WWF Verdens naturfond

Har gjort Norge én million kvadratmeter villere

Del
WWF oppfordret i april det norske folk om å gjøre en innsats for pollinatorer ved å la gressklipperen stå og gresset gro. Nå er over én million kvadratmeter gitt tilbake til naturen, og det er registrert ville kvadratmeter fra små balkonger til selveste Slottsparken.
I en årrekke har Slottsgartneriet vært opptatt av å skape gode leveområder for de mange artene som lever i Slottsparken. I dag er rundt fem mål  avsatt til eng. Foto: Det kongelige hoff
I en årrekke har Slottsgartneriet vært opptatt av å skape gode leveområder for de mange artene som lever i Slottsparken. I dag er rundt fem mål avsatt til eng. Foto: Det kongelige hoff

– Det er helt fantastisk å se hvor stort engasjementet for naturens småsuperhelter er, og hvor mange som ønsker å gi pollinatorene i Norge gode og trygge leveområder, sier generalsekretær i WWF Verdens naturfond, Karoline Andaur. 

I skrivende stund er det registrert 1 256 107 ville kvadratmeterWWF sine nettsider. Det tilsvarer hele 176 fotballbaner.  

Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre noe. Engasjementet vi ser gir oss håp om at vi kan stoppe og reversere tapet av natur, hvis vi står sammen, sier Andaur. 

Insektene forsvinner 

I dag står hele én av tre insektarter i verden i fare for å dø ut. I Norge er hele 30 prosent av villbiene og 22 prosent av sommerfuglene oppført på rødlista for truede arter.   

Vi befinner oss midt i en akutt naturkrise, og derammer ikke bare ikoniske dyr som elefanter og pandaer, men også helt vanlige arter som mange tar for gitt. Insektene forsvinner i et alarmerende tempo, både i Norge og i andre deler av verden, sier Andaur.   

Årsakene til den dramatiske nedgangen er økt bruk av sprøytemidler, ødeleggelse av leveområder, klimaendringer og fremmede arter. 

– Mange har, på godt eller vondt, et forhold til insektene, men ikke alle vet hvor viktige de er for oss. Insektene utgjør selve bærebjelken i alle økosystemer. Det som påvirker dem, påvirker også oss. Endringene vi nå ser kan skape dominoeffekter ingen kan forutsi konsekvensene av fordi alt i naturen henger sammen, sier Andaur 

Slottet avgir 5 000 kvm til naturen 

WWFs oppfordring om å plante insektvennlige planter eller la naturen i parker og hager stå urørt, har skapt engasjement i hele landet. Både privatpersoner, bønder, borettslag og kommuner har avgitt kvadratmeter til naturen. Engasjementet er størst i fylker som Oslo, Viken og Vestland, men også i Rogaland, Innlandet og Vestfold og Telemark er det mange som ønsker å bidra for å ta vare på naturmangfoldet 

I år har også Det kongelige hoff registrert 5 000 kvadratmeter.  

For å få et større artsmangfold i Slottsparken etablerte Slottsgartneriet blomsterenger her i 2011. I dag har parken rundt fem mål med eng. Her vokser det en mengde ulike engblomster og andre vekster som gir gode leveforhold for insekter og gjemmesteder for fugleunger. Engene får vokse fritt og slås to ganger i året. 

– Det er så inspirerende å se hva Slottsgartneriet har fått til i Slottsparken. Ikke bare viser det at vi kan skape ekstra rom for naturen og artsmangfold midt i byen, blant asfalt og betong, men at vi på den måten også styrker folks tilgang på nærnatur med alle de positive effektene dette har for oss. Å sikre tilgang på nærnatur er faktisk et eget mål i naturavtalen og noe som kommer til å bli langt viktigere verden over i årene fremover, sier Andaur. 

Hans Majestet Kongen er beskytter for WWF Verdens naturfond.  

Hver kvadratmeter teller 

Alle som gjør en innsats for å bevare naturmangfoldet i hagene sine kan registrere antall kvadratmeter de avgir til naturen på WWFs nettsider, enten man planter insektvennlige blomster, klipper plenen sjeldnere eller legger til rette for pollinatorene på andre måter.  

– Sommeren har så vidt begynt, og det er så mye vi kan gjøre de neste månedene for å hjelpe pollinatorene våre. Ved å gjøre litt mindre hagearbeid og la mer av hagen vokse vilt, kan vi bidra til at bier, sommerfugler og blomsterfluer beholder matfatet sitt, og at den viktige rollen insektene spiller i økosystemet ivaretas, avslutter Andaur 

 

 

For henvendelser om WWFs kampanje «Gjør Norges hager villere», ta kontakt med presseansvarlig Elena Solberg på tlf.: 482 04 130. 
 
For henvendelser om Slottsparken, ta kontakt med Det kongelige hoff på pressetelefonen 911 73 952. 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

I en årrekke har Slottsgartneriet vært opptatt av å skape gode leveområder for de mange artene som lever i Slottsparken. I dag er rundt fem mål  avsatt til eng. Foto: Det kongelige hoff
I en årrekke har Slottsgartneriet vært opptatt av å skape gode leveområder for de mange artene som lever i Slottsparken. I dag er rundt fem mål avsatt til eng. Foto: Det kongelige hoff
Last ned bilde
Generalsekretær Karoline Andaur i WWF Verdens naturfond. Foto: Haakon Nordvik
Generalsekretær Karoline Andaur i WWF Verdens naturfond. Foto: Haakon Nordvik
Last ned bilde

Om WWF Verdens naturfond

WWF Verdens naturfond
WWF Verdens naturfond
Kristian Augusts Gate 7A
0164 Oslo

22 03 65 00http://www.wwf.no

WWF er en av verdens største miljøorganisasjoner. Vi jobber for å stanse dagens naturødeleggelser og skape en framtid der mennesker lever i harmoni med naturen. WWF har eksperter som jobber i mer enn hundre land for å beskytte naturen og ressursene som vi alle er så glad i og avhengig av: Skoger, ferskvann, hav, mat og dyr. Vi jobber for å bremse klimaendringene og for å stanse tapet av arter.

Følg pressemeldinger fra WWF Verdens naturfond

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra WWF Verdens naturfond på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra WWF Verdens naturfond

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom