UiT Norges arktiske universitet

Sju fra UiT skal lese fra Sannhets- og forsoningskommisjonens rapport

Del
I løpet av 35 timer skal hele rapporten om fornorskingen og uretten overfor samer, kvener og skogfinner leses opp høyt fra Nationaltheatrets hovedscene. To studenter, fire forskere og rektor Dag Rune Olsen representerer UiT Norges arktiske universitet.
UiTs rektor, Dag Rune Olsen, er en av de som skal lese fra Sannhets- og forsoningskommisjonens rapport.
UiTs rektor, Dag Rune Olsen, er en av de som skal lese fra Sannhets- og forsoningskommisjonens rapport.

Sannhets- og forsoningskommisjonen ble satt ned av Stortinget for å granske fornorskingen og uretten overfor samer, kvener og skogfinner, og for å foreslå tiltak som kan bidra til forsoning.

Skal lese i 35 timer

Torsdag 1. juni legger kommisjonen fram sin rapport for Stortinget. Fra klokka 13.00 og de neste 35 timene blir hele rapporten lest høyt fra Nationaltheatrets hovedscene og sendt direkte på NRK, i et samarbeid mellom Nationaltheatret, Kväänteatteri og Festspillene i Bergen. 

En rekke mennesker skal i løpet av disse timene bytte på å lese fra rapporten, og sju av disse representerer UiT: 

  • Dag Rune Olsen, rektor, leser 1. juni, ca kl. 17.25
  • Rune Sundelin, seksjonssjef, leser 1. juni, ca kl. 21.40
  • Torjer A Olsen, professor, leser 2. juni, ca kl. 00.40
  • Maren Irene Gåre Bakkevoll, student, leser 2. juni, ca kl. 03.20
  • Jonas Dahlberg Toft, leder Studentparlamentet, leser 2. juni, ca kl. 11.40
  • Astrid M. A. Eriksen, forsker Senter for samisk helseforskning, leser 2. juni, ca kl. 15.45
  • Ketil Zachariassen, professor og kommisjonsmedlem, leser 3. juni, ca kl. 01.15

Lyttedugnad

– UiT har et nasjonalt ansvar for å styrke kompetansen om og for samiske og kvenske forhold, gjennom vår utdanning, forskning og formidling. For oss er det derfor naturlig å bidra når Sannhets- og forsoningskommisjonen leverer sin endelige rapport. Det velger vi å gjøre blant annet gjennom dugnaden «Vi lytter!». Vi er derfor svært glade for at gode samarbeidspartnere ønsker å delta i lyttedugnaden gjennom å legge til rette for at så mange som mulig kan følge høytlesningen av rapporten, sier Dag Rune Olsen. 

Lytter på campusene og i byene

Ved campusene i Tromsø, Alta, Harstad og Narvik vil det være mulig å følge opplesningen av rapporten både torsdag 1. juni og fredag 2. juni. Det legges også til rette for lytting ved UiTs studiesteder i Kirkenes, Kabelvåg, Mo i Rana og Bodø.  

I tillegg er det et godt samarbeid med kommuner og næringsliv i UiTs vertsbyer, og det legges opp til at sendingen på NRK kan følges mange steder.

I tillegg til at Tromsø kommune er med på lyttedugnaden, så har næringsforeningene oppfordret det lokale næringslivet til å bli med.

Aurora kino Fokus i Tromsø åpner en sal på kinoen torsdag klokka 12 for overføring av høytlesningen av rapporten. Dørene stenges ikke før siste ord er lest fredag kveld.   

I Harstad åpner Harstad kommune rådhuset for lytting, samt oppfordrer kommunale enheter til å vise sendingen. Også der oppfordres næringslivet til å bidra ved å legge til rette for lytting. Det samme gjelder for vertsbyene Narvik og Alta.   

Butikker i UiTs vertsbyer vil få tilbud om klistremerke som viser at de er med på lyttedugnaden. De som har merket på døra viser sendinga fra NRK inne i butikken, fordi de selv skal lytte og gjerne inviterer kundene inn til det samme.  

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

UiTs rektor, Dag Rune Olsen, er en av de som skal lese fra Sannhets- og forsoningskommisjonens rapport.
UiTs rektor, Dag Rune Olsen, er en av de som skal lese fra Sannhets- og forsoningskommisjonens rapport.
Last ned bilde

Om UiT Norges arktiske universitet

UiT Norges arktiske universitet
UiT Norges arktiske universitet
Hansine Hansens veg 18
9019 Tromsø

77 64 40 00https://uit.no/

Følg pressemeldinger fra UiT Norges arktiske universitet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra UiT Norges arktiske universitet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra UiT Norges arktiske universitet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom