Derfor bør du spise en salat hver dag
Salat kan være en del av løsningen for å få inn nok frukt og grønt i kostholdet. En vanlig misoppfatning som man ofte hører er at det ikke er mulig å spise seg mett på salat, forteller ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt.

– Det er mange gode grunner til å spise salat hver dag, i de nye nordiske kostrådene anbefales det å spise mellom 500-800 gram frukt og grønnsaker hver dag, fordi det er godt for helsen og for miljøet, sier Sagen, som påpeker at Helsedirektoratet vil komme med oppdaterte kostråd basert på NNR tilpasset norske forhold.
Ernæringsrådgiveren påpeker at 800 gram er betydelig mer enn hva nordmenn spiser i dag og at det kun er under 1 av 5 som når det nåværende kostrådet om 500 gram frukt og grønt hver dag (halvparten av hver).
– Å innføre en salat i en eller annen form hver dag kan gi deg opp mot 3 om dagen, om ikke mer!
5 gode grunner til å spise en salat hver dag
-
Salat gjør deg mett på lite og tar plassen til mer energitett mat. Grønn salat inneholder svært lite kalorier. Salat er også fiberrikt, noe som gir magen noe å jobbe med, og gir god metthetsfølelse - gjerne kombinert med andre frukt, grønnsaker og bær. Består mye av tallerkenen av frukt og grønt blir det mindre plass til andre mer energitette matvarer.
-
Salat inneholder rundt 95 % vann. Det du spiser kan også bidra til å hydrere kroppen i sommervarmen. Det er ikke uten grunn at vi har lyst på noe friskt når det er varmt.
-
Salat gjør godt for fordøyelsen. Salat og andre frukt og grønnsaker er gode kilder til fiber. Fiber binder vann og gjør at innholdet i tarmen blir mykere og får større volum. På den måten blir passasjetiden i tykk- og endetarm kortere.
-
Salat blir mat til de gode hjelperne i tarmen. Fiber fra frukt, grønnsaker, bær, og grovt korn fungerer som næring til “de gode tarmbakteriene” våre. Når disse bakteriene får næring, produserer de blant annet kortkjedede fettsyrer som ser ut til å kunne beskytte mot inflammasjon og sykdom (2, 3).
-
Salat tar kort tid å lage og kan kombineres i det uendelige, sammen med mange andre næringsrike råvarer.
Sagen påpeker at bare grønn salat ikke vil gjøre deg mett alene, men anbefaler å kombinere den fiberrike salaten med en god fettkilde og noe proteinrikt.
Slik setter du sammen en salat til å bli et komplett måltid:
-
Kombiner salaten med en proteinkilde, for eksempel bønner, linser, hummus, kjøtt, egg eller fisk.
-
Du trenger også en fettkilde, ost av forskjellige slag vil gi både proteiner og fett.
-
Nøtter egner seg også godt i salat, både i form av nøttesmør, hele og naturell eller ristet og hakket.
-
Bruk også gode oljer, enten som de er eller tilberedt som en dressing, vinaigrette er en enkel og rask måte å tilføre en frisk og syrlig smak.
-
Inkluder gjerne litt “grovere” grønnsaker også, her er mulighetene uendelige, hva med å inkludere bakte gulrøtter, grillet squash, eller sitronbakt brokkoli?
-
Inkluder grovt korn (for eksempel byggryn) eller poteter i salaten eller ved siden av. Grovt brød passer også til. Det metter og gir enda mer fiber.
– Salat kan spises på mange forskjellige vis, det kan være som en middagssalat, som fyll i pitabrød eller fajitas, som en deilig sidesalat til grillmaten, ja mulighetene er uendelige. Øk gjerne mengden salat, ikke bare legg noen salatblader på burgeren, lag en stor og god sidesalat.
Til slutt oppfordrer hun til å spise salat i sesong;
– Det produseres norsk crispisalat hele året, ellers vil jeg også slå et slag for den norske friske hjertesalaten og isbergsalaten som det er mye av nå. De er friske, sprø og gode.
(1) 5 a day Europe
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noBilder



Lenker
Om oss
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Glem alt du har hørt: Mikro gir mer næring, ikke mindre!25.4.2025 09:49:42 CEST | Pressemelding
Har du hørt at mikrobølgeovnen ødelegger vitaminene i maten? Sannheten er faktisk det motsatte: Når du damper grønnsakene i mikroen, bevarer du mer av næringsstoffene enn om du koker dem på vanlig måte.
Bålforbud i påsken? Dette kan du lage på tur uten å bryte reglene15.4.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Hyttekos og uteliv hører påsken til for mange, men i år faller påsken så sent at det ikke er lov å tenne bål hvor som helst. Husk at det fra 15. april er generelt bålforbud i hele landet, men det betyr ikke at du må droppe turmat og gode smaker i friluft- tvert imot, oppfordrer matfaglig rådgiver Torjus Bredvold Lunder fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Kritisk til priskrig på påskegodt: – Vent med egget!11.4.2025 11:41:15 CEST | Pressemelding
Priskrig på smågodt og påskesnop i kiloesker – det er et tydelig tegn at påsken nærmer seg. Men hvor mye kos er egentlig passe? Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) mener vi kan nyte påskegodt – uten at det tar helt av.
Nesten halvparten av oss tar feil om frosne grønnsaker8.4.2025 11:14:45 CEST | Pressemelding
Det er en myte at frosne grønnsaker er mindre næringsrike enn ferske. Salget har også gått ned de siste årene. Det er synd, mener ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG), for frosne grønnsaker kan være både praktisk og økonomisk for mange. Dessuten er det norsk sesong i frysedisken året rundt.
Årets Grønne Kokk 2025 er kåret19.3.2025 15:51:01 CET | Pressemelding
Den prestisjefylte kokkekonkurransen Årets Grønne Kokk 2025 ble avholdt 19. mars på UMAMI Arena i NOVA Spektrum, Lillestrøm. Etter timer med intens kokkelering og kreativ matlaging gikk lag 4 med Aleksander Næss Strand (fra Arakataka) og Felix Dalen ( fra Vaaghals) seirende ut av konkurransen, til stor jubel fra publikum.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom