Genforskere styrker internasjonalt topplag
Havforskningsinstituttet blir med på laget sammen med Nofima for å finne laksens genetiske hemmeligheter. – Klarer vi å forstå litt mer, kan det gjøre en stor forskjell, sier forskningssjef Anna Wargelius.

Av frilanser Georg Mathisen
Et internasjonalt topplag blir enda sterkere. – Vi har med oss partnere som har helt forskjellig ekspertise og som utfyller hverandre veldig godt, sier Nick Robinson.
Genredigering
Han er seniorforsker på Nofima. Nå leder han CrispResist – et internasjonalt prosjekt for å finne den genetiske grunnen til at noen laksearter klarer å stå imot lakselus uten å bli syke. Prosjektet har partnere fra Norge, Storbritannia, Australia, Canada, USA og Sverige. Wargelius og kollegene hennes på Havforskningsinstituttet er det siste tilskuddet til prosjektet.
– Vi skal ansette en forsker nå, en postdoc som skal jobbe med prosjektet i tre år. To til tre forskere her kommer til å være involvert, forteller Wargelius.
I prosjektet skal forskerne finne ut av hvilke gener som gjør at pukkellaks tåler lakselus, mens den atlantiske laksen som brukes i norsk oppdrett, ikke gjør det. I neste omgang skal de se på muligheter og risiko og finne ut om det er fornuftig å bruke genredigering for å gjøre oppdrettslaks mer motstandsdyktig.
– Vi har drevet med den teknologien – CRISPR-Cas9 – veldig lenge. Men vi har ikke jobbet med lakselusresistens før. Det blir nytt for oss, og det er veldig spennende, sier hun.
Finner behandling
Havforskningsinstituttet har ikke samarbeidet så mye med Nofima, innen dette feltet. Wargelius ser på det nye samarbeidet som spennende.
– Så langt har de produsert veldig mye data. Vi skal ta ut noen gener som vi skal studere. Nå jobber vi sammen med Nofima for å konkretisere hvilke gener som vi skal gå videre med, forteller hun.
Lakselus spiser hud og blod på laksen. Det fører til sår. Sårene blir infisert, og ofte dør laksen. – Jeg håper at vi skal klare å endre genetikken i laksen på en måte slik at vi får en effekt, sier Anna Wargelius.
Hun tror ikke at det er mulig å utvikle helt motstandsdyktig laks på den korte tiden prosjektet har til rådighet. Det varer bare ut 2024.
– Men bare det å forstå mekanismen kan jo gjør at vi kan finne ulike behandlingsformer. Ikke bare genredigering, men også medisin og fysiske behandlingsmetoder. Hvis du forstår mekanismen bak, kan du gjøre så mye mer enn i dag, sier hun.
Lærer fra andre arter
Andre laksearter klarer seg godt mot lakselus. Pukkellaks, for eksempel, som har vært en uønsket gjest i Norge de siste årene.
– Hvis vi kan forstå hvorfor den laksen er resistent og forstå hva atlanterhavslaksen mangler, så er det mulig å tilføre det. Ikke bare ved hjelp av genetikk, men også på andre måter. Klarer vi å forstå litt mer, kan det utgjøre en stor forskjell, sier Wargelius.
Også andre dyr
Hun ser for seg at de funnene som CrispResist-prosjektet gjør, er interessante for mer enn bare lakseoppdrett:
– Blodparasitter finnes i andre dyr, og også i mennesker. Det å forstå denne mekanismen er interessant for andre veterinærmiljøer og medisinske miljøer, sier hun.
– Vi er glade for å få med oss ny genredigeringsekspertise inn i prosjektet. De har lang erfaring med denne teknologien, sier Nick Robinson på Nofima.
Fakta om forskningsprosjektet CrispResist
|
Nøkkelord
Kontakter
Reidun Lilleholt KraugerudKommunikasjonsleder Akvakultur
Tel:48197382reidun.lilleholt@nofima.noNicholas RobinsonSeniorforskerNofima - avd. Avl og genetikk
Nick Robinson er seniorforsker i Nofima, og prosjektleder for flere internasjonale prosjekter innen genetikk og akvakultur. Han jobber fra Melbourne, så svarer vanligvis på e-post sent om kvelden eller før kl 10 norsk tid.
Bilder

Lenker
Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 390 ansatte
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
New research illuminates the needs of farmed salmon12.6.2025 10:57:22 CEST | Press release
Scientists in Norway have begun examining how farmed salmon and rainbow trout perceive the light in their environment. Their aim is to provide recommendations to fish farmers on the use of lighting from hatching to harvest for both species.
Lysmiljøet til laksefisk er nå under lupen12.6.2025 09:20:40 CEST | Pressemelding
Forskerne er nå i gang med å undersøke oppdrettsfiskens perspektiv på lyset den omgis av. De skal deretter komme med anbefaling til oppdrettere om bruk av lys fra klekking til slakt for laks og regnbueørret.
Forbrukere dropper kildesortering når det blir vanskelig4.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
En ny forbrukerstudie fra Nofima viser at folk ønsker miljøvennlig emballasje, men når de møter emballasje som krever ekstra innsats å kildesortere lar de ofte være. De ønsker seg løsninger der bransjen tar seg av for eksempel separasjon av emballasjen.
Forskere lager sunt laksefôr av forurensende CO23.6.2025 14:37:23 CEST | Pressemelding
Forurensende CO2 gjøres om til godt fôr til oppdrettslaks. Science fiction? Overhodet ikke. Det som skal til er tre innovative forskingsmiljø, én visjonær aktør innen tungmetallindustrien, og store mengder alger.
Bli med å knuse kråkeboller3.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
15. juni kan du ta med deg hele familien til bryggen ved Telegrafbukta i Tromsø for å lære mer om havdyrene som lever i havet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom