Frende Forsikring

Pass på: Flere på veiene øker faren for ulykker

Del
Alt tyder på at nordmenn forbereder seg til en sommer på veiene. Siden påske har salget av forsikringer til bobil, campingvogn, moped og MC skutt i været.
Det er langt flere MC-førere på veiene nå enn for få uker siden. Pass på i blindsona!
Det er langt flere MC-førere på veiene nå enn for få uker siden. Pass på i blindsona!

Ta det med ro og se deg om en ekstra gang når du kjører i ukene framover. Det sier fagsjef på motor i Frende Forsikring, Roger Ytre-Hauge. 

  • MC-forsikringer har økt med 357 prosent sammenlignet med før påske  
  • Bobilforsikringer har økt med 268 prosent sammenlignet med før påske 
  • Mopedforsikringer har økt med 166 prosent sammenlignet med før påske 
  • Campingvognforsikringer har økt med 143 prosent sammenlignet med før påske
    (Kilde: Frende Forsikring)  

- Nå vil alle som eier MC og moped ut og nyte været, og da må du som sitter i bil huske på at disse plutselig dukker opp i blindsona. Du har sett få av dem i løpet av vinteren, så husk å omstille, sier fagsjefen. 

- Når det er kø er det også viktig å huske at de som kjører MC kan legge seg mellom køfeltene og kjøre litt fortere enn bilene. Det må du være oppmerksom på hvis du skal bytte felt i køen, sier han. 

Skrekksommeren 2022 
I løpet av de første seks månedene i 2022 omkom dobbelt så mange som første halvår i 2021 på norske veier. 21 mennesker mistet livet i trafikken i mai måned. Det var den verste ulykkesmåneden på seks år. Fem av disse var MC-førere, viser tallene fra Statens Vegvesen. 

- Jeg håper vi slipper å se så høye tall i år. Hvis alle kjører fornuftig, følger med på veien og tar hensyn til hverandre har de bidratt til at tallene forhåpentlig blir lavere denne sommeren, sier Roger Ytre-Hauge. 

Også de som kjører to-hjuling må tenke seg om når de kjører nå. 

- Ikke bli for ivrig. Husk på at kjøreferdighetene dine er rustne etter vinteren, så ikke kast deg ut i det. Følg fartsgrensa og husk på at du ikke alltid er like lett å se for bilistene, sier han. 

- Pust med magen 
Samtidig som to-hjulingene gjør sitt inntog på veiene kommer en rekke bobiler og campingvogner ut av vinterdvalen. 

- Disse må du også ta hensyn til. Ikke bli sint hvis du ligger bak en som kjører sakte. Ta det med ro og tenk sikkerhet først. Du må ikke forbi for enhver pris og hvis det skjer noe er ikke de sparte sekundene mye verdt. Pust med magen, sier Frendes bilekspert. 

- På samme måte må de som kjører bobil eller har campingvogn med på veien vise hensyn. Mange blir irritert når de ligger bak, så bruk de mulighetene du har til å slippe folk forbi. Det er kjedelig å kjøre inn til siden og stoppe opp når du først er i drivet, men det må til innimellom, sier han. 

Stor mengde påregistreringer 
I september i fjor ble det mulig med såkalte på- og avregistreringer av kjøretøyet ditt. Det betyr at du ikke lenger trenger å levere inn skiltene til en trafikkstasjon hvis du ikke skal bruke kjøretøyet, for eksempel i vinterhalvåret. Nå beholder du dem selv og forteller forsikringsselskapet ditt når du skal ut på veien igjen. 

- Dette har mange fått med seg og det gjør det enklere for folk. Vi ser at mange eiere av bobiler, motorsykler, mopeder og veteranbiler kontakter oss nå for å påregistrere kjøretøyet sitt for sommeren, sier Ytre-Hauge. 

Mange velger bilferie i sommer 
Fagsjefen tror trykket på norske veier vil holde seg høyt i månedene framover. En fersk undersøkelse Norstat har gjort blant 1000 nordmenn viser at halvparten av oss skal bruke bilen som hovedtransportmiddel til sommerferien sin. 

- I Trøndelag er tallet hele 60 prosent. Møre og Romsdal og Innlandet følger rett bak. Færrest skal bruke bilen i Troms og Finnmark. Det er all grunn til å passe på og ikke stresse bak rattet denne sommeren, sier Ytre-Hauge. 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Det er langt flere MC-førere på veiene nå enn for få uker siden. Pass på i blindsona!
Det er langt flere MC-førere på veiene nå enn for få uker siden. Pass på i blindsona!
Last ned bilde
Pust med magen hvis du havner i kø og sjekk blindsona før du skifter fil. Foto: Shutterstock.
Pust med magen hvis du havner i kø og sjekk blindsona før du skifter fil. Foto: Shutterstock.
Last ned bilde
Roger Ytre-Hauge, fagsjef motor, Frende Forsikring.
Roger Ytre-Hauge, fagsjef motor, Frende Forsikring.
Last ned bilde

Om Frende Forsikring

Frende Forsikring
Frende Forsikring
Jonsvollsgaten 2
5011 Bergen

55 15 36 00https://www.frende.no

Frende Forsikring har noen av Norges mest fornøyde forsikringskunder. Vi bryr oss litt ekstra om deg, ditt og dine! 

Helnorske Frende eies av solide sparebanker og brannkasser og har rådgivere landet rundt. Vi har over 300 ansatte ved hovedkontoret i Bergen, og rundt 270.000 privat- og bedriftskunder med forsikringsløsninger innen skadeforsikring og livsforsikring.