Bli med å knuse kråkeboller
15. juni kan du ta med deg hele familien til bryggen ved Telegrafbukta i Tromsø for å lære mer om havdyrene som lever i havet.

Tareskogen har forsvunnet, og nå søker Nofima og Marine Spark X store og små detektiver som vil være med å løse mysteriet på havbunnen.
- Enten du har lyst til å dykke ned på havbunnen med snorkel, eller stå trygt på land med undervannsdrone er du velkommen til å bli med oss i jakten, det sier seniorforsker i Nofima og medarrangør, Philip James.
- Vi søker også hjelpere til å knuse kråkebollene enten med hammer eller med egne føtter. I så fall med vernestøvler – for hvem vil vel tråkke på en kråkebolle barfot?
James lover at du kan få med deg de knuste kråkebollene hjem.
- De fungerer nemlig ypperlig som gjødsel til både inne- og uteplanter, legger kråkebolleforskeren til.
Aktiviteter
- Vi har hamrene klare slik at du kan knuse kråkeboller og lage ditt eget kråkebollegjødsel
- Smak på kråkeboller og andre havdyr som bor i fjæra og i vannet
- Møt redningsbåten Elias
- Bli med på guidet dykketur for hele familien. Vi har enkelt utstyr klart for både store og små
- Prøv en undervannsdrone for å se tareskogen på havbunnen
- Film om tareskogen og kråkeboller
- Kreativt hjørne for barn
- Vi serverer Mydland-pølser og kaffe så langt det rekker
- Snakk med forskere, bedrifter, studenter og andre engasjerte om balansen i havets økosystem
- Og mye mer!
Vi holder til ved Bryggen i Telegrafbukta fra kl 10:00-15:00 søndag 15. juni. Det er ingen påmelding, og opplegget er gratis og åpent for alle. Vi sees 😊
Åpen dag i Telegrafbukta arrangeres av Arktis Vern- Bukta, Marine Spark X og Nofima, i samarbeid med Norges Arktiske universitetsmuseum, A-Aagora, UiT Norges arktiske universitet, AkvaPlan-Niva, NIVA, Nibio, Redningsselskapet, RISSA Citizens Science, EcoFang, SUT, Framsenteret, SALT og Regionale forskningsfond.
Mer om forskningen
Forskning fra Nofima viser at tareskogen har blitt betydelig redusert. Så mye som 5000 km2 tareskog er blitt borte de siste 50 årene. En hovedmistenkt er kråkebollene som har oppstått i enorme mengder. Kråkebollen hører til i havbunnens økosystem, men i mindre mengder enn i dag. Nå spiser kråkebollen opp tareskogen, og etterlater seg en ørken.
For å gjenopprette balansen i økosystemet må vi fjerne kråkeboller. Kråkebollene er enkle å fjerne for dykkere, men på grunn av det store antallet må et samarbeid med bedrifter til. Kråkebollene kan brukes som mat, og kråkebolleskallet kan brukes som gjødsel til hagen. Med flere bruksområder for kråkebollene øker motivasjonen for å fjerne dem. Partnerne i ArktisVern – Bukta har sett gode resultater på havbunnen der de har fjernet kråkebollene. Her vokser tareskogen raskt tilbake.
Jobber du i pressen og har lyst til å delta? Send en epost til oda.bjornsborg@nofima.no eller møt opp!
Nøkkelord
Kontakter
Oda BjørnsborgKommunikasjonsrådgiverNofima
Tel:+47 40484930oda.bjornsborg@nofima.noPhilip JamesSeniorforskerNofima
Tel:+47 481 68 263philip.james@nofima.nonofima.no/ansatte/philip-john-james/Bilder


Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 390 ansatte
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
Forbrukere dropper kildesortering når det blir vanskelig4.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
En ny forbrukerstudie fra Nofima viser at folk ønsker miljøvennlig emballasje, men når de møter emballasje som krever ekstra innsats å kildesortere lar de ofte være. De ønsker seg løsninger der bransjen tar seg av for eksempel separasjon av emballasjen.
Forskere lager sunt laksefôr av forurensende CO23.6.2025 14:37:23 CEST | Pressemelding
Forurensende CO2 gjøres om til godt fôr til oppdrettslaks. Science fiction? Overhodet ikke. Det som skal til er tre innovative forskingsmiljø, én visjonær aktør innen tungmetallindustrien, og store mengder alger.
Kompakt hydrolyseanlegg åpner for mer og bedre utnyttelse av restråstoff22.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Nofimas fagfolk har sammen med NUAS Technology testet og funnet at deres kompakte hydrolyseanlegg egner seg godt for produksjon av proteinhydrolysat, altså et proteinpulver, fra kyllingrestråstoff. Det øker bruksmulighetene til anlegget, som tidligere kun har blitt brukt på restråstoff fra fisk.
Kostfiber er proteinets følgesvenn for god tarmhelse21.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Nofima-forskere har undersøkt hvordan proteiner kan påvirke tarmfloraen. Det viser seg at ufordøyde proteiner kan påvirke tarmfloraen negativt, men kostfiber fra planter kan motvirke denne effekten.
Stressed salmon become paler16.5.2025 14:05:32 CEST | Press release
More pigments are being used in salmon feed than before, yet the colour of the fillet has become paler. In a recently concluded project, researchers have found that stress reduces the colour intensity of fish fillets. However, there is one exception.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom