En av de største trendgrønnsakene er kål!
Om man søker på «cabbage» på Tiktok kommer det 900 millioner visninger. Kål har blitt den nye trendgrønnsaken, og den trender helt klart hos nordmenn- i hvert fall om sommeren.

Norsk nykål er endelig i butikk, og mange av oss kan nesten ikke vente til den kommer på tallerken. Tidligere undersøkelser viser at dette er en sannhet blant den eldste delen av befolkningen, men ikke blant de yngste. Kun 22,7 % av de mellom 15-39 år ser frem til nykålsesongen, mens det er 41,3 % i alderen 40 + som gleder seg (1).
– Men kanskje snur det og vi ser flere unge kålentusiaster? #Cabbage er uten tvil en av de mest søkte råvarene på TikTok, sier ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen og viser til TikTok som oppslagsverk for nye oppskrifter og inspirasjon for de unge.
Oppskrifter med denne hashtaggen har hele 309 millioner visninger
Hun forklarer at en av oppskriftene som florerer på tiktok er kåldumplings eller «cabbagerolls» som det ofte blir kalt.
– #Cabbage rolls har hele 309 millioner visninger. Her brukes rett og slett kålbladene som dumplingsdeig. Med digg innhold og en spennende saus vil du ikke tro denne smakseksplosjonen disse gir. Det er ikke rart denne retten trender, sier ernæringsrådgiveren som også påpeker at det er en stor bonus at dumplingsene også blir sunnere på denne måten.
Ikke husmannskost
– Mange vil nok fortsatt nyte nykålen dampet med litt smør og salt. Det er utrolig enkelt og godt. Noen syns kanskje dette høres kjedelig ut, men da tror jeg ikke de har smakt skikkelig god kål, sier Sagen.
Hun tror mange rett og slett ikke vet helt hva de kan bruke kål til og forbinder den med typisk husmannskost.
– Kål er ikke lenger bare stuinger og et tilbehør som følger med når man spiser fårikål. Kål har rett og slett blitt litt sexy. Det florerer av smakfulle og spennende retter på sosiale medier som er alt annet enn kjedelig, og jeg vil påstå at kålen har fått et nytt godt rykte. Trikset er å vite de ulike måtene å tilberede kål på.
Hun tipser også om å teste nykålruller. I denne oppskriften er rispapir, som man vanligvis bruker når man lager ferske våruller, byttet ut med nykålblader.
– Jeg vil påstå at dette gir enda bedre smak enn med rispapir, da vårullene blir enda friskere og sprøere å sette tennene i. Med en god peanøttsaus til er dette den optimale sommerretten, sier Sagen og avslutter;
– Den enkleste måten å tilberede nykål på er å steke den litt i stekepanna eller på grillen, for så å ha over en digg saus. Hva med å prøve nykål med ponzusaus f.eks?
Kokkene elsker kål
Også kokkene gleder seg over nykålsesongen. I Nordic Green Chef i helgen spilte nykål hovedrollen sammen med hvit asparges. Vinnerlaget med Nils Flatmark i spissen elsker sesongen vi nå går inn i, og norske grønnsaker er det de brenner aller mest for i sitt yrke.
1. Undersøkelsen er gjennomført av Respons Analyse på oppdrag for Opplysningskontoret for frukt og grønt.
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand Sagen
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noToril GulbrandsenInnholdsrådgiver og matfaglig rådgiver
Tel:957 32 919toril.gulbrandsen@frukt.noBilder



Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
«5 om dagen»-barnehager gir barna mer frukt og grønt29.8.2025 08:11:36 CEST | Pressemelding
Ny undersøkelse fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) viser markant forbedring de siste ni årene.
Dårligere matpakker når barna blir eldre – grønt faller bort og lyst brød tar over20.8.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
En fersk undersøkelse fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) viser tydelige forskjeller i hva barn får med seg i matpakken – avhengig av alder. Mens barneskoleelever (5–12 år) i stor grad får med seg frukt, grønnsaker og grove brødvarer, blir matpakkene både enklere og mindre næringsrike når barna blir tenåringer.
Altfor mange barn får energibar i matpakken – burde vært mer frukt og grønt11.8.2025 10:30:12 CEST | Pressemelding
Én av fire barn i alderen 11–12 år får med seg energibar i skolesekken. Samtidig mangler mange noe av det aller viktigste: frukt og grønnsaker. Over halvparten av elever mellom 11-16 år får ikke med frukt eller bær, og over 70 prosent mangler grønnsaker eller salat.
7 av 10 barnehageansatte rapporterer om klemmeposer i matpakkene8.8.2025 13:44:56 CEST | Pressemelding
En ny undersøkelse viser at 72 % av barnehageansatte sier de ser klemmeposer i barnas matbokser (1). Søte klemmeposer hører ikke hjemme i matboksen, sier ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Ligger an til rekordår for norske epler29.7.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
De siste fruktprognosene fra Grøntprodusentenes samarbeidsråd (GPS) antyder at det kan høstes rekordmye epler i år. Det lover godt for alle som ønsker å nyte norske epler langt utover høsten – og kanskje helt til påske.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom