Dette kan du gjøre for å beskytte deg mot skogbrann
I store deler av Norge er det nå skogbrannfare. Det fører til mange råd om hva du ikke skal gjøre i naturen, men det finnes også råd om hva du bør gjøre.

Mange i Norge har bolig, gård eller hytte nær skogen. Det kan være litt ekkelt når det er så stor skogbrannfare som nå. Den gode nyheten er at mange skogbranner kan unngås. Ni av ti branner starter nemlig som følge av menneskelig aktivitet.
Flere brannvesen advarer nå mot blant annet grilling og bål i naturen. Håpet er at det skal hindre at branner starter.
Slik kan du begrense skaden
Men det finnes ting du kan gjøre for å gjøre det mindre farlig for deg selv eller eiendommen din hvis brannen først nærmer seg, forklarer administrerende direktør i Brannvernforeningen, Rolf Søtorp.
Han viser til rådene fra FEMA (amerikanske krisemyndigheter) og CFPA Europe (den europeiske samarbeidsorganisasjonen for brannvernsforeninger i Europa). De har laget lister med råd om hva folk kan gjøre.
Du kan lese flere av rådene på norsk nederst i saken.
– Disse rådene gjør at det blir vanskeligere for flammene å spre seg, sier Søtorp.
Noen av rådene handler om endringer på hus eller hytte. Andre handler om tips til hvordan du også kan brannsikre hagen.
Store kostnader
– Hjemmene våre er det dyreste de fleste av oss kjøper i løpet av livet. Da er det god butikk å bruke litt tid på å sikre det best mulig mot branner, sier Søtorp.
Skogbranner er også kostbare for resten av samfunnet. I månedsskiftet mai/juni ble en engangsgrill utpekt som årsak til en skogbrann i Østfold. Kostnaden for brannen ble anslått til sju millioner kroner av Rigman Pents, som er brannsjef i Indre Østfold. I tillegg kommer kostnadene for tapte arbeidsdager for bedrifter og samfunnet som måtte bidra med mannskaper til å slokke brannen, som varte i seks dager.
Noen av rådene fra FEMA og CFPA Europe
- Pass på at det er lett for brannvesen og andre nødetater å finne fram. Sjekk om det er godt merket med skilt og adresse. Har du hus eller hytte uten gateadresse? Heng opp en egen nødplakat med GPS-koordinater i stua eller gangen. Her kan du lese mer om hvordan du lager din egen.
- Fjern all eller mye av den mest brennbare vegetasjon på tomta. Det gjelder særlig planter som einer. Disse inneholder mye olje, som brenner ekstra godt.
- Rydd planker eller annet rot som kan brenne. Dette bør gjøres i et område på 10 meter vekk fra husveggen. Her bør du også bruke materialer som ikke kan brenne, for eksempel betong, mur eller grus.
- Rydd vekk vill skog nær huset. Ideelt sett bør det være 25 meter mellom skog og yttervegg.
- Beskjær større trær som er nær huset eller hytta. Fjern greiner på den nedre tredjedelen av treet. Fjern også døde greiner, og greiner som henger over taket. Det bør være minst tre meter mellom taket og treet.
- Rensk vekk død vegetasjon fra tak og takrenner. Døde blader, kvist og mose kan ta fyr hvis det blåses glør mot huset eller hytta.
- Gjør klar en eller flere hageslanger slik at du kan nå fram til å slokke små branner på alle områder av tomta.
- Sjekk lufteventiler. Er det skade på nettingen? I så fall bør du vurdere å bytte dem ut. Nettingen kan holde eventuelle glør fra brannen ute.
- Og viktigst av alt, ring 110 så snart du oppdager en skogbrann og få råd om du skal evakuere eller om du kan bli på stedet.
Du kan se flere av rådene hos CFPA Europe og FEMA.
Nøkkelord
Kontakter
Rolf SøtorpAdministrerende direktørBrannvernforeningen
Pressekontakt
Bilder

Følg pressemeldinger fra Brannvernforeningen
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Brannvernforeningen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Brannvernforeningen
1 av 4 brannskadde er små barn – påsken er risikotid10.4.2025 14:28:06 CEST | Pressemelding
Nesten 3 000 barn under ti år ble brannskadd i Norge i fjor. Brannvernforeningen advarer om økt risiko i påsken.
13 personer døde i brann i første kvartal1.4.2025 13:50:57 CEST | Pressemelding
I løpet av første kvartal av 2025, har 13 personer omkommet i brann i Norge. Det er noe høyere enn snittet for denne årstiden de siste årene, og to flere enn for samme periode i fjor. Den langsiktige tendensen for antallet omkomne i brann er likevel svært positiv.
Rolf Søtorp fratrer som administrerende direktør i Brannvernforeningen13.1.2025 16:46:01 CET | Pressemelding
– I et fellesmøte 13. januar orienterte styreleder Hildegunn Bjerke og administrerende direktør Rolf Søtorp de ansatte i Brannvernforeningen om at Søtorp har bedt styret om å fratre sin stilling. Styret respekterer hans beslutning, og i fellesskap er det avtalt at hans siste arbeidsdag blir 31. januar 2025.
Trygg nyttårsfeiring starter med bruk av beskyttelsesbriller25.12.2024 10:45:00 CET | Pressemelding
Etter nyttårsfeiringen i fjor ble det registrert ti øyeskader. Fem alvorlige og fem moderat alvorlige skader. Lettere øyeskader som blir behandlet ved legevakt regnes ikke med i oversikten.
Gå en brannsikker jul i møte16.12.2024 09:00:00 CET | Pressemelding
Jula er for mange synonymt med innekos og hygge, med noe varmt å drikke, fyr i peisen og levende lys. Det vises dessverre også på brannstatistikken. De neste ukene er det nødvendig å ta forholdsregler dersom man bruker åpen ild som en del av julekosen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom