Bidra til å redusere helserisiko fra algeoppblomstringer denne sommeren
Med appen Bloomin’ Algae oppfordres innbyggere over hele Norge til å rapportere oppblomstringer av cyanobakterier (blågrønnalger) til Norsk Institutt for Vannforskning (NIVA). Oppblomstringene kan utgjøre stor helserisiko for mennesker så vel som hunder, storfe, fugl og fisk.

Cyanobakterier er mikroorganismer som forekommer naturlig i innsjøer og elver. Under riktige forhold kan de samle seg i så store mengder at de blir synlige i vannet som en blågrønn masse - i striper, klumper eller flak - og da kan de utgjøre en helserisiko for mennesker, kjæledyr og husdyr. Bakteriene kan produsere lever- og nervegifter som kan gi hudutslett, øyeirritasjoner, oppkast og muskelsmerter. I 2021 omkom tre hunder etter kontakt med farlige oppblomstringer.
App for rapportering av oppblomstringer
Hundeeiere, badegjester, båtfolk, sportsfiskere og alle andre som i sommer befinner seg i eller rundt ferskvann, kan nå rapportere forekomster av algeoppblomstringer med appen "Bloomin Algae".
Appen er laget i samarbeid med Folkehelseinstituttet og Veterinærinstituttet. Publikum kan via appen sende inn bilde av oppblomstringen tatt med telefonen og opplyse om hvilken aktivitet som foregår på stedet, slik at risikoen kan vurderes. NIVA-eksperter vil komme med rask tilbakemelding for å informere innsenderen om en potensielt farlig oppblomstring er til stede.
Registreringene vil bli brukt til å varsle myndighetene og til å gi tidlig advarsel om risiko for andre som befinner seg i og rundt vannet. Registreringene vil også hjelpe forskere med å forstå risikoen for oppblomstring i norske innsjøer og hvordan det endrer seg med tanke på klimaendringer og ekstreme værhendelser.
Hvordan ser algeoppblomstringer ut?
Oppblomstringer har ofte en blågrønn farge, noen ganger med turkise flekker eller bånd. Vannet kan se ut som "spinatsuppe" eller legge seg som et tynt, blågrønt flak på overflaten.
Det anbefales å holde små barn og kjæledyr borte fra vann med slikt grønt vann. Hvis man er bekymret for at man har vært i kontakt med cyanobakterier, bør man oppsøke lege eller veterinær.
– Cyanobakterier danner vanligvis oppblomstringer fra slutten av juni og utover høsten, sier Sigrid Haande, ferskvannsøkolog ved NIVA.
– Oppblomstring er spesielt vanlig i fylker som Innlandet, Viken, Vestfold, Telemark, Rogaland og Vestland, men vi vil gjerne ha et mer helhetlig bilde av oppblomstringer over hele landet.
Bloomin Algae-appen kan lastes ned fra Google Play eller App Store.
Nøkkelord
Kontakter
Sigrid HaandeSeniorforskerNorsk institutt for vannforskning (NIVA)
Tel:+4799713275sigrid.haande@niva.nowww.niva.no/Ansatte/sigrid-haandeMari SolerødKommunikasjonslederNorsk institutt for vannforskning (NIVA)
Tel:952 13 880mari.solerod@niva.noBilder
Lenker
Om oss
Norsk institutt for vannforskning (NIVA) er Norges viktigste miljøforskningsinstitutt for vannfaglige spørsmål, og vi arbeider innenfor et bredt spekter av miljø, klima og ressursspørsmål. Vår forskerkompetanse kjennetegnes av en solid faglig bredde, og spisskompetanse innen mange viktige områder. Vi kombinerer forskning, overvåkning, utredning, problemløsning og rådgivning, og arbeider på tvers av fagområder.
Følg pressemeldinger fra NIVA
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NIVA på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra NIVA
Folk vil redde Oslofjorden – nå får forskerne hjelp10.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
Et nytt prosjekt skal samle og teste småskala-tiltak og engasjere flere i arbeidet for en friskere fjord.
Plastforurensning truer jordhelse i Europa26.3.2025 06:55:00 CET | Pressemelding
Ny forskning viser at plastforurensning i europeiske jordsmonn har nådd nivåer som kan påvirke jordhelsen, avlingskvaliteten og i verste fall maten vi spiser.
Oslofjorden: Alvorlige funn i ny tilstandsrapport20.1.2025 10:33:05 CET | Pressemelding
En ny rapport viser at Oslofjordens økosystem er under stort press. Forskere understreker behovet for koordinert innsats på tvers av sektorer for å forbedre tilstanden og sikre fjordens fremtid.
«Grønne» bildekk: Langt fra så miljøvennlige som de utgir seg for å være14.10.2024 09:14:45 CEST | Pressemelding
En fersk studie fra Norsk institutt for vannforskning (NIVA) viser at såkalte «grønne» bildekk, som markedsføres som miljøvennlige, faktisk kan være like skadelige for miljøet som vanlige dekk – og i noen tilfeller enda verre.
NIVA leder EU-prosjekt for bærekraftig energiutvikling til havs3.10.2024 14:35:00 CEST | Pressemelding
Norsk institutt for vannforskning (NIVA) leder NiD4OCEAN, et banebrytende EU-prosjekt som kombinerer utbygging av fornybar energi til havs med beskyttelse av det marine biologiske mangfoldet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom