Hvor kommer bakervarene fra?
For mange forbrukere er det viktig å vite hvor maten de spiser kommer fra. De er opptatt av kvalitet og klimaavtrykk, og de ønsker å støtte det norske landbruket, norsk verdiskapning og norske arbeidsplasser. Samtidig er forbrukeren ofte intetanende om at brødet de spiser, alt for ofte, er helt eller delvis produsert i utlandet.
Det er på høy tid at forbrukerne får tydeligere informasjon om opprinnelsesland for brød og bakervarer, slik at de på bakgrunn av riktig informasjon, kan ta valg om hva de velger å kjøpe. Både i dagligvarebutikkene, hotell og serveringsteder og ved en rekke nyetablerte bakerikjeder, er bakervarene som selges produserte og lettstekte i utlandet, før de fraktes til Norge. Det lukter kanskje nystekt brød når de selges, men i realiteten er de kun varmet i ovner i Norge. Av disse grunner er det derfor helt nødvendig med bedre merking av importerte bakervarer, slik at forbrukerne får informasjon om hvor bakervarene kommer fra.
På en rekke andre matvaregrupper har opprinnelsesmerkingen kommet langt i Norge. Når vi går i kjøttdisken får vi opplyst om biffen kommer fra norske bønder, eller om den er importert fra Argentina. I fruktdiskene står det opprinnelsesland på appelsinene, tomatene og jordbæra. Også på sjømat er det obligatorisk å merke produktet med opprinnelsessted. Men i brødhyllene og på andre bakervarer er informasjonen svært mangelfull. Mange forbrukere vil dermed feilaktig tro at alt er produsert i Norge, spesielt når det er varmet opp og lukter nybakt i butikken.
Det er mange faktorer som ville ført til at opplyste forbrukere hadde tatt andre valg når de handlet brød og bakervarer. For det første vil mange forbrukere vite om brødet de kjøper er laget av korn fra norske bønder. For det andre er det mange forbrukere som er opptatt av å ta miljø- og klimasmarte valg i hverdagen. Det å spise et halvferdig brød fra Øst-Europa har selvsagt langt større klimaavtrykk enn om du spiser et brød som er bakt av den lokale bakeren og med lokale råvarer. For det tredje er mange forbrukere opptatt av å bidra til verdiskaping og utvikling av norske arbeidsplasser i hele landet. Den norske bakeren bidrar mer til fellesskapet i Norge enn de enorme fabrikkene i Europa som steker halvferdige brød og sender de til Norge med svære trailere.
Hvert år omsettes det for rundt 2,5 milliarder kroner i importerte bakervarer i Norge, noe som utgjør nesten 30 % av det totale markedet. Og andelen stiger stadig. Dette kan politikerne gjøre noe med. Det burde ikke være kontroversielt om myndighetene la til rette for bedre merking av brød- og konditorvarer, slik at forbrukerne får bedre informasjon om opprinnelse. Politisk vil det være kun være oppsider av et slikt forslag. Økt omsetning av norsk korn, flere arbeidsplasser i en distriktsnæring, styrket selvforsyningsgrad og matsikkerhet og reduksjon i klimautslipp. Spørsmålet er derfor hva som stanser en slik merkeordning?
For vår del er det avgjørende at politikerne kommer på banen. Forbrukerne fortjener lett tilgjengelig og god informasjon på bakervarer, på samme måte som de får på kjøtt, sjømat og frukt og grønt. Det er ulogisk at en råvare som korn ikke skal bli behandlet på samme måte. Vi trenger en tydelig merkeordning som viser hvor bakervarene er produsert.
En god merkeordning bidrar til å styrke verdiskaping og arbeidsplasser i hele Norge, styrke norsk matsikkerhet og landbruksnæring. Derfor må politikerne stimulere til at det norske kornet blir mer brukt, og at bakervarene blir bakt og stekt i Norge.
Gunnar Bakke
Direktør, Baker- og Konditorbransjens Landsforening
Nøkkelord
Kontakter
Gunnar BakkeBKLF
Tel:970 19 591gb@nhomd.noSolveig LygreBKLF AS
Tel:93261050solveig@bakerkonditor.noBilder
Om BKLF
Baker- og konditorbransjens Landsforening (BKLF) er en bransjeforening for bakeri og konditori i Norge. Organisasjonen har i over 120 år vært en pådriver for å fremme baker- og konditorfaget og virksomhetenes interesse. Både bedriftsmedlemmer og personlige medlemmer med svennebrev kan være medlem av organisasjonen.
Følg pressemeldinger fra BKLF
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra BKLF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra BKLF
Philip Therkildsen er Norges beste baker18.4.2024 18:15:05 CEST | Pressemelding
Det var et høyt nivå hos de tre bakerne som konkurrerte i NM baking på Sørumsand videregående skole i dag. Etter fem timer med intenst arbeid, var det Philip Therkildsen som til slutt fikk flest poeng og dermed kunne smykke seg med tittelen "Årets Baker 2024".
NM Årets Baker12.4.2024 12:36:01 CEST | Pressemelding
Torsdag 18. april arrangeres NM i baking for første gang på seks år, og tre bakere er plukket ut til å konkurrere om tittelen Årets Baker 2024. Konkurransen blir arrangert på Sørumsand videregående skole i Akershus.
Ny opplæringslov svekker lærlingeordningen6.2.2024 12:31:02 CET | Kronikk
Norge trenger flere yrkesfagarbeidere, men regjeringens endringer i opplæringsloven kan medføre at det motsatte vil skje.
Brød er fortsatt sunt og bærekraftig24.11.2023 09:37:02 CET | Pressemelding
Debatten om ultraprosessert mat har skapt forvirring og bekymring hos forbrukeren. Mange er kritiske til at både usunne og sunne matvarer plasseres i samme kategori i Nova-klassifiseringen, og mener inndelingen i er for grov og unyansert.
Det norske konditorlandslaget på 2. plass i VM i konditorkunst26.10.2023 17:56:08 CEST | Pressemelding
Torsdag ettermiddag kunne det norske konditorlandslaget juble over en historisk 2. plass i iba UiBC CUP i München. Det norske konditorlandslaget har ikke deltatt i et internasjonalt mesterskap utenfor Norden siden 2015, og det var en spent norsk delegasjon som var til stede under premieutdelingen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom