NIVA bidrar med relevant forskning i forhandlingene mot en global plastavtale

FN og medlemslandene har som mål å ferdigstille en internasjonal, bindende avtale innen utgangen av 2024.
Det er avgjørende at forskningsbasert kunnskap ligger til grunn for beslutningene som tas i denne prosessen, slik at avtalen blir gjennomførbar i praksis og ikke fører til negative sosiale, økonomiske og miljømessige konsekvenser.
Derfor har forskere fra hele verden og mange ulike fagretninger gått sammen i en koalisjon som skal bidra med faglige råd og kunnskap underveis.
Diskuterer mulige elementer i plastavtalen
I mars 2022 ble 175 land enige om å få på plass en internasjonal plastavtale innen utgangen av 2024 under FNs miljøforsamling i Nairobi. Dette markerer et historisk skille i kampen mot plastforurensing, og det er enighet om at det haster med tiltak på tvers av plastens livsløp.
Forhandlingene er allerede godt i gang, og det første av fem forhandlingsmøter fant sted i Uruguay i november 2022. Det andre forhandlingsmøtet startet i Paris 29. mai 2023.
I dette møtet vil medlemsland og representanter for sivilsamfunnet diskutere mulige elementer som kan inngå i et juridisk bindende internasjonalt instrument. En rapport med forslag fra 243 land og organisasjoner er grunnlag for diskusjonene.
Blant landene er det ulike meninger om hva avtalen bør inneholde. Mens over 50 land har sluttet seg til høyambisjonskoalisjonen lansert av Norge og Rwanda, ønsker flere land en avtale med frivillige tiltak og få forpliktende mål. Det er forventet at forhandlingsmøtet i Paris kan føre til enighet om å utvikle et førsteutkast med tekst til avtalen.
NIVA bidrar med relevant kunnskap
NIVA følger plastavtale-forhandlingene for å bidra til at kunnskapsbasert forskning ligger til grunn for beslutningene.
NIVA leder blant annet et toårig prosjekt som støtter opp om meningsfull deltagelse i forhandlingene, finansiert av Norad og gjennomført i samarbeid med Centre for International Environmental Law, Envioronmental Investigation Agency, og Centre for Environmental Justice and Development.
NIVA er også aktivt involvert med koordinering og deltakelse i forskerkoalisjonen for en velfungerende plastavtale (SCEPT), et nettverk av over 200 uavhengige forskere på ulike fagområder fra mer enn 40 land.
NIVA-forskerne Idun Rognerud og Emmy Nøklebye har fulgt forhandlingsprosessen tett og er til stede i Paris. Rognerud koordinerer SCEPT-sekretariatet og har ledet forskningsrapporter om mikroplast og bærekraftskriterier i plastavtalen for Nordisk Ministerråd. Nøklebye har ledet NIVAs samarbeid med FNs bosettelsesprogram om en rapport som utforsker rettferdig omstilling av uformelle gjenvinnings-sektorer, støttet av International Knowledge Hub Against Plastic Pollution (IKHAPP).
Gjennom disse samarbeidene bidrar NIVA med uavhengig, kunnskapsbasert, og relevant forskning som kan bidra til å utvikle bærekraftig løsninger for de globale miljøutfordringene vi står overfor.
Nøkkelord
Kontakter
Emmy NøklebyeForskerNorsk institutt for vannforskning
Tel:98215442emmy.noklebye@niva.noIdun RognerudForskerNorsk institutt for vannforskning
Tel:93848299idun.rognerud@niva.noBilder


Om NIVA
Norsk institutt for vannforskning (NIVA) er Norges viktigste miljøforskningsinstitutt for vannfaglige spørsmål, og vi arbeider innenfor et bredt spekter av miljø, klima og ressursspørsmål. Vår forskerkompetanse kjennetegnes av en solid faglig bredde, og spisskompetanse innen mange viktige områder. Vi kombinerer forskning, overvåkning, utredning, problemløsning og rådgivning, og arbeider på tvers av fagområder.
Følg pressemeldinger fra NIVA
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NIVA på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra NIVA
Dramatiske spor av Hans i vannmiljøer på Østlandet18.8.2023 11:07:57 CEST | Pressemelding
Vannkvaliteten i både Oslofjorden og en rekke av våre store innsjøer er påvirket av flommen etter ekstremværet Hans. Vi ser algeoppblomstringer både i ferskvann og saltvann, og Oslofjorden er blitt kaldere og mer grumsete.
Bidra til å redusere helserisiko fra algeoppblomstringer denne sommeren29.6.2023 08:00:00 CEST | Pressemelding
Med appen Bloomin’ Algae oppfordres innbyggere over hele Norge til å rapportere oppblomstringer av cyanobakterier (blågrønnalger) til Norsk Institutt for Vannforskning (NIVA). Oppblomstringene kan utgjøre stor helserisiko for mennesker så vel som hunder, storfe, fugl og fisk.
NIVA leder EU-prosjekt med betydelig potensial for miljøvennlig, blå vekst12.6.2023 11:41:51 CEST | Pressemelding
Prosjektet LOCALITY kan føre til gjennombrudd for utnyttelsen av mikroalger, gi nye algebaserte produkter og åpne spennende markedsmuligheter.
Nå kan det bli lettere å overvåke plastforurensning23.3.2023 10:12:15 CET | Pressemelding
En ny studie i anerkjente Nature viser hvordan overvåkning av plastforurensing kan bli bedre ved hjelp av harmoniserte metoder. Forskerne bak studien mener konseptet bør bli en viktig støtte for beslutningstakere.
Oppfordrer til handling for verdens skadede innsjøer22.3.2023 22:00:00 CET | Pressemelding
På en FN-konferanse i New York på Verdens vanndag 22. mars etterlyser forskere en rekke hastetiltak for å gjenopprette ødelagte ferskvannssjøer.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom