Over 270.000 skal opp til eksamen i vår
I mai og starten av juni gjennomføres første ordinære våreksamen siden før pandemien. Når elevene trekkes ut til ulike fag på fredag, er eksamensperioden til over 278 000 kandidater i gang.
–Etter fire år har vi nå på nytt en fullskala eksamensgjennomføring. Det blir den første eksamen for elevene som har fulgt de nye læreplanene i fagfornyelsen, sier Rosenkvist.
Spente elever
–For mange elever eksamensperioden en nervepirrende del av utdanningsløpet. For oss som lager oppgavene og systemene, er det viktig å bidra til en god og trygg gjennomføring, sier Rosenkvist.
Han oppfordrer også elever og skoler til å forberede eksamensdagen godt.
–Det kan være god hjelp for elevene i å gjøre seg kjent med eksempeloppgavene vi har laget, og ikke minst er det viktig å være trygg på hvilket utstyr og hjelpemidler du kan ha med deg, sier Rosenkvist.
Mange av elevene vil nå gjennomføre eksamen i en mer digital form enn tidligere.
Tar ChatGPT-grep
På grunn av utviklingen av nye nettbaserte verktøy som ChatGPT, har Utdanningsdirektoratet inntil videre begrenset tilgangen til åpent internett under eksamen for noen fag.
–Dette skal bidra til en rettferdig eksamensgjennomføring i vår, sier Rosenkvist.
Tips til eksamenskandidater:
- Gjør deg kjent med eksempeloppgaver og tidligere eksamensoppgaver på forhånd og endringer i eksamen etter nye læreplaner.
- Sjekk hvilket utstyr og hvilke hjelpemidler du har mulighet til å ha med deg
- Test ut utstyr på forhånd
Faktaboks eksamen:
- Kunngjøring av trekk til eksamen er 12. mai 2023 kl. 09.00. Kommuner og fylkeskommuner har ansvar for trekket og for gjennomføringen lokalt.
- På 10. trinn skal elever og voksne deltakere trekkes ut til én sentralt gitt skriftlig eksamen og én lokalt gitt muntlig. I enkelte fag vil noen bli trukket ut i muntlig-praktisk eksamen.
- I videregående skole er det ulikt for de enkelte utdanningsprogrammene hvilke fag, og hvor mange fag, elever kan komme opp i på hvert årstrinn. Dette er beskrevet i trekkordningen.
Nøkkelord
Kontakter
Pressetelefon
Vi besvarer pressetelefonen mellom 08:00 – 15:45 på hverdager. For henvendelser utenfor arbeidstid, send en e-post.
Bilder
Om Utdanningsdirektoratet
Utdanningsdirektoratet er Kunnskapsdepartementets utøvende organ for barnehage, skole og fagopplæring og skal sette opplæringspolitikken ut i praksis.
Følg pressemeldinger fra Utdanningsdirektoratet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Utdanningsdirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Utdanningsdirektoratet
Bekymret over femteklassingers leseferdigheter13.11.2024 09:30:34 CET | Pressemelding
Årets femteklassinger gjør det litt bedre i engelsk, mens resultatene i regning og lesing går ned, viser nye tall. - Å kunne lese er helt avgjørende for å forstå og lære i alle fag. Barn må bruke tid på å lese, både på skolen og hjemme, sier Morten Rosenkvist, direktør i Utdanningsdirektoratet.
1 av 6 elever i videregående har over 50 timer fravær16.10.2024 08:40:30 CEST | Pressemelding
Fraværet øker både i grunnskolen i videregående opplæring, viser ny statistikk fra Utdanningsdirektoratet. –Dette er tall vi alle må ta på alvor. Fravær kan få store konsekvenser for eleven både på kort og lang sikt, sier Morten Rosenkvist, direktør i Utdanningsdirektoratet.
Små endringer i karakterene på videregående skole20.8.2024 10:02:45 CEST | Pressemelding
Karakterene er generelt litt høyere enn før pandemien i mange fag. Elevene får stadig høyere standpunktkarakter i kroppsøving og noe lavere i matematikk.
Store forskjeller i hva 15-åringer kan om økonomi27.6.2024 11:00:00 CEST | Pressemelding
Det er store ulikheter i hvor mye norske 15-åringer kan om økonomiske begreper og det å styre og planlegge egen økonomi. Det viser resultatene fra den siste PISA-undersøkelsen, der norske elever for første gang har svart på spørsmål om økonomiforståelse.
Utdanningsdirektoratet foreslår å videreføre fraværsgrensen30.5.2024 08:10:06 CEST | Pressemelding
Høringen om forslag til nye fraværsregler for videregående skole er avsluttet. De nesten 400 høringssvarene viser at det er vanskelig å finne fraværsregler som ivaretar alle hensyn. Utdanningsdirektoratet (Udir) anbefaler derfor å videreføre dagens fraværsgrense på 10 prosent, med mulighet til å unnta enkelte typer fravær. Samtidig mener Udir at flere innspill til fraværsreglene bør utredes nærmere.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom