Myndighetene har sviktet oppdrettsfisken
Rapporten fra Riksrevisjonen som ble lagt frem i dag kritiserer myndighetene for ikke å ha fulgt opp problemene med dårlig fiskevelferd på en god nok måte. – Nå er det på tide at myndighetene krever forbedring fra oppdrettsnæringen, sier kommunikasjonsleder i Dyrevernalliansen, Live Kleveland.

Flere oppdrettslaks enn noen gang – hele 58 millioner – døde en for tidlig død i 2022. Vedvarende høy dødelighet er i stor grad et resultat av gjentatte forsøk på å få kontroll på lakselusen.
Riksrevisjonens undersøkelse viser at myndighetene aksepterer at mye fisk avluses, selv om det fører til skader og død. Konklusjonen er at helsen og velferden til fisk i havbruksnæringen ikke er tilstrekkelig ivaretatt.
– Dyrevernalliansen har lenge påpekt at dagens reguleringer for vekst ikke tar hensyn til fiskens velferd. Tvert imot så har det ensidige søkelyset på lus ført til en for rask utvikling av cowboy-behandlingsmetoder som har skapt store problemer for fiskevelferden, sier Kleveland.
Riksrevisjonen påpeker også at Nærings- og Fiskeridepartementet ikke har tatt problemene med de ikke-medikamentelle avlusingsmetodene på alvor, men opprettholdt et regelverk som belønner fiskeoppdrettere som benytter slike metoder.
– Vi har i mange år etterlyst tiltak for å motivere oppdrettsnæringen til å heve fiskevelferden. Norge trenger et system som gir produksjonsvekst til de aktørene som faktisk tar fiskens helse og velferd på alvor, og som straffer de useriøse aktørene, forteller Kleveland.
Dyrevelferdslovens § 8 slår fast at det er dyreholders ansvar å påse at driftsformer, metoder, utstyr og tekniske løsninger som brukes til dyr, er egnet til å ivareta hensynet til dyrenes velferd. Riksrevisjonen er kritisk til at teknologi og produksjonsmetoder som har negative velferdsmessige konsekvenser for fisken, likevel har blitt utbredt. Blant eksemplene som trekkes frem er bruken av rensefisk og termisk avlusing.
– Riksrevisjonen slår nå fast dyrevelferdsloven ikke har blitt fulgt opp skikkelig. La oss si det rett ut: Myndighetene har sviktet fisken. Nå må regjeringen rydde opp! Bruken av rensefisk og termisk avlusing må forbys, sier Kleveland.
Nøkkelord
Kontakter
Kaja Ringnes Efskind
Tel:98613340kaja@dyrevern.noLive KlevelandDyrevernalliansen
Tel:90685738live@dyrevern.noDyrevernalliansen hjelper dyrene som trenger det aller mest i intensivt landbruk, fiskeoppdrett, pelsindustrien og dyreforsøk.
Følg pressemeldinger fra Dyrevernalliansen
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Dyrevernalliansen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Dyrevernalliansen
Havbruksutvalget glemmer hovedpersonen28.9.2023 11:18:49 CEST | Pressemelding
Utvalgets forslag til nytt tillatelsessystem er verken helhetlig eller bærekraftig. De glemmer hensynet til hovedpersonen, nemlig fisken, mener Dyrevernalliansen.
Kattunger dumpet i veikanten - Dyrevernalliansen utlover dusør18.9.2023 13:06:39 CEST | Pressemelding
Dyrevernalliansen utlover en dusør på kr 15.000 for tips som kan føre til oppklaring av saken om kattungene som ble dumpet i veikanten i Dyrsøveien i Andebu.
Dyrevernalliansen går fra AquaWelfare28.6.2023 09:22:34 CEST | Pressemelding
AquaWelfare Forum skulle samle oppdrettsnæringen, forskere og dyrevernere bak en felles strategi for bedre dyrevelferd. Nå, fem år senere, velger Dyrevernalliansen å gå ut fordi lite skjer.
Dyrevernalliansen oppfordrer til å melde Mattilsynet om kyr som ikke får beite26.6.2023 09:53:17 CEST | Pressemelding
Dyrevernalliansen oppfordrer publikum til å melde fra til Mattilsynet om gårder der kuene ikke får være ute nå på sommeren.
Gjennombrudd for dyrevelferd i OECD14.6.2023 11:00:44 CEST | Pressemelding
For første gang stiller OECDs retningslinjer for flernasjonale selskaper krav til dyrevelferd. Reglene betyr at virksomheter i 38 land skal respektere internasjonale standarder for dyrevelferd. Dette blir en del av selskapenes aktsomhetsvurderinger for ansvarlig næringsliv.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom