
Ny metode overvåker koraller uten å forstyrre dem

Overvåker uten å berøre korallen
Det unike med oppfinnelsen er systemets evne til å samle, vise og analysere bilder fra korallpolyppene ved bruk av time-lapse-bildeopptak for å måle adferden. Systemet analyserer hvert bilde for så å lage en silhuett av korallen som er brukt til å måle polyppaktivitetene. Dette gjør at en kan overvåke korallen uten å berøre den fysisk. Dette er viktig fordi mange koraller er på rødlista for utrydningstruede arter. I dag finnes det svært få tilsvarende overvåkningsverktøy.
Hvorfor er dette viktig?
Kunnskap om endringer dypt nede i havet er viktig for både livet i havet, klimaet, men også samfunnet som ønsker å benytte seg av areal og ressurser. Ressursene i havet er interessant for ulike formål som farmasøytisk industri, fiskerier og industri som trenger tilgang til rå-materialer i overgangen til det grønne skiftet. Havet er altså under større press, og det kan ha konsekvenser for det marine dyphavets økosystem. Det er derfor viktig å overvåke dette.
Viktig verktøy for beslutningstakere og industriaktører
Det nye korallovervåkningsverktøyet kan benyttes som beslutningsstøtte og risikovurdering knyttet til industrivirksomhet på dypt vann. Et slikt verktøy er både relevant for myndigheter som skal regulere nye områder, men også for industriaktører som ønsker å etablere ny industri til havs hvor det er sårbare liv.
Prosjektet går over to år og skal finne ut hvor markedet befinner seg, og hvem som kan være interessert i å ta i bruk den nye teknologien. Forskerne ser flere aktuelle interessenter både innen olje og gass, mineral, oppdrett og havvind.
Målet er å etablere et selskap, og med det bidra til nye arbeidsplasser i Rogaland. Det er også et håp at det nye PAMS-verktøyet vil bidra til en bedre overvåking av havet og særlig dyphavet. Teknologien skal nå testes videre på NORCE sine laboratorier i Mekjarvik på Randaberg.
Kontakter
Thierry BaussantSjefsforskerNORCE
Tel:959 67 659thba@norceresearch.noElin Hovda HagebergSeniorrådgiver kommunikasjon
Tel:+47 414 55 636ehag@norceresearch.noBilder




Om NORCE
NORCE er et forskningsinstitutt med stor faglig bredde og sterke kunnskapsmiljøer. Vi leverer forskning og innovasjon innen energi, helse, klima, miljø, samfunn og teknologi. Våre løsninger svarer på sentrale samfunnsutfordringer og bidrar til verdiskaping lokalt, nasjonalt og globalt.
Følg pressemeldinger fra NORCE
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NORCE på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra NORCE
Høy turnover i Agder – over halvparten forsvinner etter 4 år31.1.2025 08:00:00 CET | Pressemelding
Arbeidstakere som kommer til Agder har høy sannsynlighet for å forlate jobben i regionen etter kort tid. Kun 45 % jobber fortsatt i Agder etter 4 år.
Effektive anti-hai tiltak for oppdrettsnæringen18.12.2024 07:00:00 CET | Pressemelding
I høst- og vintermånedene opplever oppdrettsanlegg, hovedsakelig i Sør- og Vest-Norge, en økning i antall pigghå-angrep. Forskere ser nå at kjemikalier i haihud-ekstrakt og elektromagnetiske pulser kan brukes for å skremme pigghå bort fra laksemerder.
Effekt av elektriske gjerder som barriere mot lakselus11.12.2024 07:00:00 CET | Pressemelding
Forskningsprosjektet BioSeaLice skal undersøke hvordan elektriske gjerder kan påvirke lakselus og fungere som et effektivt tiltak for å redusere påslag av lakselus på oppdrettslaks. Prosjektet ledes av NORCE Norwegian Research Centre i samarbeid med Harbor AS.
Prestisjetung ERC-støtte til forskning på hvordan klimaet har påvirket oss mennesker3.12.2024 12:03:30 CET | Pressemelding
Det Europeiske Forskningsrådet (ERC) har gitt klimaforsker Margit Simon det prestisjefylte ERC Consolidator Grant. En drøm går dermed i oppfyllelse for Simon, som får 2,17 millioner euro til banebrytende studier av hvordan klima og miljø har påvirket menneskets utvikling.
Roboter sørger for gjenbruk av avfallet ditt26.11.2024 14:07:34 CET | Pressemelding
Vi kaster mye elektronikk som inneholder sjeldne metaller. NORCE-forskere vil utvikle roboter med kunstig intelligens som kan hente ut disse metallene. Slik kan sjeldne metaller gjenbrukes i nye produkter.