Naturvernforbundet

Nabolagsmarked over hele landet

Del
Lørdag 3. juni arrangeres det over 100 nabolagsmarkeder over hele landet. Naturvernforbundet står bak initiativet som sørger for nytt liv til tusenvis av produkter.
Foto: Fartein Rudjord
Foto: Fartein Rudjord

Mange av oss har alt for mange ting. I dag står privat forbruk for over 60 % av de menneskeskapte klimagassutslippene globalt, med nordmenn som noen av de største forbrukerne. På verdensbasis blir så lite som 9 % av ressursene gjenbrukt.

Dette ønsker Naturvernforbundet å gjøre noe med. Derfor arrangerer vi for andre år på rad det miljøvennlige initiativet Nabolagsmarked. Over hele landet bytter små og store ting eiere, og produkter som ellers ville bli kastet eller støve ned på loftet, får nytt liv.

- Nabolagsmarked er både et enkelt miljøtiltak, en fin møteplass og et godt alternativ til shopping. Det bidrar til at tingene våre brukes lenger og reduserer behovet for å kjøpe nytt. Et Nabolagsmarked er dessuten enkelt for alle å arrangere utenfor sitt hjem, forklarer prosjektleder i Naturvernforbundet Janne Gillgren.

Om tingene byttes, selges eller gis bort velger arrangørene selv. Alt må være helt, rent og fungere som det skal.

-  En drill brukes faktisk bare 12 minutter i gjennomsnitt i løpet av sin levetid! Og de færreste bruker kantklipper, stikksag eller høytrykksspyler daglig. Samtidig fører produksjonen av nye ting til enorme utslipp og naturinngrep. Dette er en stor trussel for klimaet, bekrefter Gillgren.

Dette støttes av en rapport utført av Naturvernforbundets svenske søsterorganisasjon, Naturskyddsforeningen. Den viser at om du kjøper én ny sofa, har den samme klimaavtrykk som om du kjøpte seks brukte. For seng, er det samme tallet syv.

- Naturvernforbundet ønsker å gjøre det lettere å ta miljøvennlige valg i hverdagen. Å bidra til at ting vi allerede har produsert, er i bruk lengst mulig, er et svært viktig klimatiltak som alle kan gjøre, avslutter Gillgren.

Ta gjerne kontakt for mer informasjon om arrangementer i ditt distrikt!

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Foto: Fartein Rudjord
Foto: Fartein Rudjord
Last ned bilde
Foto; Fartein Rudjord
Foto; Fartein Rudjord
Last ned bilde
Foto: Fartein Rudjord
Foto: Fartein Rudjord
Last ned bilde

Dokumenter

Om Naturvernforbundet

Naturvernforbundet
Naturvernforbundet
Mariboes gate 8
0183 Oslo

(+47) 23 10 96 10https://naturvernforbundet.no/

Naturvernforbundet ble grunnlagt i 1914 og er Norges eldste natur- og miljøvernorganisasjon. Vi er en demokratisk medlemsorganisasjon med over 37 000 medlemmer og rundt 100 fylkeslag og lokallag i hele landet.

Naturvernforbundet jobber med et bredt spekter av saker innen miljø- og naturvern, men spesielt med områdene naturvern, klima, energi og samferdsel. 

Følg pressemeldinger fra Naturvernforbundet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Naturvernforbundet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Naturvernforbundet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom