Hard konkurranse om grønn kompetanse
Norge klarer neppe å fremskaffe nok kompetanse til å bygge fornybarsamfunnet samtidig som olje- og gassaktiviteten holdes høy.

– Mye av kompetansen vi trenger, må utvikles blant de som allerede er i arbeidsmarkedet. Vi må sikre at nye bransjer får tilgang til kompetanse og arbeidskraft. Det stiller høye krav til våre systemer for etter- og videreutdanning og læring på arbeidsplassen, sier Sveinung Skule, leder av Kompetansebehovsutvalget.
Mandag overleverer han utvalgets rapport «Fremtidige kompetansebehov: Utfordringer for grønn omstilling i arbeidslivet» til forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe. Utvalget konkluderer med at Norge ikke har den kompetansen vi trenger for å lykkes med den grønne omstillingen.
– Grønn omstilling øker kompetansekravene, men deler av befolkningen er ikke tilstrekkelig rustet. Det handler blant annet om manglende grunnkompetanse. Også holdninger til klimautfordringene kan bremse omstillingen, sier Skule.
Populært begrep
Bærekraft og andre «grønne» begreper er blitt mer populære i stillingsannonser, mens andelen utlysninger som bruker ord knyttet til petroleumsbransjen, går ned ifølge utvalget. Det kan tyde på at arbeidsgivere ønsker å gjøre seg attraktive overfor arbeidssøkere som er opptatt av den grønne omstillingen, uavhengig av hvilken bransje de søker seg til.
Rapporten peker klart i retning av at grønn omstilling særlig fører til stor etterspørsel etter ingeniører, IKT-spesialister og fagarbeidere innen teknologi og håndverksfag.
– Disse yrkesgruppene er sentrale for utvikling av ny teknologi og fornybarnæringer, som er viktige for grønn omstilling. Samtidig har bredden av arbeidslivet behov for endret kompetanse knyttet til grønn omstilling, sier Skule.
Kontakter
Helena SæterKommunikasjon
Tel:+47 93 43 33 02helena.sater@hkdir.noNesanet HailemariamAvdelingsleder, avdeling for samfunnskontakt og internkommunikasjonDirektoratet for høyere utdanning og kompetanse
Tel:405 74 037Nesanet.hailemariam@hkdir.noDokumenter
Lenker
Om Kompetansebehovsutvalget
Kompetansebehovsutvalget skal gi den best mulige faglige vurderingen av Norges fremtidige kompetansebehov, og vurdere utdanningssystemets evne til å dekke behovene. Dette skal danne grunnlag for planlegging og strategiske kompetansebeslutninger – for både myndigheter og arbeidslivet, regionalt og nasjonalt. Kompetansebehovsutvalget skal peke på utfordringer og beskrive dilemmaer for å kunne vurdere fremtidige kompetansebehov.
Kompetansebehovsutvalget (2021–2027) ble oppnevnt den 23. juni 2021. Utvalget er bredt sammensatt av partene i arbeidslivet, forskere og en representant fra fylkeskommunene. Utvalget har 18 medlemmer og ledes av Sveinung Skule.
Følg pressemeldinger fra Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir)
Rekordmange unge vet ikke hva de vil bli7.5.2025 11:22:06 CEST | Pressemelding
En ny undersøkelse viser at halvparten av 15-åringene i Norge er usikre på hva de vil bli i fremtiden. Det kan få konsekvenser for fremtidig arbeidsliv.
84 prosent besto Statsborgerprøven i Telemark20.3.2025 08:01:34 CET | Pressemelding
Resultatene for hele landet viser at 92,5 prosent av kandidatene besto Statsborgerprøven i 2024.
91 prosent besto Statsborgerprøven i Vestfold20.3.2025 08:00:13 CET | Pressemelding
Resultatene for hele landet viser at 92,5 prosent av kandidatene besto Statsborgerprøven i 2024.
92 prosent besto Statsborgerprøven i Østfold20.3.2025 07:58:43 CET | Pressemelding
Resultatene for hele landet viser at 92,5 prosent av kandidatene besto Statsborgerprøven i 2024.
91 prosent besto Statsborgerprøven i Nordland20.3.2025 07:53:22 CET | Pressemelding
Resultatene for hele landet viser at 92,5 prosent av kandidatene besto Statsborgerprøven i 2024.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom