Bjørn på langtur kommer fra Innlandet

Brunbjørn har vært det store samtaleemnet på Østlandet i vår etter en rekke observasjoner i Elverum, Romerike, Skedsmokorset, Hadeland, Toten og Land.
Rovdata har nå analysert fem DNA-prøver av hår- og skit, som er samlet inn av Statens naturoppsyn (SNO) i kommunene Stange, Gran og Lunner. Prøvene viser seg å stamme fra samme individ.
– Vi har ikke fått meldinger om tap av beitedyr, men bjørnen har nok vært sulten etter hiperioden, og har forsynt seg av både fuglemat, maurtuer og bikuber, sier Ida Glemminge i SNO.
Kjent fra tidligere
Tre hårprøver gav et positivt resultat. Den første hårprøven ble samlet inn 30. april i Stange kommune i Innlandet. Neste ble samlet inn ved bikuber 10. mai i Lunner kommune i Viken. Siste hårprøve ble samlet inn 12. mai i Gran kommune i Innlandet. Du finner informasjon om prøvene i Rovbase (lenke).
– Prøvesvarene viser at bjørnen var kjent av bjørneovervåkingen fra tidligere og har navnet HE258. Hannbjørnen er påvist en rekke ganger i DNA-overvåkingen av brunbjørn i 2021 og 2022, sier Oddmund Kleven, forsker i Rovdata.
Foreldrene er også kjent
HE258 ble første gang påvist via en skitprøve samlet inn 9 september 2021 i Våler kommune i Innlandet.
Han ble deretter påvist på en skitprøve samlet inn i Åmot 16. september. Den ble så påvist flere ganger på skit- og hårprøver i Elverum kommune; en gang 17. oktober i 2021 og deretter en rekke ganger i april, mai og september 2022.
Slektskapsanalyser viser at mora er binna med navnet HE171, og faren er bamsen med navnet W12-060. HE258 har oppholdt seg i samme område som mora i 2021 og 2022 før han vandret avgårde.
– Bjørneunger generelt holder seg sammen med mora i ett til to år før de forlater henne. I motsetning til døtre, som gjerne slår seg ned i nærheten av mora, så vandrer sønner lengre før de etter hvert etablerer territorium, forteller Kleven.
Du kan bidra i bjørneovervåkinga
Prøvene ble tatt med i årets første DNA-analyser av bjørneprøver hos Rovdata. Bjørnene i Norge overvåkes i en årlig innsamling av DNA-prøver, og årets overvåking er nå i gang.
Du kan bidra ved å melde fra om bjørneobservasjoner og spor, eller ved å levere inn hår- og skitprøver til en lokal rovviltkontakt i SNO. Les mer om hvordan du skal gå fram i denne nyhetssaken: Bli med på innsamlinga av bjørneskit! (lenke)
Fakta om overvåkingen av brunbjørn i Norge:
- Rovdata har ansvaret for overvåkingen av brunbjørn i Norge og for at oversikten over hvor mange individer det er i landet er best mulig.
- Overvåkingen blir utført gjennom Det nasjonale overvåkingsprogrammet for rovvilt, på oppdrag fra Miljødirektoratet.
- I 2022 ble det for 14. året på rad gjennomført en innsamling av DNA fra brunbjørn over hele landet.
- Formålet med den DNA-baserte overvåkingen er å registrere hvor mange brunbjørn det er i landet, fordelingen av hunner og hanner, samt å beregne hvor mange kull med bjørnunger som blir født hvert år.
- Innsamlingen av ekskrementer, hår og urin i felt blir utført av Statens naturoppsyn (SNO), elgjegere, beitebrukere og andre brukere av utmark. Det blir også tatt vevsprøver for DNA-analyse fra alle døde bjørner i løpet av året.
- Prøvene blir analysert av Senter for biodiversitetsgenetikk (NINAGEN) hos NINA, og resultatene blir rapportert og formidlet av Rovdata rundt 1. april hvert år.
Kontaktpersoner:
- Oddmund Kleven, forsker i Rovdata, tlf. 416 69 452, E-post: oddmund.kleven@nina.no
- Ida Glemminge, Statens naturoppsyn, Oslo, Akershus og Viken, tlf. 996 26 836, E-post: ida.glemminge@miljodir.no
- Ole Knut Steinset, Statens naturoppsyn, Oppland, tlf. 464 48 657, E-post: ole.knut.steinset@miljodir.no
Nøkkelord
Kontakter
Oddmund KlevenForskerRovdata
Tel:+47 416 69 452oddmund.kleven@nina.noBilder


Om Norsk institutt for naturforskning - NINA

Høgskoleringen 9
7034 Trondheim
73 80 14 00http://www.nina.no
Følg pressemeldinger fra Norsk institutt for naturforskning - NINA
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk institutt for naturforskning - NINA på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norsk institutt for naturforskning - NINA
Hva kan smågrisene fortelle om villsvinene?25.4.2025 09:59:58 CEST | Pressemelding
En rask titt på et ungekull bidrar til å gi forskerne viktige data for å beregne hvordan bestanden av villsvin utvikler seg i Norge.
Traner skaper trøbbel for bøndene25.4.2025 06:37:00 CEST | Pressemelding
En flokk på hundrevis av traner kan raskt tømme en kornåker, hvis de får beite fritt. En ny studie gir viktig innsikt i tranenes arealbruk, økonomiske konsekvenser for jordbruket og effekten av bortjaging som forvaltningstiltak.
Fjellrev beskyttes mot dødelige sykdommer22.4.2025 10:47:27 CEST | Pressemelding
Vaksine skal beskytte fjellrevene i avlsstasjonen på Sæterfjellet mot fire sykdommer som kan føre til alvorlig sykdom og død for den sterkt truete arten.
Villaksens gener bør fryses for framtida14.4.2025 07:40:00 CEST | Pressemelding
Genbanker blir viktigere enn noen gang for å bevare mangfoldet i villaksens gener. Å fryse ned melke er den mest effektive metoden, slår ekspertgruppe fast.
Mer hogst truer naturmangfoldet - også om det skjer med lukket hogst11.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Redusert omfang av flatehogst kan være bra for naturmangfoldet, men alternativene kan også føre til at naturskog som ellers hadde fått stå urørt vil hogges, viser ny rapport.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom