Enighet om lakseskatt kan hjelpe fiskene

Kommunikasjonsleder Live Kleveland i Dyrevernalliansen er positivt overrasket over at forliket om ny skatt inkluderer flere grep som kan bedre fiskens velferd og bidra til høyere overlevelse.
– Dyrevernalliansen har lenge etterlyst direkte incentiver for å fremme fiskevelferd, rettet mot aktørene i oppdrettsnæringen. Derfor er vi glade for at skatteforliket inkluderer en enighet om å utrede og vurdere dødelighet som en ny indikator i trafikklyssystemet, sier Kleveland.
Endelig fokus på fisken
– I den store debatten om «lakseskatt» har det vært altfor mye snakk om skatt og altfor lite snakk om laks. Fiskevelferden i oppdrettsnæringen er uholdbart dårlig, og årlig dør over 50 millioner laks i norske oppdrettsmerder. Derfor er vi glade for å se at skatteforliket inkluderer en enighet om å se på hvordan fiskevelferden kan bedres og hvordan dødeligheten kan reguleres, sier Kleveland.
Regulering av produksjonsvekst i oppdrettsnæringen dreier seg i dag utelukkende om kontroll med lakselus. Dette har ført til en hurtig utvikling av nye behandlingsmetoder som har skapt store utfordringer for fiskevelferden. Åpne merder i sjø har stort lusepress, og det er derfor behov for å stimulere næringen til å ta i bruk preventive tiltak.
Muliggjør bedre fiskevelferd og samtidig vekst
På oppdrag fra Dyrevernalliansen har Menon Economics og Nofima nylig utredet virkemidler for redusert dødelighet i oppdrettsnæringen. I rapporten anbefales det å supplere dagens trafikklyssystem for lus med et eget trafikklys for dødelighet på lokalitetsnivå. Kleveland håper at regjeringen vil vurdere nettopp en slik modell.
– Det er i både samfunnets og næringens interesse å sørge for at flere laks overlever. At en av fem laks dør før den havner på tallerkenen er tragisk for dyrene, et stort ressurssvinn for samfunnet, og ikke minst et stort økonomisk tap for næringen. Konklusjonen fra Menon og Nofima er at det er fullt mulig å redusere dødeligheten, samtidig som næringen får fortsette veksten, sier Kleveland.
FAKTABOKS
I Fiskehelserapporten 2022 fastslår Veterinærinstituttet at dødeligheten hos norsk oppdrettslaks igjen er rekordhøy. Hele 56,7 millioner laks døde i sjøfasen i løpet av 2022, og gjennomsnittlig dødelighet i næringen var på 16,1 prosent.
Menon Economics og Nofima har i fellesskap avdekket at 60-70% av oppdrettsselskapene har lavere dødelighet enn gjennomsnittet. Det er noen som har betraktelig høyere dødelighet enn andre, som drar opp gjennomsnittet. I rapporten er konklusjonen at det vil lønne seg samfunnsøkonomisk å regulere oppdrettsselskapenes vekst basert på dødelighet.
Nøkkelord
Kontakter
Live KlevelandKommunikasjonsleder
Tel:906 85 738live@dyrevern.noBilder

Lenker
Om Dyrevernalliansen
Dyrevernalliansen hjelper dyrene som trenger det aller mest i intensivt landbruk, fiskeoppdrett, pelsindustrien og dyreforsøk.
Følg pressemeldinger fra Dyrevernalliansen
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Dyrevernalliansen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Dyrevernalliansen
Stortinget sviktet dyrene2.4.2025 06:48:42 CEST | Pressemelding
– På vegne av alle som er glade i dyr er vi utrolig skuffet over mangelen på handlekraft i behandlingen av dyrevelferdsmeldingen, sier kommunikasjonsleder Live Kleveland i Dyrevernalliansen, som lover fortsatt kamp for mer plass til griser, færre forsøksdyr og færre døde oppdrettslaks.
Fiskehelserapporten avslører alvorlige utfordringer – myndighetene må ta grep11.3.2025 11:06:21 CET | Pressemelding
Årets fiskehelserapport viser at oppdrettsnæringen har hatt en liten nedgang i dødelighet i sjøfasen. Likevel er dødeligheten fortsatt høy, med opptil 22 % i noen områder. Dette er langt fra bærekraftig.
Setter dyrevelferden først i en bransje under press10.3.2025 12:31:44 CET | Pressemelding
Til tross for store utfordringer i svinenæringen, viser noen bønder at det er mulig å drive grisehold med dyrevelferd i fokus. Bjerke Gård i Revetal har nå fått Dyrevernmerket – Norges matmerke for bedre dyrevelferd. Dette betyr mer plass, tilgang til uteområder, myke liggeplasser og et liv der grisene får utfolde seg.
Først i Norge: Melk fra kuer som får beholde kalvene sine29.1.2025 11:15:45 CET | Pressemelding
Nå lanseres Norges første dyrevernmerkede drikkemelk fra kuer som får beholde kalvene sine. Dette markerer et viktig skritt for dyrevelferden i norsk melkeproduksjon – og for første gang er slik melk å få kjøpt i dagligvarebutikker.
Gjennombrudd: Oljefondet stiller krav til dyrevelferd21.1.2025 12:42:48 CET | Pressemelding
Oljefondet forventer nå at selskapene de investerer i følger internasjonale retningslinjer for dyrevelferd. Dette er et viktig gjennombrudd, og Dyrevernalliansen ser det som et stort skritt i riktig retning.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom