Blå Kors

Vi er bekymret for økningen i kokainbruk

Del
-Tallene fra Ung i Oslo-undersøkelsen bekrefter våre erfaringer og bekymringer rundt kokainbruk, og nå haster det med å iverksette forebyggende tiltak for å stanse utviklingen, sier leder for forebygging i Blå Kors, Camilla Lunde.

Undersøkelsen viser at bruken av kokain på videregående skoler i Oslo de siste fem årene har økt fra tre, til hele åtte prosent.

-Oslo er ofte først ut med trender blant unge, og vi må sørge for at denne negative utviklingen ikke sprer seg flere steder i landet, sier Lunde.

Ruskompetansen må løftes

Tall fra Ipsosundersøkelser som Blå Kors gjennomførte i 2022, viser at 34% av foreldre er lite, eller ikke fornøyd med skolens forebyggende tiltak knyttet mot illegale rusmidler. Tallene viser også at 56 % av ungdom mener at skolen burde ha mer rusundervisning.

-Vi har det siste halvåret opplevd en økning i antall henvendelser fra skoler som etterlyser kompetanse for å drive forebyggende arbeid innen narkotiske stoffer, og da spesielt rettet mot kokain. Blå Kors har vi utviklet ulike verktøy for denne gruppen: 

Undervisningsopplegg om rusmidler for ungdom - Blå Kors ressursbank (blakors.no)

Snakkekort: start gode samtaler om rus, mobbing, psykisk helse og mer (blakors.no)

Foreldres rolle

- Foreldre er barnas viktigste rollemodeller og har stor innflytelse på barnas rusbruk. Vi må lese oss opp, og snakke om narkotika hjemme. Vi må sørge for at barna våre kjenner til farer og konsekvenser ved bruk, og vi må følge med- og følge dem opp, sier Lunde.

FAKTA OM KOKAIN:

(FHI sin spørreundersøkelse i vinter viste at kokainbruken blant unge i Norge (15-30 år) på landsbasis, har økt fra 2, 9% i 2018 til 4,7% i 2022. Dette er en økning på 1,8%. I Oslo er økningen på hele 5%)

Kokain er det rusmidlet som er mest psykisk avhengighetsskapende. Andre bivirkninger kan være depresjon, angst, krampeanfall, hjertearytmier, hjerneblødning og hypertermi (høy kroppstemperatur). Det kan også oppstå hull i neseskilleveggen dersom man sniffer mye kokain. Menn som bruker kokain regelmessig, kan også utvikle impotens. Kokain kan svekke dømmekraften og impulskontrollen, og noen opplever psykose og forvirring. Noen kan også få syns- og hørselshallusinasjoner og bli paranoide. I tillegg erfarer noen å bli aggressive og voldelige dersom de bruker kokain i kombinasjon med alkohol.

 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Om Blå Kors

Blå Kors
Blå Kors
Storgata 38
0182 Oslo

22 03 27 40http://www.blakors.no

I Blå Kors jobber vi med forebyggende tiltak, spesielt rettet mot barn og unge, samt behandling og oppfølging etter behandling. Rus er en av våre største samfunnsutfordringer og Blå Kors har i over hundre år gjort en viktig innsats i Norge for å hjelpe personer som er direkte eller indirekte rammet.

Blå Kors eier og driver 54 virksomheter fordelt over store deler av Norge. Vi har behandlingsinstitusjoner, poliklinisk virksomhet, arbeid for barn og unge, videregående skoler, gatenære tiltak, boligsentre, lokale stiftelser og foreninger med mer.

Følg pressemeldinger fra Blå Kors

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Blå Kors på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Blå Kors

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye