Gjennombrudd for dyrevelferd i OECD
For første gang stiller OECDs retningslinjer for flernasjonale selskaper krav til dyrevelferd. Reglene betyr at virksomheter i 38 land skal respektere internasjonale standarder for dyrevelferd. Dette blir en del av selskapenes aktsomhetsvurderinger for ansvarlig næringsliv.
Etisk handel Norge er svært fornøyd med å ha fått gjennomslag for krav til dyrevelferd i OECDs retningslinjer.
– Vi har siden 2019 hatt krav til våre medlemmer om å gjøre aktsomhetsvurderinger på dyrevelferd og vi synes det er gledelig at OECD nå følger etter. I tillegg til dyrevelferd, skal medlemmene også gjøre aktsomhetsvurderinger på menneskerettigheter, miljø og korrupsjon, i tråd med OECDs retningslinjer, forteller daglig leder i Etisk handel Norge, Heidi Furustøl. Mange av medlemmene jobber aktivt med dyrevelferd.
– Et eksempel er Orkla, som har utviklet egne standarder for landbruksdyr som inngår i produksjon av mat. Et annet eksempel er Brav, som stiller krav til dyrevelferd for ullen som brukes i merkevarer som Swix og Ulvang, sier Furustøl.
Dyrevernalliansen, som selv er medlem i Etisk handel Norge, betegner de nye retningslinjene som et gjennombrudd:
– Du som er forbruker får nå rett til å klage inn virksomheter som ikke respekterer dyrevelferden til Norges OECDs kontaktpunkt for ansvarlig næringsliv. Slik kan selskaper holdes ansvarlige for dyremishandling i verdikjeden, påpeker kommunikasjonsleder i Dyrevernalliansen, Live Kleveland.
Faktaboks:
- OECD er en organisasjon for økonomisk samarbeid og omfatter 38 medlemsland.
- OECDs reviderte retningslinjer for flernasjonale selskaper om ansvarlig næringsliv ber selskapene om å respektere standardene til Verdens dyrehelseorganisasjon (OIE). Retningslinjene beskriver "god dyrevelferd" som at dyret er sunt, har det bra, er godt ernært og har et trygt miljø med aktivisering og god behandling. Slakting skal foregå humant.
- Endringene gjør at dyrevelferd fra nå av må inkluderes i bedriftenes aktsomhetsvurderinger. Kravene til dyrevelferd gjelder for hele verdikjeden.
- Kravet til å utføre aktsomhetsvurderinger i den nye åpenhetsloven er basert på OECDs retningslinjer for flernasjonale selskaper om ansvarlig næringsliv
Nøkkelord
Kontakter
Heidi Furustøl,Daglig lederEtisk Handel
Tel:99 70 51 45heidi@etiskhandel.noLive KlevelandKommunikasjonslederDyrevernalliansen
Bilde av Live Kleveland kan lastes ned her https://dyrevern.canto.global/b/LM91K
Bilder
Dyrevernalliansen hjelper dyrene som trenger det aller mest i intensivt landbruk, fiskeoppdrett, pelsindustrien og dyreforsøk.
Følg pressemeldinger fra Dyrevernalliansen
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Dyrevernalliansen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Dyrevernalliansen
Dusør utloves etter hensynsløs mishandling av katten Navi – kastet ut av bil1.11.2024 11:05:38 CET | Pressemelding
Dyrevernalliansen utlover en dusør på kr 20.000 for tips som kan føre til oppklaring av en sjokkerende dyremishandlingssak i Oslo, der en katt ble tatt med i en bil og så kastet ut på motorveien, hvor den ble påkjørt av flere biler.
Dusør utloves etter dyremishandling i Spydeberg20.8.2024 13:53:40 CEST | Pressemelding
Dyrevernalliansen utlover en dusør på kr 20.000 for tips som kan føre til oppklaring av en dyremishandlingssak i Spydeberg. Den hensynsløse handlingen der en katt ble skutt med luftgevær har rystet lokalsamfunnet, spesielt familien som eier katten.
30.000 mennesker krever slutt på kverning av levende kyllinger3.5.2024 11:15:19 CEST | Pressemelding
Hvert år blir flere millioner norske hanekyllinger kvernet levende. Grunnen er at de er haner, og derfor ikke kan legge egg. Dyrevernalliansen overleverte i dag et opprop til Landbruks- og matdepartementet, der over 30.000 personer krever at kverningen av levende hanekyllinger må opphøre.
Dyrevernalliansen lanserer oppdatert forbrukerguide4.4.2024 13:06:17 CEST | Pressemelding
Flere nye merkevarer i Dyrevernalliansens forbrukerguide får nå grønt lys. I kyllingnæringen har det vært en positiv utvikling i satsing på bedre dyrevelferd, og flere merkevarer rykker nå opp.
Kannibalisme og ihjelklemte kyllinger på svensk rugeri: Krever forbud i Norge5.12.2023 11:23:04 CET | Pressemelding
Rugeriene til Nortura og Den Stolte Hane klekker kyllinger på samme måte som i Sverige. – Dyrevernalliansen krever nå forbud mot denne type rugerier i Norge, sier Live Kleveland i Dyrevernalliansen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom