Dyrevernalliansen

Enighet om lakseskatt kan hjelpe fiskene

Del
Regjeringspartiene Arbeiderpartiet og Senterpartiet inngår forlik med Venstre og Pasientfokus om et nytt skatteopplegg for oppdrettsnæringen. I det nye opplegget foreslås det også å se på hvordan fiskevelferden kan styrkes.
Foto: Rudolf Svensen
Foto: Rudolf Svensen

Kommunikasjonsleder Live Kleveland i Dyrevernalliansen er positivt overrasket over at forliket om ny skatt inkluderer flere grep som kan bedre fiskens velferd og bidra til høyere overlevelse.

– Dyrevernalliansen har lenge etterlyst direkte incentiver for å fremme fiskevelferd, rettet mot aktørene i oppdrettsnæringen. Derfor er vi glade for at skatteforliket inkluderer en enighet om å utrede og vurdere dødelighet som en ny indikator i trafikklyssystemet, sier Kleveland.

Endelig fokus på fisken

– I den store debatten om «lakseskatt» har det vært altfor mye snakk om skatt og altfor lite snakk om laks. Fiskevelferden i oppdrettsnæringen er uholdbart dårlig, og årlig dør over 50 millioner laks i norske oppdrettsmerder. Derfor er vi glade for å se at skatteforliket inkluderer en enighet om å se på hvordan fiskevelferden kan bedres og hvordan dødeligheten kan reguleres, sier Kleveland.

Regulering av produksjonsvekst i oppdrettsnæringen dreier seg i dag utelukkende om kontroll med lakselus. Dette har ført til en hurtig utvikling av nye behandlingsmetoder som har skapt store utfordringer for fiskevelferden. Åpne merder i sjø har stort lusepress, og det er derfor behov for å stimulere næringen til å ta i bruk preventive tiltak.

Muliggjør bedre fiskevelferd og samtidig vekst

På oppdrag fra Dyrevernalliansen har Menon Economics og Nofima nylig utredet virkemidler for redusert dødelighet i oppdrettsnæringen. I rapporten anbefales det å supplere dagens trafikklyssystem for lus med et eget trafikklys for dødelighet på lokalitetsnivå. Kleveland håper at regjeringen vil vurdere nettopp en slik modell.

– Det er i både samfunnets og næringens interesse å sørge for at flere laks overlever. At en av fem laks dør før den havner på tallerkenen er tragisk for dyrene, et stort ressurssvinn for samfunnet, og ikke minst et stort økonomisk tap for næringen. Konklusjonen fra Menon og Nofima er at det er fullt mulig å redusere dødeligheten, samtidig som næringen får fortsette veksten, sier Kleveland.

FAKTABOKS

I Fiskehelserapporten 2022 fastslår Veterinærinstituttet at dødeligheten hos norsk oppdrettslaks igjen er rekordhøy. Hele 56,7 millioner laks døde i sjøfasen i løpet av 2022, og gjennomsnittlig dødelighet i næringen var på 16,1 prosent. 

Menon Economics og Nofima har i fellesskap avdekket at 60-70% av oppdrettsselskapene har lavere dødelighet enn gjennomsnittet. Det er noen som har betraktelig høyere dødelighet enn andre, som drar opp gjennomsnittet. I rapporten er konklusjonen at det vil lønne seg samfunnsøkonomisk å regulere oppdrettsselskapenes vekst basert på dødelighet.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Foto: Rudolf Svensen
Foto: Rudolf Svensen
Last ned bilde

Lenker

Om Dyrevernalliansen

Dyrevernalliansen
Dyrevernalliansen
Brenneriveien 7
0182 Oslo

22 20 16 50https://dyrevern.no

Dyrevernalliansen hjelper dyrene som trenger det aller mest i intensivt landbruk, fiskeoppdrett, pelsindustrien og dyreforsøk.

Følg pressemeldinger fra Dyrevernalliansen

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Dyrevernalliansen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Dyrevernalliansen

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom