Av-og-til

Nesten halvparten i Vestfold og Telemark har sett berusede voksne sammen med barn i sommerferien

Del

Nesten halvparten i Vestfold og Telemark sier at de har sett berusede voksne sammen med barn i sommerferien. Her er ekspertens råd til hva du kan gjøre hvis du ser fulle voksne med barn i sommer.

46 prosent i Vestfold og Telemark sier at de har sett berusede voksne sammen med barn i sommerferien i løpet av de to siste årene. Det viser en ny undersøkelse Ipsos har gjennomført på vegne av alkovettorganisasjonen Av-og-til.  
 
Kommunikasjonssjef i Av-og-til, Eli Stavlund, oppfordrer til å gripe inn dersom man ser fulle voksne som har ansvar for barn i ferien. Også i situasjoner hvor man verken kjenner barnet eller foreldrene.  

– Om situasjonen tillater det, bør du prøve å få kontakt med barnet og spørre hvordan han eller hun har det. Om det ikke er naturlig å snakke med barnet, kan det vært lurt å ta kontakt med andre ansvarspersoner. Det kan for eksempel være ansatte på en restaurant eller personalet på hotellet. Fortell hva du har sett, og spør om de kan ta grep, oppfordrer Stavlund.  
 
Stavlund understreker at det er viktig at man setter barnas behov foran sitt eget ubehag.  

– Det er selvsagt ubehagelig å gripe inn i en sånn situasjon. Men for barnet kan det bety alt at noen utenforstående voksenpersoner tar grep. Hvis du kjenner foreldrene til barnet, bør du prøve å snakke med vedkommende på en rolig og diskré måte. Hvis personen er tydelig beruset, er det best å vente til dagen etter og heller prøve å skjerme barnet mest mulig. Vær så konkret som mulig, si hva du har sett og hvorfor du tenker det er problematisk, sier hun.  
 

Dette kan du gjøre hvis du ser fulle voksne sammen med barn:   

  • Om det er naturlig, bør du ta kontakt med barnet og vise at du ser hva som skjer.  

  • Forsøk å snakke rolig med foreldrene eller andre voksne, noen ganger kan er det best å vente til de er edru. Si hva du ser, og sett ord på hva du tenker. 

  • Snakk med andre voksne. Ser de det samme som deg? Hva kan dere sammen gjøre for å ta hånd om situasjonen? 

  • Si ifra til andre personer som er tett på barnet i hverdagen, for eksempel lærere eller helsesykepleier. 

  • Ikke nøl med å ta kontakt med Alarmtelefonen for barn og unge om du trenger noen å lufte tankene med. 

Kontakter

Om oss

Av-og-til er en alkovettorganisasjon. Vi setter fokus på situasjoner der alkohol utgjør en særlig risiko eller kan være til ulempe for andre. Av-og-til vil bidra til å redusere de negative følgene av alkoholbruk i samfunnet og gjøre hverdagen tryggere for alle.

Følg pressemeldinger fra Av-og-til

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Av-og-til på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Av-og-til

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye