Ny rapport: Kostnad opp mot 60 kroner for én kg hydrogen
Enova har laget en rapport som belyser kostnadene for å produsere hydrogen fra fornybar kraft i Norge basert på markedsdata som Enova besitter. Hensikten med rapporten er å øke kunnskapen rundt hydrogenproduksjon slik at usikkerheten kan bli lavere for dem som ønsker å bruke hydrogen til å redusere sine utslipp i fremtiden. I et såkalt base-case, basert på mindre anlegg på om lag 20 MW installert kraft, viser beregninger at det vil koste om lag 60 kroner for å produsere 1 kg hydrogen.

-Kostnaden som rapporten kommer fram til i base-caset, er i de fleste anvendelser et godt stykke over det kostnadsnivået som må til for at hydrogen kan konkurrere med fossile energibærere. Dette viser at det fremdeles er et stort behov for videre utvikling, skalering og modning av verdikjedene i årene fremover, for å bidra til å redusere kostnadene i verdikjedene for hydrogen, sier Sigmund Størset, seniorrådgiver i Enova.
Rapporten baserer seg på data fra ti faktiske og modne prosjekter som søkte om støtte under støtteprogrammet «Hydrogen til maritim transport» i 2022. Fem av disse prosjektene fikk støtte av Enova.
- Et viktig mål for Enova er å bidra til å spre kunnskap om nye klimateknologier, som gjør det lettere for andre å ta i bruk slike teknologier for å redusere sine utslipp. Siden dataene vi har arbeidet med stammer fra faktiske prosjekter under planlegging, vil dataene kunne gi en bedre indikasjon på hva det realistiske kostnadsnivået for hydrogen fra kraft i Norge vil være i nær fremtid enn mange studier som kun baserer seg på simulerte data, sier Størset.
60 kroner per 1 kg hydrogen
Med utgangspunkt i dataene fra søkerselskapene, laget Enova et base-case, basert på mindre anlegg på om lag 20 MW installert kraft. Base-caset baserer seg på gjennomsnittsverdier fra prosjektene som søkte om støtte. Variabler som virkningsgrader, investeringskostnader, kostnader for kraft og nettleie, avkastningskrav og levetid ble hentet ut fra datasettet og lagt til grunn for arbeidet. Slik regnet Enova seg fram til at levetidskostnaden for produksjon av én kg hydrogen (såkalt levelized cost of hydrogen, LCOH) ville ligge på om lag 60 kroner. Driftskostnader utgjorde om lag to tredeler av denne summen, hvorav kostnader til kraft og nettleie utgjorde 35 kroner per kg, eller om lag 60 % av kostnaden for å produsere én kg hydrogen.
-Kostnadene i base-caset vil i de fleste tilfeller være godt stykke over det som må til for at hydrogen kan konkurrere med fossile energibærere. Vi ser her hvordan enkeltfaktorer som kraftpris, reduserte investeringskostnader og videre teknologiutvikling kan påvirke kostnadsnivået i fremtiden. Enova mener at hydrogen vil være en av flere viktige løsninger i lavutslippssamfunnet i 2050, særlig innen industrien og maritim transport. Derfor vil vi fortsette å bidra til denne viktige utviklingen i årene fremover, sier Størset.
Rapporten finner du under "Dokumenter" nederst på denne siden.
Nøkkelord
Kontakter
Sigmund StørsetSeniorrådgiver, Enova SF
Tel:+47 986 11 167sigmund.storset@enova.noEiliv FlaknePressesjef/Head of mediaEnova SF
Tel:+47 950 66 565eiliv.flakne@enova.noBilder
Dokumenter
Om oss
Livskraftig forandring
Enova arbeider for Norges omstilling til lavutslippssamfunnet. Omstillingen krever at vi kutter utslipp av klimagasser, bidrar til teknologiutvikling og innovasjon og skaper nye verdier. Derfor jobber Enova for at ny energi- og klimateknologi blir utviklet og tatt i bruk i markedet.
Enova SF er lokalisert i Trondheim og har 85 medarbeidere. Selskapet eies av Klima- og miljødepartementet, og finansieres via Klima- og energifondet og et lite kostnadspåslag på strømregningen.
Følg pressemeldinger fra Enova
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Enova på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Enova
23 prosjekter får Enovastøtte til bedriftsladere for lastebiler21.9.2023 10:00:00 CEST | Pressemelding
23 prosjekter får i alt 39,1 millioner kroner i Enovastøtte for å bygge ladestasjoner for tunge kjøretøy. Dette er tredje runde med konkurranse for dette støtteprogrammet. Ladestasjonene skal være ferdig utbygd og i drift i løpet av våren 2025.
Ti hydrogenkjøretøy og tre fyllestasjoner får Enovastøtte21.9.2023 07:00:00 CEST | Pressemelding
Enova gir 9,8 millioner kroner i støtte til ti hydrogenkjøretøy og 25 millioner kroner i støtte til tre hydrogenstasjoner. Støtten til kjøretøyene skal føre til mer erfaringer fra drift av hydrogenlastebiler i Norge. Fyllestasjonene skal gjøre det mulig å ta i bruk hydrogenlastebiler for transporter over lengre distanser.
Enova akselererer satsingen mot karbonfangst i 203020.9.2023 14:00:00 CEST | Pressemelding
Enova lanserer et nytt støtteprogram til forstudier for karbonfangst. Hensikten med støtten er å gi risikoavlastning i prosessen fram til endelig investeringsbeslutning. Enova mener dette virkemiddelet vil bidra til å framskynde karbonfangst som en klimaløsning i et 2030-perspektiv.
Enova lanserer støtte til varmepumpebereder1.9.2023 09:00:03 CEST | Pressemelding
Enova åpner i dag et nytt tiltak innenfor Enovatilskuddet. Som forbruker får du inntil 5000 kroner i støtte dersom du velger å installere en varmepumpebereder i huset. Enova lanserer støtte til slike beredere for å gjøre teknologien mer kjent og tilgjengelig.
64 millioner kroner til landstrøm i norske havner1.9.2023 07:00:08 CEST | Pressemelding
Stavanger, Molde og Oslo får til sammen 60 millioner kroner i støtte av Enova til bygging av landstrømanlegg i havnene. I tillegg får Plug AS vel fire millioner kroner til landstrømanlegg i Larvik. Anleggene skal være i drift innen utgangen av 2025 og bidra til at skipene ligger utslippsfritt til kai.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom