Alger bidrar til regjeringens ambisjoner om bærekraftig matproduksjon med lavere klimaavtrykk
Nytt EU-prosjekt som ledes av algeekspert Dorinde Kleinegris, blir et flaggskip i den langsiktige satsingen NORCE har innen industriell produksjon av mikroalger til bærekraftig fôr og mat.
Horisont Europa-prosjektet INNOAQUA handler om å lage bærekraftige proteiner.
Til sammen 17 partnere fra 8 land er med i prosjektet, som arrangerte et digitalt kick-off med partnerne tidligere denne måneden.
Nettopp alger spiller hovedrollen i INNOAQUA, der samlet budsjett ligger på 7,3 millioner euro.
Forskerne skal lage proteinene ved å integrere algeproduksjon med resirkulerende akvakultursystem (RAS) i havbruksnæringen, og gjenbruke ressurser i produksjon av både alger og fisk.
Dette innebærer blant annet at utvalgte algestammer skal dyrkes med et gjødselsprodukt fra renset vann i RAS-anlegg for oppdrett. Med denne typen næringsstoff til mikroalgene kan de dyrkes raskt i stort antall, samtidig som de har høye nivåer av proteiner.
– Prosjektet passer som hånd i hanske med regjeringens ambisjoner om mer bærekraftig matproduksjon med lavere klimaavtrykk. Vi skal løfte frem innovativ algebasert mat og nye sirkulære løsninger. Vi skal også ta for oss flaskehalser som er til hinder for vekst i sektoren, sier prosjektleder Dorinde Kleinegris.
Hun er til daglig forsker i NORCE.
En pilot for optimalisert prosess skal testes ut. Prosjektet skal demonstrere prosessen i samarbeid med Viking Aqua, et norsk selskap som driver landbasert lakseoppdrett.
NORCE leder ett av de to demonstrasjonscasene i prosjektet, knyttet til samspillet mellom RAS-anlegg for fiskeoppdrett og dyrking av mikroalger.
Det skal også jobbes med å forstå hvordan forbrukerperspektiv og sosiale normer påvirker forbruket av innovative sjømatprodukter.
Det fulle navnet til prosjektet er «Innovative Approaches for an Integrated Use of Algae in Sustainable Aquaculture Practices and High-Value Food Applications». INNOAQUA er i tråd med målene i European Green Deal, fra jord til bord-strategien for et rettferdig, sunt og miljøvennlig matsystem.
Av det totale budsjettet på 7,3 millioner euro, utgjør nesten 6 millioner støtte fra EU. NORCE har som prosjektkoordinator en andel av budsjettet (inkludert EU-bidrag) på 1,7 millioner euro.
Nøkkelord
Kontakter
Dorinde KleinegrisPorsjektleder og forskerNORCE
Tel:+47 56 10 74 22dokl@norceresearch.noBilder
Om oss
NORCE er et forskningsinstitutt med stor faglig bredde og sterke kunnskapsmiljøer. Vi leverer forskning og innovasjon innen energi, helse, klima, miljø, samfunn og teknologi. Våre løsninger svarer på sentrale samfunnsutfordringer og bidrar til verdiskaping lokalt, nasjonalt og globalt.
Følg pressemeldinger fra NORCE
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NORCE på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra NORCE
Effekt av elektriske gjerder som barriere mot lakselus11.12.2024 07:00:00 CET | Pressemelding
Forskningsprosjektet BioSeaLice skal undersøke hvordan elektriske gjerder kan påvirke lakselus og fungere som et effektivt tiltak for å redusere påslag av lakselus på oppdrettslaks. Prosjektet ledes av NORCE Norwegian Research Centre i samarbeid med Harbor AS.
Prestisjetung ERC-støtte til forskning på hvordan klimaet har påvirket oss mennesker3.12.2024 12:03:30 CET | Pressemelding
Det Europeiske Forskningsrådet (ERC) har gitt klimaforsker Margit Simon det prestisjefylte ERC Consolidator Grant. En drøm går dermed i oppfyllelse for Simon, som får 2,17 millioner euro til banebrytende studier av hvordan klima og miljø har påvirket menneskets utvikling.
Roboter sørger for gjenbruk av avfallet ditt26.11.2024 14:07:34 CET | Pressemelding
Vi kaster mye elektronikk som inneholder sjeldne metaller. NORCE-forskere vil utvikle roboter med kunstig intelligens som kan hente ut disse metallene. Slik kan sjeldne metaller gjenbrukes i nye produkter.
Skal bidra til at du blir involvert når ny energi bygges ut21.10.2024 08:00:00 CEST | Pressemelding
Hva synes innbyggerne om bygging av en ammoniakkfabrikk i nabolaget eller en kraftlinje gjennom dalen? Et nytt forskningsprosjekt skal bidra til at innbyggerne blir involvert når felles arealer skal brukes til nye energiprosjekter.
Maten vi spiser kan inneholde tusenvis av mikroplastbiter7.10.2024 13:26:15 CEST | Pressemelding
Bruker du skjærebrett av plast eller stekepanne med slippbelegg når du lager middag? Da er det høy risiko for at du får i deg mange mikroplastbiter i løpet av et år, viser ny studie. Vi kjenner ikke konsekvensene av å spise mikroplast, men vi vet at mikroplast ofte inneholder skadelige kjemikalier.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom