En av de største trendgrønnsakene er kål!
Om man søker på «cabbage» på Tiktok kommer det 900 millioner visninger. Kål har blitt den nye trendgrønnsaken, og den trender helt klart hos nordmenn- i hvert fall om sommeren.

Norsk nykål er endelig i butikk, og mange av oss kan nesten ikke vente til den kommer på tallerken. Tidligere undersøkelser viser at dette er en sannhet blant den eldste delen av befolkningen, men ikke blant de yngste. Kun 22,7 % av de mellom 15-39 år ser frem til nykålsesongen, mens det er 41,3 % i alderen 40 + som gleder seg (1).
– Men kanskje snur det og vi ser flere unge kålentusiaster? #Cabbage er uten tvil en av de mest søkte råvarene på TikTok, sier ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen og viser til TikTok som oppslagsverk for nye oppskrifter og inspirasjon for de unge.
Oppskrifter med denne hashtaggen har hele 309 millioner visninger
Hun forklarer at en av oppskriftene som florerer på tiktok er kåldumplings eller «cabbagerolls» som det ofte blir kalt.
– #Cabbage rolls har hele 309 millioner visninger. Her brukes rett og slett kålbladene som dumplingsdeig. Med digg innhold og en spennende saus vil du ikke tro denne smakseksplosjonen disse gir. Det er ikke rart denne retten trender, sier ernæringsrådgiveren som også påpeker at det er en stor bonus at dumplingsene også blir sunnere på denne måten.
Ikke husmannskost
– Mange vil nok fortsatt nyte nykålen dampet med litt smør og salt. Det er utrolig enkelt og godt. Noen syns kanskje dette høres kjedelig ut, men da tror jeg ikke de har smakt skikkelig god kål, sier Sagen.
Hun tror mange rett og slett ikke vet helt hva de kan bruke kål til og forbinder den med typisk husmannskost.
– Kål er ikke lenger bare stuinger og et tilbehør som følger med når man spiser fårikål. Kål har rett og slett blitt litt sexy. Det florerer av smakfulle og spennende retter på sosiale medier som er alt annet enn kjedelig, og jeg vil påstå at kålen har fått et nytt godt rykte. Trikset er å vite de ulike måtene å tilberede kål på.
Hun tipser også om å teste nykålruller. I denne oppskriften er rispapir, som man vanligvis bruker når man lager ferske våruller, byttet ut med nykålblader.
– Jeg vil påstå at dette gir enda bedre smak enn med rispapir, da vårullene blir enda friskere og sprøere å sette tennene i. Med en god peanøttsaus til er dette den optimale sommerretten, sier Sagen og avslutter;
– Den enkleste måten å tilberede nykål på er å steke den litt i stekepanna eller på grillen, for så å ha over en digg saus. Hva med å prøve nykål med ponzusaus f.eks?
Kokkene elsker kål
Også kokkene gleder seg over nykålsesongen. I Nordic Green Chef i helgen spilte nykål hovedrollen sammen med hvit asparges. Vinnerlaget med Nils Flatmark i spissen elsker sesongen vi nå går inn i, og norske grønnsaker er det de brenner aller mest for i sitt yrke.
1. Undersøkelsen er gjennomført av Respons Analyse på oppdrag for Opplysningskontoret for frukt og grønt.
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand Sagen
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noToril GulbrandsenInnholdsrådgiver og matfaglig rådgiver
Tel:957 32 919toril.gulbrandsen@frukt.noBilder



Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Avliver vanlige myter om potet3.10.2023 13:19:16 CEST | Pressemelding
Poteten bør være førstevalg som tilbehør til middagen, enten den er kokt, bakt eller stekt. Det finnes neppe en råvare som er så anvendelig og som passer til nesten alt! Bli med å feire en av Norges viktigste råvarer på potetdagen 4.oktober.
Norske husholdninger kaster mat for 10 000 i året- og de single er verst28.9.2023 07:30:00 CEST | Pressemelding
Verdens internasjonale dag mot matsvinn markeres 29. september. Visste du at det er på hjemmebane at det kastet mest mat? En vanlig husholdning kaster mat for 10 000 kroner i året (1). Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre noe. Få tips til hvordan du kan redusere matsvinn!
Hipp hurra for Epledagen- 30 år!23.9.2023 08:30:00 CEST | Pressemelding
Norske epler er søte, sprø og saftige og nå finnes de i butikker over hele landet. Hvert år feires Epledagen siste tirsdag i september, som i år faller på tirsdag 26. september.
De tre store matdagene i høst20.9.2023 09:02:05 CEST | Pressemelding
Nå bugner butikkene av fantastiske norskprodusert frukt og grønnsaker, og det er derfor på sin plass å feire vår rike matkultur. I september og oktober er det flere merkedager som markerer hvor viktig norsk produksjon er for vår selvforsyning. La oss sammen feire høstens smaksopplevelser og den unike norske matkulturen!
Helsemessige fordeler med Airfryer15.9.2023 08:59:14 CEST | Pressemelding
Airfryer har blitt svært populært- fordi den tilbereder sunn mat - raskt og enkelt! Grønnsaker er perfekt å tilberede i airfryer. De blir skikkelig sprø på utsiden, og deilige og møre inni. Hvis du syns det tar mye tid å tilberede grønnsaker, prøv airfryer da vel!
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom