Sex og Politikk

Uganda med nådeløse angrep på menneskerettighetene

Del
I dag, mandag 29. mai, har Ugandas president Museveni undertegnet en lov med harde angrep på menneskerettighetene gjennom en lov som i utgangspunktet angriper landets skeive befolkning. Hvordan vil og bør Norge reagere?
President Museveni, Uganda, Foto: Russell Watkins
President Museveni, Uganda, Foto: Russell Watkins

Den nye loven åpner for å dømme menn som har sex med menn til døden. Angrepene på ytringsfriheten og organisasjonsfriheten er kanskje enda mer dramatiske. Loven forbyr organisasjoner og enkeltmennesker å arbeide for skeive rettigheter, og truer med straffer på inntil 20 års fengsel.

Dette skjer i en situasjon der Ugandas president kjemper for ikke å miste jobben. President Museveni kom til makta ved et militærkupp i 1986, og har siden da styrt med varierende grad av hård hånd. Han har nå helt klart mistet folkets støtte, og han ville ha tapt siste valg om det hadde vært gjennomført på rettferdig vis. Hans reaksjon på negative meningsmålinger var at han, to måneder før sist valg, arresterte motkandidaten Bob Wine.

Wines ungdomsparti gikk ut i gatene og protesterte, og i løpet av to døgn ble 54 av dem skutt og drept av politi og sikkerhetsstyrker. Daglig leder i Sex og Politikk, som til daglig jobber med seksuell og reproduktiv helse og rettigheter, Tor-Hugne Olsen reagerer sterkt på presidents godkjennelse av loven.

«For oss i Norge er det utenkelige at for eksempel Jonas Gahr Støre ville ha sørget for å arrestere Erna Solberg to måneder før valget, og i hvert fall ikke skyte og drepe 54 av Unge Høyre sine medlemmer. Likevel har Norge fortsatt å støtte Uganda, og når regimet nå ytterligere skjerper lovene mot frie ytringer og sivilt samfunn, så burde dette være dråpen,» mener Olsen.

«Lovene er først og fremst et angrep på landets skeive og rapportene om økende angrep, også fra enkeltindivider som føler at de har fått en marsjordre fra myndighetene er forferdelige. Oppskriften er velkjent: Det er minoritetene som tas når valg skal vinnes. Og beskjeden er klar, det som skjer med minoritetene kan også skje med motstanderne av regimet,» forklarer Olsen.

Norge sa i fra til Robert Mugabe og Zimbabwe

Dette er ikke første gang dette skjer. Når tidligere president Robert Mugabe i Zimbabwe mistet populariteten startet han en tilsvarende kampanje mot menneskerettigheter og demokrati, under dekke av å angripe uønskede minoriteter som skeive og hvite zimbabwere. Den gang var Norge tydelig i sin reaksjon.

Siden Mugabe ble sparket som president i 2017, har man ikke hatt en klar anti-rettighetsleder på samme måte som Mugabe var. Nå kan det altså se ut som om president Museveni trer inn i dette tomrommet.

«Skal Norge være mindre strenge med President Museveni, siden han er en tradisjonelt vest-vennlig leder, enn med Mugabe, som var en klar anti-vestlig og anti-demokratisk retoriker i sine siste år?» spør Olsen, med tydelig adresse til norske myndigheter. Han forsetter:

«Da tilsvarende lov ble foreslått i Uganda for ti år siden, reagerte Norge sterkt, og i 2014 truet regjeringen med å holde tilbake bistand. Man kan undre seg hvorfor Norges reaksjoner den siste måneden har vært så mye mildere enn de var den gangen, til tross for at det som skjer nå er verre enn da.

Lovforslag som lignet det som kom i Uganda lå også klare i parlamentene i Etiopia og Zambia den gangen. Etter reaksjonene i Uganda «forsvant» disse forslagene,» uttaler Olsen.

"Det er viktig at Norge reagerer sterkt" 

Lederen i Sex og Politikk mener at siden den gang har motkreftene mot menneskerettigheter jobbet hardt, og særlig ser man en trend der angrepene på seksuelle og kjønnsminoriteter er koordinert i angrep ledet fra reaksjonære kirkesamfunn i USA og Russland. Disse legger store ressurser bak angrepene på seksuelle rettigheter, og spesielt på kjønnsmangfold. Der er derfor viktig at Norge reagerer sterkt, mener Olsen.

«De fleste land i Afrika har regjeringer som er valgt av sitt folk, som i hovedsak jobber for utvikling og rettigheter, inkludert også seksuelle rettigheter. La skattepengene våre gå til disse og ikke til Uganda som over tid har vist at pengene går til å holde en sterk mann ved makta, ikke til å drive utvikling,» oppfordrer Olsen.

Han mener at i disse landene har vi og sterke organisasjoner som driver kampen for skeives rettigheter framover.

«Samtidig har vi reaksjonære organisasjoner, særlig i religiøse samfunn, som med støtte fra konservative krefter i USA og Russland, ønsker å kopiere det som skjer i Uganda. Begge disse gruppene følger nøye med på reaksjonene på det som har skjedd i Uganda. Norges reaksjon er med på å forme det som vil skje framover i nabolandene, særlig de landene hvor vi nyter stor respekt,» uttaler Olsen.

«Norge må stille seg fremst i kampen for menneskerettigheter, også de kontroversielle som kampen for skeives rettigheter. Denne kampen må inkludere sterk fordømmelse av det som skjer i Uganda, og klar beskjed om at det vil få konsekvenser for den form samarbeidet framover vil ha,» avslutter Tor-Hugne Olsen, daglig leder i foreningen Sex og Politikk.

Privat til redaksjonen:

For ytterligere kommentarer, ta kontakt med daglig leder Tor-Hugne Olsen på telefon 488 42 771

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

President Museveni, Uganda, Foto: Russell Watkins
President Museveni, Uganda, Foto: Russell Watkins
Last ned bilde

Lenker

Om Sex og Politikk

Sex og Politikk
Sex og Politikk
Christian Krohgs gate 34
0186 Oslo

22 11 55 13https://sexogpolitikk.no/

Sex og Politikk er en ideell og partipolitisk uavhengig medlemsorganisasjon som jobber for å styrke og informere om seksuell og reproduktiv helse og rettigheter, både i Norge og internasjonalt.

Sex og Politikk er det norske medlemmet i International Planned Parenthood Federation (IPPF) som er den største organisasjonen for SRHR internasjonalt, med nasjonale organisasjoner i mer enn 119 land i tillegg til Norge.

Seksuell og reproduktiv helse og rettigheter (SRHR) handler blant annet om å kunne bestemme om og når man vil ha barn, om å få informasjon om og tilgang på sikker, moderne og billig prevensjon, om rett til trygg og lovlig abort og om rett og mulighet til å praktisere sin seksuelle orientering og kjønnsidentitet uten straffeforfølgelse eller fordømmelse.

Følg pressemeldinger fra Sex og Politikk

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Sex og Politikk på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Sex og Politikk

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom