Stortinget

Stortinget og det ukrainske parlamentet har inngått avtale om samarbeid

Del

Avtalen om å videreutvikle demokratisamarbeidet mellom de to nasjonalforsamlingene ble i dag signert under det offisielle besøket av den ukrainske parlamentsformannen, Ruslan Stefantsjuk.

− Med denne avtalen uttrykker vi sterk solidaritet med ukrainernes heltemodige frihetskamp og det ukrainske folkets suverenitet, sier stortingspresident Masud Gharahkhani som signerte avtalen med Ukrainas parlamentsformann Ruslan Stefantsjuk.
− Med denne avtalen uttrykker vi sterk solidaritet med ukrainernes heltemodige frihetskamp og det ukrainske folkets suverenitet, sier stortingspresident Masud Gharahkhani som signerte avtalen med Ukrainas parlamentsformann Ruslan Stefantsjuk. Peter Mydske/Stortinget

− Et demokrati trenger en velfungerende nasjonalforsamling. Formålet med avtalen er å bidra til å understøtte nøkkelrollen det ukrainske parlamentet har i å sikre Ukrainas frihet, selvstendighet og demokrati, sier stortingspresident Masud Gharahkhani.  

− Samtidig ønsker Stortinget å lære av Verkhovna Rada, ikke minst om hvordan man driver en nasjonalforsamling i krisetid, legger han til.

I solidaritet med Ukrainas kamp for frihet

Ukraina står midt i en angrepskrig. Gharahkhani understreker at det i en slik situasjon er viktig å ha et velfungerende demokrati.

− Med denne avtalen uttrykker vi sterk solidaritet med ukrainernes heltemodige frihetskamp og det ukrainske folkets suverenitet, sier stortingspresident Masud Gharahkhani.

Les avtalen her (PDF).

Konsultasjoner, utveksling og besøk

Intensjonsavtalen strekker seg fra 2023 til 2027. Parlamentariske studiebesøk og dialog om gode arbeidsmetoder mellom både parlamentarikere og embetsfolk vil trolig være sentrale tiltak.

Avtalen kommer i tillegg til regjeringens Nansen-program, og tar utgangspunkt i samarbeidet som fant sted mellom Stortinget og Radaen fra 2015 til 2018. I denne perioden støttet Stortinget aktivt opp om reformprosessene i det ukrainske parlamentet.

Ruslan Stefantsjuk er på offisielt besøk i Norge 16.-18. mai etter invitasjon fra stortingspresidenten.

Kontakter

Pressevakt(Vennligst ring, ikke send sms.)

Pressevakt for presidentskap, direktør og øvrig administrativ ledelse er bemannet på telefon kl. 07.30–20.00 på hverdager og lørdag og søndag kl. 11.00–20.00. E-post leses hverdager 07.30–16.30.

Tel:+47 920 10 681presse@stortinget.no

Lenker

Følg pressemeldinger fra Stortinget

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stortinget på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Stortinget

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom