Lovende resultat for varsling av planteplankton i Barentshavet

Filippa Fransner er forsker ved Universitetet i Bergen og Bjerknessenteret, og har i lang tid jobbet med modellering av næringssalter i Barentshavet og utvikling av klimavarsling av planteplankton, spesielt i tilknytning til den store forskningskampanjen Arven etter Nansen.
Sammen med kolleger fra UiB, NORCE, Nansensenteret og Bjerknessenteret, har hun nylig publisert en studie som viser at det er mulig å varsle mengden plankton i Barentshavet fem år frem i tid. Nøkkelen ligger i havstrømmene som bringer med seg varme og næringssalter.
Sjøis i nord og næringssalter i sør
Resultatene viser at det er hovedsakelig to forskjellige mekanismer som gjør det mulig å varsle oppblomstring:
I det nordlige Barentshavet, handler det om varsling av utbredelsen av sommerisdekket. Hvor utbredt sommerisdekket er avgjør hvor mye sollys som slipper inn i sjøisen, og skaper en tilsvarende oppblomstring av planteplankton.
Varslingsmekanismen for sommerisdekket er allerede veletablert gjennom varslingsmodellen NorCPM (Norwegian Climate Prediction Model). De nye resultatene viser at dette også gir mulighet til å varsle planteplankton, ettersom det er sammenfall mellom resultatene og satellittobservasjoner av plankton.
I de sørlige delene av Barentshavet, der det i dag ikke er sjøis, er det derimot tilførselen av næringssalter i de innstrømmende vannmassene, som har betydning for oppblomstringen.
Fordi vannet forflytter seg i en kjent hastighet oppover langs norskekysten inn mot Barentshavet, kan man med noen års mellomrom varsle pulser av varmere og mindre næringsrike, eller kaldere og mer næringsrike vannmasser inn i Barentshavet.
Et blandebatteri fra Skottland, Island og Grønland
Hvor mye varmt vann som driver oppover langs Norskekysten og inn i Barentshavet, har en sammenheng med et fenomen i havområdet sørøst for Grønland. I havområdet sør for Island, nordvest for Skottland og sørøst for Grønland, finner vi Irmingerhavet og Islandsbassenget.
Her finnes en havstrøm som går i en stor virvel – det oseanografene kaller den subpolare gyren.
– Man kan kalle dette for et stort blandebatteri. Hvor stor gyren er, avgjør hvor mye varmt eller kaldt vann som får slippe inn i havstrømmen nordover mot Barentshavet og Arktis, sier Marius Årthun, medforfatter og forsker ved UiB og Bjerknessenteret
Les mer her: Bjerknessenteret – Lovende varsling av planteplankton i Barentshavet
Nøkkelord
Kontakter
Gudrun SylteKommunikasjonslederBjerknessenteret for klimaforskning
Tel:40856457gudrun.sylte@uib.noBilder


Om Bjerknessenteret for klimaforskning
Følg pressemeldinger fra Bjerknessenteret for klimaforskning
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Bjerknessenteret for klimaforskning på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Bjerknessenteret for klimaforskning
Berggrunn nådd på Grønlandsisen28.7.2023 12:03:33 CEST | Pressemelding
21. juli 2023 nådde EGRIP (The East Greenland Ice-Core Project) berggrunnen etter å ha boret gjennom 2670 meter med is på isstrømmen i Nordøst-Grønland. Dette er første gang en dyp iskjerne er boret gjennom en isstrøm, og funnene er eksepsjonelle.
Jaktar på litterært gull1.6.2023 13:00:00 CEST | Pressemelding
Banebrytande samarbeid mellom LitFestBergen, UiB og Rafto om klimakonkurranse.
Kunst møter klimaforskning under One Ocean Week12.4.2023 19:42:34 CEST | Pressemelding
Kunst kan gjøre klimaendringer lettere å ta inn over seg. Som del av et forskningsprosjekt vises klimakunst fra Grønland og Stillehavet i en ny utstilling på Kode.
Rebekka Borsch utnemnd til ny styreleiar i Bjerknessenteret13.3.2023 14:20:17 CET | Pressemelding
Framhever viktigheita av eit utstrakt samarbeid med samfunn og næringsliv.
H.K.H. Kronprins Haakon besøker Bjerknessenteret for klimaforskning9.3.2023 12:20:07 CET | Presseinvitasjon
Onsdag 15. mars kl 1030- 1145 besøker H.K.H. Kronprins Haakon Bjerknessenteret for klimaforskning. Kronprinsen møter igjen forskere Kronprinsen samtalte med på Grønlandsisen i fjor sommer.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom