Litauens parlamentspresident besøker Stortinget

Del

Parlamentspresidenten i Litauens parlament Seimas, Viktorija Čmilytė-Nielsen, kommer på offisielt besøk til Norge mandag 29.-30 mai. Besøket er et offisielt besøk til Stortinget. Se informasjon om presseakkreditering nederst i saken.

Stortingspresident Masud Gharahkhani (t.v.) var i Litauen i august i fjor. Nå kommer Litauens parlamentspresident  Viktorija Čmilytė-Nielsen (i blått i midten) til Norge. Her er de sammen med sine nordiske og baltiske kollegaer i Rukla, hvor en del av NATO-operasjonen Enhanced Forward Presence holder til. Foto: Stortinget
Stortingspresident Masud Gharahkhani (t.v.) var i Litauen i august i fjor. Nå kommer Litauens parlamentspresident Viktorija Čmilytė-Nielsen (i blått i midten) til Norge. Her er de sammen med sine nordiske og baltiske kollegaer i Rukla, hvor en del av NATO-operasjonen Enhanced Forward Presence holder til. Foto: Stortinget

Stortingspresident Masud Gharahkhani vil ta imot Čmilytė-Nielsen på Løvebakken tirsdag 30. mai.

− Jeg er glad for å kunne ta imot min venn og kollega fra parlamentet i Litauen. Båndene mellom våre folk og parlamenter er sterke, og det er veldig positivt at Viktorija Cmilyte-Nielsen kommer på offisielt besøk til Stortinget og Oslo, sier stortingspresident Masud Gharahkhani.

De to har møtt hverandre en rekke ganger tidligere.

− Jeg var i Litauen i forbindelse med et NB8-møte i august i fjor. Da besøkte jeg også de norske styrkene i Rukla, som er en del av NATOs forsterkede militære nærvær i Litauen. Jeg takket dem for innsatsen de gjør for europeisk sikkerhet og for å forsvare våre demokratiske verdier, sier Masud Gharahkhani.

Felles støtte til Ukraina

Russlands angrepskrig i Ukraina, støtten til de demokratiske kreftene i Belarus og energisikkerhet er blant temaene som blir viktige under besøket.

− Vi står sammen for Ukraina og deres heroiske kamp mot russisk aggresjon og for frihet og demokrati. Våre land er allierte i NATO og partnere i det nordisk-baltiske samarbeidet, sier stortingspresidenten.

Under oppholdet i Oslo, skal Čmilytė-Nielsen blant annet også i audiens på Slottet, møte medlemmer av utenriks- og forsvarskomitéen og treffe litauere i Norge. Mange litauere bor og jobber i Norge, og de utgjør nå den nest største gruppen innvandrere.  

Fotomuligheter

11:55: Ankomst Løvebakken
12:00: Møte med stortingspresidenten, 
12:30: Signering gjestebok og foto foran flaggene

Akkreditering for presse

Journalister og fotografer, som ikke er medlemmer av presselosjen, og som ønsker å overvære besøket, bes vennligst gi beskjed til presse@stortinget.no innen tirsdag 30. mai klokken 08:00. Seneste oppmøte på Løvebakken 30. mai er klokken 11:25.

Kontakter

Pressevakt(Vennligst ring, ikke send sms.)

Pressevakt for presidentskap, direktør og øvrig administrativ ledelse er bemannet på telefon kl. 07.30–20.00 på hverdager og lørdag og søndag kl. 11.00–20.00. E-post leses hverdager 07.30–16.30.

Tel:+47 920 10 681presse@stortinget.no