En av de største trendgrønnsakene er kål!

Del

Om man søker på «cabbage» på Tiktok kommer det 900 millioner visninger. Kål har blitt den nye trendgrønnsaken, og den trender helt klart hos nordmenn- i hvert fall om sommeren. 

Nykål man kan få vann i munnen av!
Nykål man kan få vann i munnen av!

Norsk nykål er endelig i butikk, og mange av oss kan nesten ikke vente til den kommer på tallerken. Tidligere undersøkelser viser at dette er en sannhet blant den eldste delen av befolkningen, men ikke blant de yngste. Kun 22,7 % av de mellom 15-39 år ser frem til nykålsesongen, mens det er 41,3 % i alderen 40 + som gleder seg (1).  

– Men kanskje snur det og vi ser flere unge kålentusiaster? #Cabbage er uten tvil en av de mest søkte råvarene på TikTok, sier ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen og viser til TikTok som oppslagsverk for nye oppskrifter og inspirasjon for de unge. 

Oppskrifter med denne hashtaggen har hele 309 millioner visninger 

Hun forklarer at en av oppskriftene som florerer på tiktok er  kåldumplings eller «cabbagerolls» som det ofte blir kalt.  

– #Cabbage rolls har hele 309 millioner visninger. Her brukes rett og slett kålbladene som dumplingsdeig. Med digg innhold og en spennende saus vil du ikke tro denne smakseksplosjonen disse gir.  Det er ikke rart denne retten trender, sier ernæringsrådgiveren som også påpeker at det er en stor bonus at dumplingsene også blir sunnere på denne måten. 

Ikke husmannskost 

 – Mange vil nok fortsatt nyte nykålen dampet med litt smør og salt. Det er utrolig enkelt og godt. Noen syns kanskje dette høres kjedelig ut, men da tror jeg ikke de har smakt skikkelig god kål, sier Sagen. 

Hun tror mange rett og slett ikke vet helt hva de kan bruke kål til og forbinder den med typisk husmannskost.  

–  Kål er ikke lenger bare stuinger og et tilbehør som følger med når man spiser fårikål. Kål har rett og slett blitt litt sexy. Det florerer av smakfulle og spennende retter på sosiale medier som er alt annet enn kjedelig, og jeg vil påstå at kålen har fått et nytt godt rykte. Trikset er å vite de ulike måtene å tilberede kål på.  

Hun tipser også om å teste nykålruller. I denne oppskriften er rispapir, som man vanligvis bruker når man lager ferske våruller, byttet ut med nykålblader.  

– Jeg vil påstå at dette gir enda bedre smak enn med rispapir, da vårullene blir enda friskere og sprøere å sette tennene i. Med en god peanøttsaus til er dette den optimale sommerretten, sier Sagen og avslutter; 

– Den enkleste måten å tilberede nykål på er å steke den litt i stekepanna eller på grillen, for så å ha over en digg saus.  Hva med å prøve nykål med ponzusaus f.eks? 

Kokkene elsker kål 

Også kokkene gleder seg over nykålsesongen. I Nordic Green Chef i helgen spilte nykål hovedrollen sammen med hvit asparges. Vinnerlaget med Nils Flatmark i spissen elsker sesongen vi nå går inn i, og norske grønnsaker er det de brenner aller mest for i sitt yrke. 

1. Undersøkelsen er gjennomført av Respons Analyse på oppdrag for Opplysningskontoret for frukt og grønt. 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Stekt nykål med ponzusaus er en smaksopplevelse!
Stekt nykål med ponzusaus er en smaksopplevelse!
Last ned bilde
Nykål kan brukes til alt! Spis digge nykåldumplings i sommer!
Nykål kan brukes til alt! Spis digge nykåldumplings i sommer!
Last ned bilde
Ingenting smaker så godt om sommeren som ferske sommeruller! Prøv vår variant med nykål.
Ingenting smaker så godt om sommeren som ferske sommeruller! Prøv vår variant med nykål.
Last ned bilde

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom