En av de største trendgrønnsakene er kål!
Om man søker på «cabbage» på Tiktok kommer det 900 millioner visninger. Kål har blitt den nye trendgrønnsaken, og den trender helt klart hos nordmenn- i hvert fall om sommeren.

Norsk nykål er endelig i butikk, og mange av oss kan nesten ikke vente til den kommer på tallerken. Tidligere undersøkelser viser at dette er en sannhet blant den eldste delen av befolkningen, men ikke blant de yngste. Kun 22,7 % av de mellom 15-39 år ser frem til nykålsesongen, mens det er 41,3 % i alderen 40 + som gleder seg (1).
– Men kanskje snur det og vi ser flere unge kålentusiaster? #Cabbage er uten tvil en av de mest søkte råvarene på TikTok, sier ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen og viser til TikTok som oppslagsverk for nye oppskrifter og inspirasjon for de unge.
Oppskrifter med denne hashtaggen har hele 309 millioner visninger
Hun forklarer at en av oppskriftene som florerer på tiktok er kåldumplings eller «cabbagerolls» som det ofte blir kalt.
– #Cabbage rolls har hele 309 millioner visninger. Her brukes rett og slett kålbladene som dumplingsdeig. Med digg innhold og en spennende saus vil du ikke tro denne smakseksplosjonen disse gir. Det er ikke rart denne retten trender, sier ernæringsrådgiveren som også påpeker at det er en stor bonus at dumplingsene også blir sunnere på denne måten.
Ikke husmannskost
– Mange vil nok fortsatt nyte nykålen dampet med litt smør og salt. Det er utrolig enkelt og godt. Noen syns kanskje dette høres kjedelig ut, men da tror jeg ikke de har smakt skikkelig god kål, sier Sagen.
Hun tror mange rett og slett ikke vet helt hva de kan bruke kål til og forbinder den med typisk husmannskost.
– Kål er ikke lenger bare stuinger og et tilbehør som følger med når man spiser fårikål. Kål har rett og slett blitt litt sexy. Det florerer av smakfulle og spennende retter på sosiale medier som er alt annet enn kjedelig, og jeg vil påstå at kålen har fått et nytt godt rykte. Trikset er å vite de ulike måtene å tilberede kål på.
Hun tipser også om å teste nykålruller. I denne oppskriften er rispapir, som man vanligvis bruker når man lager ferske våruller, byttet ut med nykålblader.
– Jeg vil påstå at dette gir enda bedre smak enn med rispapir, da vårullene blir enda friskere og sprøere å sette tennene i. Med en god peanøttsaus til er dette den optimale sommerretten, sier Sagen og avslutter;
– Den enkleste måten å tilberede nykål på er å steke den litt i stekepanna eller på grillen, for så å ha over en digg saus. Hva med å prøve nykål med ponzusaus f.eks?
Kokkene elsker kål
Også kokkene gleder seg over nykålsesongen. I Nordic Green Chef i helgen spilte nykål hovedrollen sammen med hvit asparges. Vinnerlaget med Nils Flatmark i spissen elsker sesongen vi nå går inn i, og norske grønnsaker er det de brenner aller mest for i sitt yrke.
1. Undersøkelsen er gjennomført av Respons Analyse på oppdrag for Opplysningskontoret for frukt og grønt.
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand Sagen
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noToril GulbrandsenInnholdsrådgiver og matfaglig rådgiver
Tel:957 32 919toril.gulbrandsen@frukt.noBilder



Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Glem alt du har hørt: Mikro gir mer næring, ikke mindre!25.4.2025 09:49:42 CEST | Pressemelding
Har du hørt at mikrobølgeovnen ødelegger vitaminene i maten? Sannheten er faktisk det motsatte: Når du damper grønnsakene i mikroen, bevarer du mer av næringsstoffene enn om du koker dem på vanlig måte.
Bålforbud i påsken? Dette kan du lage på tur uten å bryte reglene15.4.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Hyttekos og uteliv hører påsken til for mange, men i år faller påsken så sent at det ikke er lov å tenne bål hvor som helst. Husk at det fra 15. april er generelt bålforbud i hele landet, men det betyr ikke at du må droppe turmat og gode smaker i friluft- tvert imot, oppfordrer matfaglig rådgiver Torjus Bredvold Lunder fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Kritisk til priskrig på påskegodt: – Vent med egget!11.4.2025 11:41:15 CEST | Pressemelding
Priskrig på smågodt og påskesnop i kiloesker – det er et tydelig tegn at påsken nærmer seg. Men hvor mye kos er egentlig passe? Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) mener vi kan nyte påskegodt – uten at det tar helt av.
Nesten halvparten av oss tar feil om frosne grønnsaker8.4.2025 11:14:45 CEST | Pressemelding
Det er en myte at frosne grønnsaker er mindre næringsrike enn ferske. Salget har også gått ned de siste årene. Det er synd, mener ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG), for frosne grønnsaker kan være både praktisk og økonomisk for mange. Dessuten er det norsk sesong i frysedisken året rundt.
Årets Grønne Kokk 2025 er kåret19.3.2025 15:51:01 CET | Pressemelding
Den prestisjefylte kokkekonkurransen Årets Grønne Kokk 2025 ble avholdt 19. mars på UMAMI Arena i NOVA Spektrum, Lillestrøm. Etter timer med intens kokkelering og kreativ matlaging gikk lag 4 med Aleksander Næss Strand (fra Arakataka) og Felix Dalen ( fra Vaaghals) seirende ut av konkurransen, til stor jubel fra publikum.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom