal brukes til å rette oppmerksomheten mot drukningsforebygging og til å minnes de som har druknet. Det er Verdens Helseorganisasjon (WHO) som koordinerer arbeidet mot drukning i FN-systemet og markerer Verdensdagen for å forbygge drukning internasjonalt.
Flyte ønsker nullvisjon
Tall fra Redningsselskapet viser at 45 mennesker har druknet I Norge så langt i år. Dette er åtte flere enn på samme tid i fjor. Det er flest menn som drukner, og den eldre garde er overrepresentert. Flyte ønsker en nasjonal nullvisjon og en handlingsplan for drukningsforebygging.
– Vi trenger en nullvisjon for drukningsulykker på samme måte som trafikkulykker. Dødstallene i trafikken har stupt siden 1990, men for drukningsulykker har tallene mer eller mindre vært stabile i samme tidsperiode. Det er ikke holdbart, sier Siv Jensen i Flyte.
«Du er ikke en fisk»
Sammen med de 16 medlemsorganisasjonene skal Flyte drive holdnings- og opplysningsarbeid om vannvett. Denne sommeren har Flyte lansert kampanjen «Du er ikke en fisk» for å minne folk på at det er smart å vise vannvett.
- Godt voksne menn er overrepresentert i drukningsstatistikken. Denne kampanjen skal minne deg på at selv om du kanskje er god til å kjøre båt, padle eller svømme, så er du ikke fisk, avslutter Siv Jensen, daglig leder i Flyte.
Nøkkelord
Kontakter
Siv JensenDaglig lederFlyte
Tel:93063618siv.jensen@flyte.noFlyte - generelle henvendelserFlyte
post@flyte.noBilder





Lenker
Om Flyte
Flyte er paraplyorganisasjonen for alle som jobber forebygging av drukning.
Så langt har Flyte 16 medlemsorganisasjoner og samarbeidspartnere: Norsk Folkehjelp, Av-og-til, Den Norske Turistforening, Norges Livredningsselskap, Norges Padleforbund, Norges Svømmeforbund, Redningsselskapet, Skadeforebyggende Forum, Kongelig Norsk Båtforbund (KNBF), MA - Rusfri Trafikk, NTNU, Norges Dykkeforbund, Turskøyting, Tryg Forsikring, Norboat og Bad, Park og Idrett.
Følg pressemeldinger fra Flyte
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Flyte på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Flyte
Skuffet over ny handlingsplan for drukningsforebygging: Regjeringen svikter3.4.2025 10:14:52 CEST | Pressemelding
Flyte og medlemsorganisasjonene uttrykker sterk skuffelse over handlingsplanen for forebygging av drukningsulykker, som ble lagt frem onsdag.
Verdens fremste eksperter innen drukningsforebygging i Horten6.2.2025 13:22:31 CET | Pressemelding
Noen av verdens fremste eksperter innen drukningsforebygging hadde funnet veien til Flytekonferansen i Horten. Men Fiskeri- og havministeren og den varslede nasjonale handlingsplanen for drukningsulykker uteble.
Refser regjeringens drukningsforebyggingsarbeid15.1.2025 08:08:50 CET | Pressemelding
Organisasjonen Flyte etterlyser konkret handling fra regjeringen i arbeidet med å redusere antall drukningsulykker i Norge.
Liv går tapt mens regjeringen somler5.12.2024 11:45:54 CET | Debattinnlegg
«Ett liv tapt til drukning, er ett for mye», sa statsminister Jonas Gahr Støre 25. juli i år, på den internasjonale dagen for forebygging av drukning. Siden den gang har 31 mennesker mistet livet i drukningsulykker.
Hvor mange må drukne før regjeringen tar ansvar?7.10.2024 12:01:41 CEST | Pressemelding
Hittil i år har flere omkommet i drukningsulykker enn i trafikken i Norge. Allikevel bevilger ikke regjeringen en eneste krone til drukningsforebygging i neste års statsbudsjett.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom